Kurpitsansiemenöljy ehkäisee hiustenlähtöä

kurpitsansiemeniä

Eteläkorealaisen Pusan yliopiston tutkijat ovat vahvistaneet tiedon, jonka mukaan kurpitsansiemenöljy lisää hiustenkasvua kaljuuntuvilla miehillä.

Lääketieteen tutkijat testasivat kurpitsansiemenöljyä 76 miespuolisella potilaalla, joilla oli kohtalaista miestyyppistä kaljuuntumista. Kukaan potilaista ei ollut käyttänyt mitään lääkkeitä, ravintolisiä tai paikallishoitoja vähintään kolmeen kuukauteen ennen tutkimuksen aloittamista. Tutkijat rekrytoivat 90 potilasta, mutta jättivät tutkimuksesta pois potilaat, joilla oli korkeat maksa-arvot.

Potilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin plaseboa eli lumelääkettä. Toiselle ryhmälle annettiin 400 milligrammaa kurpitsansiemenöljyä kapseleina päivittäin. Potilaille annettiin kaksi kapselia ennen aamiaista ja kaksi kapselia ennen päivällistä.

Potilaiden hiustenlähtöä arvioitiin kahdesti: kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua tutkimuksen aloittamisesta. Arviointiin käytettiin lääkärin analyysiä ja seitsenportaista asteikkoa, jossa -3 oli ”huomattavasti vähentynyt” ja +3 oli ”huomattavasti lisääntynyt”.

Jokaisen potilaan päänahka myös kuvattiin fototrikografialla (engl. phototrichography). Se on polarisoiva tekniikka, jolla hiustenlähtöalue voidaan kuvata ja mitata tarkasti.

Tutkijat suorittivat myös hiustenlaskennan käyttämällä kahta erillistä linssiä ja lisäksi potilaat arvioivat omaa hiustenkasvua käyttämällä Visual Analogue Scale -asteikkoa (VAS).

Valokuva-analyysien perusteella tutkijat selvittivät, että 44 prosentilla kurpitsansiemenöljyä saaneista potilasta oli vähän tai kohtalaisesti parantunutta hiustenkasvua ja 51 prosentilla kaljuuntuminen oli pysynyt muuttumattomana. Vain 2,7 prosentilla (yhdellä potilaista) hiustenlähtö oli pahentunut kuuden kuukauden tutkimusjakson aikana.

Plaseboryhmästä hiustenlähtö oli pahentunut 28 prosentilla potilasta ja pysynyt ennallaan 64 prosentilla. Vain 7,7 prosentilla potilasta oli parantunutta hiustenkasvua.

Kurpitsansiemenöljy tutkimus, ennen ja jälkeen

Fototrikografia-analyysissä kurpitsansiemenöljyä saaneen ryhmän jäsenet olivat saaneet selvästi enemmän uusia hiuksia – yli kolme kertaa enemmän kuin plaseboryhmän jäsenet. Kurpitsansiemenöljyryhmällä oli lähtötilanteeseen verrattuna 30-40 prosenttia enemmän hiuksia, kun plasebo-ryhmällä hiuksia oli 5-10 prosenttia enemmän.

Tutkijoiden mukaan hoito osoittautui turvalliseksi ja vain yhdellä potilaista esiintyi lieviä vatsavaivoja tutkimuksen aikana.

Kurpitsansiemenöljyn sivuvaikutuksilla näyttäisi olevan iso kontrasti perinteisiin lääkehoitoihin verrattuna. Minoksidiilistä ja finasteridista varsinkin jälkimmäisellä tiedetään olevan harvinaisia, mutta varsin ikäviä sivuvaikutuksia, kuten erektiohäiriöt ja gynekomastia eli miesten rintojen kasvu. Minoksidiili voi aiheuttaa päänahan kutinaa ja hilseilyä.

Sivuvaikutusten ja riittämättömän tehokkuuden takia monet miehet lopettavat hiustenlähtölääkkeiden käytön. Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan finasteridin käyttäjistä 23 prosenttia lopettaa lääkkeen käytön 3-15 kuukauden sisällä aloittamisesta ja vain 32 prosenttia jatkaa sen käyttöä vuoden hoitojen jälkeen.

Toisen tutkimuksen mukaan kurpitsansiemenöljy voi estää 5-alfa-reduktaasi-entsyymiä, mikä tarkoittaa, että se hidastaa hiustenlähtöä ja voi jopa pysäyttää sen. 5-alfa-reduktaasi on entsyymi, joka muuttaa testosteronin dihydrotestosteroni eli DHT:ksi, joka on yksi keskeisiä mekanismeja hiustenlähdössä. DHT saa hiustupet pienentymään, jolloin hiusten elinikä lyhenee ja ne tippuvat päästä aikaisemmin. Yli 95 prosenttia kaikista hiustenlähdöistä johtuu tästä mekanismista.

Beta-sitosteroli ja delta-7-steriini

Beta-sitosterolin tiedetään estävän testosteronin muuttumista dihydrotestosteroniksi kehossamme. Se toimii näin estämällä 5-alfa-reduktaasia, joka on vastuussa testosteronin muuttumisesta DHT:ksi. Puhdistamattomassa kurpitsansiemenöjyssä on paljon beta-sitosterolia ja sitä on tutkittu erityisesti sen hyödyistä eturauhasongelmissa.

Toinen kurpitsansiemenöljyn sisältämä yhdiste on nimeltään delta-7-steriini, joka vähentää DHT:n vaikutuksia toisella tavalla. Delta-7-steriini on hyvin mieto steroidi, joka kilpailee vahvemman dihydrotestosteronin kanssa eturauhassolujen ja mahdollisesti myös hiustuppien reseptorikohdissa. Siellä missä delta-7-steriini kiinnittyy solureseptoreihin, DHT ei pääse vahingoittamaan soluja.

Delta-7-steriiniä ei ole tutkittu samalla tavalla kuin beta-sitosterolia, mutta yksittäisten havaintojen perusteella kurpitsansiemenöljy on DHT-estäjä. Johtuupa sen vaikutus sitten delta-7-steriinistä, beta-sitosterolista, rasvahapoista, antioksidanteista tai jostain muusta toistaiseksi tuntemattomasta ravintoaineesta, ovat monet miehet raportoineet positiivisista tuloksista sen säännöllisen käytön aikana ja jälkeen.

Bio Planet -kurpitsansiemenöljy

Bio Planet Kurpitsansiemenoljy

Valmistaja: Bio Planet

 • Hellävaraisesti paahdettu kurpitsansiemenöljy, joka lisää hiustenkasvua.
 • Runsaasti lehtivihreää ja karoteenia.
 • Runsaasti omega-6-rasvahappoja ja E-vitamiinia.
 • Voidaan käyttää esim. kastikkeissa, keitoissa, salaateissa tai keitettyjen vihannesten ja perunoiden kanssa.
 • Yhden litran tuottamiseen käytetään 30-50 kurpitsaa (n. 3 kg siemeniä)

Osta tuote:

Emile Noel -kurpitsansiemenöljy

Emile Noel kurpitsansiemenöljy

Runsaasti tervellisiä ravintoaineita sisältävässä kurpitsansiemenöljyssä on aromaattisen hienostunut maku, joka sopii mausteeksi salaatteihin, salaatinkastikkeisiin ja ruokiin.

Kurpitsansiemenöljylitran tuottamiseen käytetään 30-50 kurpitsaa eli noin 3 kg kurpitsansiemeniä.

Osta:

Foodin-kurpitsansiemenöljy

Foodin-kurpitsansiemenöljy

Valmistaja: Foodin

 • Valmistettu valikoiduista Styrian kurpitsansiemenistä, jotka ovat tunnettuja voimakkaasta maustaan ja tumman vihreästä väristään.
 • Raaka kurpitsansiemenöljy valmistetaan puristamalla siemenet alle 40°C asteessa, jolloin tuotteen ravinteet ja laatu säilyvät parhaimmillaan.
 • Foodin-kurpitsansiemenöljy valmistetaan hyödyntäen uusiutuvaa energiaa.
 • Sopii hyvin esimerkiksi lisukkeeksi salaatteihin.
 • Luomutuote, gluteeniton ja lisäaineeton.

Foodin Styrian-kurpitsansiemen (luomu)

 

Foodin Styrian kurpitsansiemen

Styrian-lajikkeen luomutuotettu kurpitsansiemen on erityisen suuri ja maukas. Sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja, rautaa, sinkkiä, magnesiumia je E-vitamiinia sekä kohtuullisesti kaliumia, fosforia, kuparia, seleeniä ja kuituja.

Kurpitsansiemeniä voi käyttää esimerkiksi pirtelöissä, leivonnassa, salaattien ja muiden ruokien päälle ripoteltaviksi tai naposteltavaksi sellaisenaan. Kurpitsansiemenet kannattaa liottaa ennen käyttöä, jolloin niiden sisältämät entsyymit aktivoituvat ja siemenistä tulee helpommin sulavia.

Osta tuote:

Jutussa mainitussa tutkimuksessa käytettiin kurpitsansiemenöljykapseleita, mutta ei ole syytä olettaa, etteikö ravintoaineen hyötyjä saisi talteen myös raaoista kurpitsansiemenistä.

Kurpitsansiemenöljyä myydään myös Ruohonjuuressa ja muissa vastaavissa ”ekokaupoissa”.

Uskotko kurpitsansiemenöljyn ehkäisevän hiustenlähtöä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Arvostelussa Foligain-kapselit

Foligain® on Anagen Researchin kehittämä ravintolisä, joka on suunnattu hiusten harventumisesta huolestuneille miehille ja naisille.

Androgeeninen hiustenlähtö (androgenetic alopecia) alkaa miehillä yleensä 30 ja 45 ikävuoden välillä. Se on perinnöllinen sairaus, jonka aiheuttaa oman kehomme valmistama dihydrotestosteroni (DHT) -niminen mieshormoni. Kun päänahassa on liikaa DHT:tä, se saa hiustupit surkastumaan, jolloin hiukset eivät enää kasva. Miehillä perinnöllinen hiustenlähtö alkaa lähes aina päälaelta tai ohimoilta.

Hiustenlähtöön käytettävää lisäravinnetta etsittäessä kannattaa kiinnittää huomiota DHT-estäjiin, jotka ovat avainasemassa hiustenlähdön pysäyttämisessä. Seuraava asia mitä tarvitaan ovat päänahan verenkiertoa ja hiusten kasvua edistävät ainesosat. Lisäksi tuotteen tulisi sisältää ravinteita, jotka puhdistavat kuolleet karvatupet ja ravitsevat uusia karvatuppeja, jotta hiukset pysyvät terveinä.

Foliganin lupaukset ovat seuraavat:

 • Se pääsee hiustuppeihin verenkierron kautta
 • Se edistää paksujen ja terveiden hiusten kasvua
 • Se tarjoaa hiustupeille kasvuun tarvittavia ravinteita

Foligainin sisältämät ainesosat

Kuten kaikki kehomme solut, myös hiustupet tarvitsevat oikean määrän sopivia ravinteita, jotta ne voivat kasvaa. Monet Foligainin sisältämät ravinteet pääsevät hiustuppeihin parhaiten verenkierron kautta suun kautta nautittuna.

Foligainissa yhdistyvät luonnolliset vitamiinit, mineraalit, DHT-estäjät sekä paksuja ja terveitä hiuksia edistävät yhdisteet.

 • Neidonhiuspuu-uute (engl. Ginkjo Biloba Leaf Extract) nopeuttaa ääreisverenkiertoa mukaan lukien kapillaarit (hiussuonet) ja vaikuttaa siten suoraan päänahan osiin. Veri kuljettaa mukanaan happea ja happi tuo päänahkaan mukanaan ravinteita, kuten välttämättömiä E- ja A-vitamiineja.
 • Sahapalmu-uute (engl. Saw Palmetto Berry Extract) toimii vaikuttamalla hormonaalisiin signaaleihin ja vähentämällä hiustuppien dihydrotestosteronia eli DHT:tä. DHT on vastuussa myös hiustuppien pienentymisestä, kunnes hiukset lopulta kuolevat ja tippuvat pois. DHT on vastuussa noin 95 prosentista hiustenlähdöstä. Lisätietoa.
 • Nokkosenlehtiuute (engl. Nettle Leaf Extract). Nokkonen on kasvi, jonka sanotaan ylläpitävän hiusten terveyttä ja saamaan ne näyttämään hyviltä. Nokkonen vaikuttaa sekä kehon sisällä että sen ulkopuolella. Siinä on paljon mineraaleja ja vitamiineja, jotka ravitsevat kehon osia. Se saa hiukset kasvamaan, kiiltämään, kasvamaan paksummiksi ja tummemmiksi. Lisäksi se tekee ihosta pehmeän ja vahvistaa kynsiä.
 • Folaatti (engl. Folate) on B-vitamiini ja tärkeä kudosten kasvulle ja solutoiminnoille. On tärkeää, että kehossa on tarpeeksi sitä, jotta nopeasti uusiutuvat iho, kynnet ja hiukset voivat hyvin. Foolihappo ehkäisee hiustenlähtöä ja voi myös estää hiusten harmaantumista. Lisätietoa.
 • Biotiini (engl. Biotin) on yksi tärkeimmistä komponenteista luonnollisessa hiusten valmistusprosessissa. Se on välttämätön ei pelkästään uusien hiusten kasvattamiseen, vaan myös ihon ja kynsien yleiseen kuntoon. Lisätietoa.
 • Jodi (engl. Iodine) voi vaikuttaa hiustenlähtöön, koska se vaikuttaa suoraan myös hiustuppeihin vaikuttavaan kilpirauhaseen. Hiustupet ovat herkkiä vahingoittumaan. Terveistä hiustupeista kasvaa paksuja, kiiltäviä ja terveitä hiuksia. Lisätietoa.
 • Sinkki (engl. Zinc). Sinkin puutteen tiedetään aiheuttavan hiustenlähtöä, koska ilman sitä ja muita vastaavia mineraaleja hiukset heikkenevät, murtuvat ja hiusten kasvu hidastuu. Sinkki edistää solujen uusiutumista, kudoskasvua ja rikkinäisten kudosten korjaantumista. Se ylläpitää myös hiustuppeihin kiinnittyneitä talirauhasia ja estää niiden pois tippumista.
 • Kupari (engl. Copper) edistää hemoglobiinin muodostumista verisoluissa ja auttaa punasoluja kuljettamaan happea. Jos ruokavalio ei sisällä tarpeeksi kuparia verenkierto ei saavuta lainkaan hiusjuuria. Kun hius ei saa tarpeeksi ravinteita, se kuolee ja putoaa.
 • Niasiini (engl. Niacin) on B3-vitamiini, jolla on verisuonia laajentava vaikutus. Sen uskotaan myös lisäävän päänahan verenkiertoa ja stimuloivan hiustenkasvua.
 • B6-vitamiinin uskotaan estävän hiustenlähtöä, koska se luo melaniinia, pigmenttiä, joka antaa hiuksille niiden värin.
 • Pantoteenihappo (engl. Pantothenic Acid) on B5-vitamiini, joka ehkäisee hiusten harmaantumista ja hiustenlähtöä.
 • Beta-sitosteroli on luonnollinen kasviuute, jota käytetään pysäyttämään hiustenlähtöä miehillä ja naisilla. Sillä on androgeenejä (mieshormoneja) estäviä ominaisuuksia. Suun kautta päivittäin nautittuna sen on huomattu olevan tehokkaimmillaan miehillä ja naisilla, jotka ovat vasta viime aikoina huomanneet merkkejä kaljuuntumisesta. Se on vähemmän tehokas heille, joilla hiustenlähtö on jatkunut vuosia.
 • Tauriini (engl. Taurine). Vuonna 2006 tehdyssä ranskalaistutkimuksessa huomattiin, että hiustuppiin laitettu tauriini lisäsi hiusten selviytymismahdollisuuksia in vitro (koeputkessa).
 • Pilocarpus jaborandin lehdet (engl. Jaborandi Leaves) vahvistavat hiuksia vaurioitumista ja tippumista vastaan. Edistää hiusten luonnollista kiiltoa.
 • Amerikkalainen ginsengjuuriuute (engl. American Ginseng Root Extract) on rohdos, jolla on paljon etuja. Se edistää stimulaatiota ja parantaa verenkiertoa. Lisäksi se poistaa hiustupista niitä tukkivia toksiineja.

Annostelu: 2 kapselia

Pakkaus sisältää: 120 kapselia

Foligain kapseleiden etiketti

Sisällysluettelo:

 • Sahapalmu-uute 320 mg (josta 25 % steroleita ja rasvahappoja)
 • Nokkosenlehtiuute (4:1) 300 mg
 • Neidonhiuspuu-uute (50:1) 100 mg
 • Beta-sitosteroli 100 mg
 • Tauriini 100 mg
 • Pilocarpus jaborandin lehdet 100 mg
 • Ginsengjuuriuute 50 mg
 • Niasiini 40 mg
 • B6-vitamiini 30 mg
 • Pantoteenihappo 30 mg
 • Sinkki 15 mg
 • Kupari 3 mg
 • Biotiini 1 mg
 • Foolihappo 0,2 mg
 • Jodi 0,15 mg

Tuote soveltuu vegaaneille ja se on gluteeniton.

Soveltuu: Kaikille hiustenlähtötyypeille, sekä miehille että naisille

Menetelmä: DHT-estäjä, tervettä hiusten kasvua edistävät ravinteet

Käyttäjien kokemuksia tuotteesta

Verkkokauppa Amazonissa Foligain-kapselit ovat saaneet arvosanan 3,4/5, mikä on hiustenlähtötuotteeksi verrattain korkea. Arvosana perustuu kuitenkin vain 17 arvosteluun, joista osa voi olla tekaistuja. Ohessa muutamia vapaasti käännettyjä positiivisia arvosteluja:

Arvosana 4/5: ”Ostin tämän tuotteen taistellakseni ohenevia hiuksia vastaan. Yksi purkki riittää kahdeksi kuukaudeksi, mikä ei ole lainkaan paha. Tabletit ovat aika isoja, joten niiden nieleminen voi olla hankalaa joillekin. Hiustuotteeksi olettaisi tässä olevan enemmän biotiinia, mutta yhdessä annoksessa on vain 150 mg, joten päätin täydentää sitä 5 000 mg biotiinilla.”

Arvosana 4/5: ”Muutama vuosi takaperin monet kaverit ja perheenjäsenet alkoivat sanomaan, että hiukseni näyttävät ohuemmilta ja alan kaljuuntumaan. Aluksi minua ei häirinnyt asia, mutta pidin pitkää tukkaa ja aloin huomaamaan paljon irtohiuksia tyynylläni herättyäni aamuisin. Ja jopa silloin, kun hieroin hiuksiani, niitä jäi käsiini. Silloin päätin antaa tableteille mahdollisuuden ja löydin Foligainin. Aloin käyttämään sitä kolme kuukautta sitten ja olen nyt käyttänyt kaksi purkillista. Nyt perheeni ja ystäväni ovat sanoneet, että hiukseni näyttävät paljon tuuheammilta. Annoin 4 tähteä, koska uskon, että jos lopetan tuotteen käytön hiuksistani tulee erittäin heikot ja ne lähtevät helposti. Luultavasti joudun käyttämään näitä loppuelämäni, mutta se ei haittaa, koska ne eivät ole kovin kalliita.”

Arvosana 4/5: ”Olen käyttänyt tuotetta 2 viikon ajan ja päänahkani on nyt paremmassa kunnossa. Hyvä DHT-estäjä, jaborandi terveille hiuksille, sitosteroli kolesterolille ja ginseng hyvinvoinnille. Toivottavasti tulokset ovat hyviä koko purkin jälkeen.”

Ja muutamia negatiivisia arvosteluja samasta lähteestä:

Arvosana 3/5: ”Mielestäni aivan liian isoja kapseleita kokonaisena nieltäväksi ja puolitettunakin vaikeita nielaista. Sitä toimiiko nämä vai ei on vaikea sanoa 60 kapselin jälkeen, mutta en aio ostaa lisää.”

Arvosana 2/5: ”Valitsin tämän arvosanan, koska ne eivät ole vielä toimineet. Kenties 120 kapselin jälkeen tilanne muuttuu, mutta ainakin vielä olen enimmäkseen pettynyt.”

Arvosana 1/5: ”Ei minkäänlaisia tuloksia kahden purkin jälkeen. 12 kuukautta käyttöä ilman tuloksia.”
 
Suomalaisten käyttäjien kokemuksia Suomi24-keskustelufoorumilta:
 
”Yhden purkillisen söin. En huomannut mitään vaikutusta, mutta tuote haisee todella voimakkaasti hevosen p-skalle, ihan oikeasti. Tabletit melko isoja, mutta sai nielaistua kokonaisena. Voi siitä silti olla hyötyä ainakin joillekin. Käytän muutenkin useita siinä olevia aineita eli jos et käytä niitä muissa valmisteissa, niin todennäköisemmin hyötyä.”
 
”Syön samalla Foligainen ”ihmepillereitä” joiden pitäisi pysäyttää hiustenlähtö, mutta en oikein jaksa uskoa tuohon. Noiden pillereiden haittana alkuun oli hieman väsynyt olo ja naaman tuli muutama iso patti jotka kuitenkin hävisi ajan kuluttua. Pillerit ovat myös jumalattoman kokoisia”

Arvostelu

Foligain Hair Loss Supplement (120 Capsules)

Foligain Hair Loss Supplement (120 kapselia)

Hinta noin 40 €
Valmistaja: Anagen Research
 
Plussat:
 • Sisältää useita väitettyjä DHT-blokkereita: sahapalmu, beta-sitosteroli, sinkki, nokkonen jne, jotka voivat hidastaa hiustenlähtöä.
 • Sisältää useita elimistön aineenvaihdunnan ja hyvinvoinnin kannalta positiivisia mineraaleja, kuten kupari ja jodi, joilla voi olla edullisia terveysvaikutuksia.
 • Sisältää useita vitamiineja: biotiini, folaatti (foolihappo), niasiini, pantoteenihappo, B6-vitamiini, jotka voivat edistää hiusten hyvinvointia ja kasvua.
 • Sisältää useita verenkiertoa parantavia ainesosia: neidonhiuspuu, kupari, niasiini ja ginseng.
 • Soveltuu sekä miesten että naisten käyttöön.
 • Yksi purkki riittää 2 kuukauden annoksiin.
 • Tuote on täysin kasvipohjainen ja gluteeniton.

Miinukset:

 • Kapselit kooltaan aika isoja ja voivat olla hankalia niellä joillekin.
 • Pahanmakuinen ja -hajuinen.
 • Ravintolisien todellisesta tehosta ei ole riittävästi näyttöä.

Yhteenveto:

Foligain-tableteissa on ravintolisistä luultavasti paras tai yksi parhaista mikstuureista DHT-estäjiä, ravinteita ja verenkiertoa edistäviä ainesosia, jotka voivat yhteisvaikutuksesta hidastaa perinnöllisen hiustenlähdön etenemistä sekä miehillä että naisilla. Tuote sisältää myös paljon kiistanalaisia ainesosia, joiden tehokkuudesta on vähän tai ei lainkaan tieteellistä näyttöä.

Ravintolisät eivät ole ihmelääkkeitä ja niihin kannattaa suhtautua aina varauksella. Vähintä mitä voit vaatia on, että tuotteen säännöllinen käyttö vahvistaa ihoa, hiuksia ja kynsiä, ja saa hiukset näyttämään kiiltävämmiltä, paksummilta, tuuheammilta ja terveemmiltä. Soveltuu käytettäväksi yhdessä muiden hoitomuotojen kanssa, eikä sillä ole tunnettuja sivuvaikutuksia.

Hinta ja ostopaikat

Yksi purkki maksaa reilu 30 euroa ja postikuluineenkin alle 40 euroa ja se riittää kahden kuukauden käyttöön.

Myyjä Hinta alkaen  
eBay.co.uk 32,22 € Osta täältä
Biovea.com 37,45 € Osta täältä
Amazon.co.uk 41,75 € Osta täältä

Hintatiedot kerätty 9/2015. Varmista oikeat hinnat myyjien sivuilta. Hinnat eivät sisällä mahdollisia toimituskuluja.

Ebaystä tai Amazonista tilattaessa varmista, että myyjä sijaitsee ja lähettää tuotteet EU:n talousalueelta, jolloin hintoihin ei lisätä arvonlisävero- tai tullimaksuja.

Päivitys: Kuten Ismo kommenteissa mainitsee, älkää tilatko lääkeaineita ETA-maiden ulkopuolelta!

Oletko kokeillut Foligain-ravintolisää hiustenlähtöön?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Biotiinin käyttö hiustenlähtöön?

Monet meistä ovat varmaankin törmänneet apteekissa ja luontaistuotekaupassa purkkeihin, joiden kyljessä lukee ”biotiini”. Biotiini on ihmiselle välttämätön vesiliukoinen B7-vitamiini, joka osallistuu solujen kasvuun, rasvahappojen tuotantoon, sekä rasvojen ja aminohappojen aineenvaihduntaan. Biotiini toimii apuna myös monissa aineenvaihduntareaktioissa, joissa kuljetetaan hiilidioksidia. Lisäksi se voi olla hyödyllinen ylläpitämään verensokeria sopivalla tasolla. Biotiinia suositellaan usein myös ravintolisänä hiusten ja kynsien voimistamiseen. Mutta mitä hyötyä ja haittaa biotiinista on? Mistä ruoka-aineista sitä saa? Entä miten se vaikuttaa hiusten harvenemiseen?

Nainen, jolla on vahvat hiukset

Hyödyt ja haitat

Biotiinin väitetään edistävän terveiden ja vahvempien hiuksien, ihon ja kynsien kasvamista, mikä on saanut monet naiset ja miehet tavoittelemaan näitä kauneushyötyjä. Saksassa sitä kutsutaan H-vitamiiniksi sen edullisten hius- ja ihovaikutusten vuoksi (saksankielen sanat Haar ja Haut tarkoittavat hiuksia ja ihoa).

Kynsivaivoihin erikoistunut Ihotautilääkäri Richard Scherin mukaan biotiinin roolia ei tunneta kokonaan. Hänen mukaansa vitamiinin ottaminen ravintolisänä näyttää kuitenkin parantavan keratiinin perusrakennetta. Keratiini on proteiini, jota ihmisillä on etenkin hiuksissa, ihossa ja kynsissä.

Biotiinin edullisia terveys- ja muita hyötyjä ovat:

 • Edullinen ja laajasti saatavilla
 • Auttaa kehoa aineenvaihdunnassa ja kuljettajaa hiilidioksidia soluista
 • Voi vahvistaa kynsiä, kynsinauhoja ja hiuksia
 • Edistää ihon terveyttä ja voi estää psoriasista, ekseemaa, dermatiittia ja muita ihottumia
 • Voi olla avuksi painonhallinnassa käytettäessä yhdessä kromin kanssa. Vitamiini tukee nopeampaa rasvojen ja hiilihydraattien pilkkomista.
 • Parantaa verensokerin sääntelyä

Biotiinin mahdollisia haittavaikutuksia ovat:

 • Voi johtaa ihonäppylöihin, akneen ja ihottumiin (yliannostettuna)
 • Raa’at kananmunat voivat häiritä biotiinin imeytymistä
 • Voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden käyttöön, kuten kolesterolilääkkeisiin ja antibiootteihin

Lähteet ja ruoka-aineet

Kananmunan keltuainen
Kananmunan keltuainen on erinomainen biotiinin lähde. Raa’an valkuaisen sisältämä avidiini kuitenkin kumoaa biotiinin vaikutuksen kehossa.

Biotiinia saa monista tavalliseen ruokavalioon kuuluvista ruoka-aineista, mutta vain harvat niistä on erityisen biotiinirikkaita. Suhteellisen paljon biotiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat muun muassa maapähkinät, lehtimangoldit ja muut lehtivihannekset, raaka munankeltuainen, maksa sekä marjatuomipihlaja. Muita lähteitä ovat hiiva, viljatuotteet, soijajauho ja munuaiset.

Biotiinia myydään myös lisäravinteena useimmissa apteekeissa. Synteettisen valmistusprosessin lähtöaineena käytetään fumaarihappoa.

Saantisuositukset ja puutos

Suomessa biotiinille ei ole annettu saantisuosituksia. Biotiinin puute on hyvin harvinaista, koska sitä esiintyy yleisesti monissa ruoka-aineissa ja sitä syntyy myös suolistossa. Tästä syystä useimmissa maissa biotiinin ottamista lisäravinteena ei erikseen suositella. Epänormaali biotiinin saanti voi kuitenkin aiheuttaa useita aineenvaihdunnallisia häiriöitä.

Biotiinin keskimääräiseksi saanniksi ravinnosta arvioidaan Yhdysvalloissa olevan 28-42 mikrogrammaa ja Länsi-Euroopassa 35-70 mikrogrammaa (143-287 nmoolia) päivässä.

Yhdysvalloissa suositellaan päivätarpeeksi 30-100 mikrogrammaa ja Saksassa 12 mikrogrammaa. Tarvearvioiden epävarmuus johtuu siitä, ettei biotiinin hyötysuhdetta tunneta riittävän hyvin.

Erään ranskalaistutkimuksen perusteella biotiini voi suurina annoksina olla hyödyllinen MS-taudin etenemisen pysäyttämisessä.

Biotiinin puutteen oireita ovat hiusten harveneminen (johon voi liittyä hiusten värin häviäminen) ja punainen hilseilevä ihottuma silmien, nenän ja suun ympärillä. Muita oireita ovat muun muassa masennus, haluttomuus, hallusinaatiot sekä käsien ja jalkojen pistely. On olemassa jonkin verran todisteita, että tupakointi voi aiheuttaa lievää biotiininpuutosta.

Biotiinin puute voi aiheuttaa muun muassa:

 • hiustenlähtöä (alopecia)
 • konjunktiviittia (silmän sidekalvontulehdus)
 • ihotulehduksia
 • seborreaa ja muita ihottumia
 • luukatoa
 • hilseilyä
 • pahoinvointia
 • anoreksiaa ja oksentelua
 • masennusta
 • kohonnutta kolesterolia
 • neurologisia oireita aikuisille, kuten masennusta, uneliaisuutta, hallusinaatioita sekä raajojen puutumista ja pistelyä

Raskaana olevilla naisilla on suurempi riski kärsiä biotiinin puutostiloista ja lähes puolella ilmenee merkkejä siitä. Useat tutkimukset ovat raportoineet biotiinin puutoksen voivan aiheuttaa lapselle synnynnäisiä epämuodostumia, kuten suulakihalkioita. Tämä johtuu siitä, että vauvat ja sikiöt ovat herkempiä äidin biotiinin puutokselle.

Biotiini ja hiustenlähtö

Biotiini ei pysäytä perinnöllistä hiustenlähtöä tai edistä uusien hiusten kasvua, mutta sen puutoksen tiedetään aiheuttavan hiustenlähtöä. On olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että hiustenlähtöä voi vähentää nauttimalla biotiinia lisäravinteena yhdessä sinkin kanssa. Uusimpien tutkimusten mukaan biotiinilla saattaa olla myös päänahan tulehduksia ehkäisevä vaikutus, millä on suora yhteys hiustenlähtöön.

Hiusten kasvun ja biotiinin sen sijaan tiedetään varmasti liittyvän toisiinsa. Biotiini edistää terveiden hiusten kasvua ja estää hiusten kuivumista. Se lisää myös aivokuoren elastisuutta, mikä ehkäisee hiusten murtumista. Näin ollen, biotiini auttaa kasvattamaan sekä hiuksia että ihosoluja ja pitämään ne terveinä. Hiustenlähdöstä kärsiville biotiini voi auttaa hiuksia kasvamaan pidemmiksi, terveemmiksi ja tuuheammiksi.

Lisäravinteet

Markkinoilla on runsaasti valinnanvaraa biotiinia sisältävissä lisäravinteissa ja ravintolisissä.

Biotiini Strong Hair & Nail (60 kapselia)

Biotiini Strong Hair & Nail (60 kapselia)

 • Valmistaja Vitabalans Oy
 • Tehostaa hiusten kasvua sekä vahvistaa hiuksia ja kynsiä.
 • Sisältää keratiinin tuotantoa aktivoivaa biotiinia, keratiinin rakennetta vahvistavaa rikkiä ja ihon kuntoa parantavaa sinkkiä.
 • Vuorokausiannos (1 kapseli) sisältää 5 mg (5000 µg) biotiinia, 15 mg sinkkiä ja 40 g metioniinia.
 • Ei sisällä sokeria, laktoosia, gluteenia, hiivaa, soijaa tai maitoproteiinia.

Tilattavissa seuraavista nettikaupoista:

Biotiini Extra (60 kapselia)

Apteq Biotiini Extra 5000 µg

 • Valmistaja: Apteq
 • Ravintolisä hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin.
 • Helposti nieltävä pieni kapseli.
 • Sisältää biotiinia 5000 µg, sinkkiä hyvin imeytyvässä muodossa.
 • Metioniini aktivoi keratiinisynteesiä ja auttaa biotiinia imeytymään.
 • Kysteiini on keratiinin luonnollinen osa ja pantoneenihappo on tärkeä ainesosa solujen uudistumisprosessille.
 • Täysin kasvipohjainen.

Tilattavissa seuraavista nettikaupoista:

Priorin Extra

Priorin Extra

 • Valmistaja: Berlimed S.A.
 • Prioriniin lisätty nyt biotiinia (0,2 mg eli 2000 µg/2 kapselia).
 • Ravitsee hiusjuuria ja edistää hiusten kasvua.
 • Sisältää lisäksi pantoteenihappoa (B-vitamiini), hirssiuutetta (rasvahappoja ja kivennäisaineita) ja L-kysteiiniä, joka on hiusten muodostumiselle tärkeän keratiinin rakenneosa.
 • Annostelu 2 kapselia päivässä vesilasillisen kanssa ruoan jälkeen. Pidemmässä käytössä 1 kapseli päivässä.
 • Tuplasti vahvempi kuin kilpailijoiden tuotteet.

Tilattavissa seuraavista nettikaupoista:

Tuotteiden hinnat tarkistettu 12/2017.

Shampoot

Valmistajien väitteiden mukaan shampoon sisältämä biotiini paksuntaa hiuksia ja lisää niiden tuuheutta ja kiiltoa. Väitteistä huolimatta pelkän biotiinin paikallisesta tehokkuudesta hiustenlähtöön on vain vähän tieteellistä näyttöä. Jos kuitenkin haluat käyttää biotiinia sisältävää shampoota hiustenlähtöön, kannattaa valita biotiinin lisäksi useita DHT-blokkaajia sisältävä anti-DHT shampoo.

Sellaisia ovat esimerkiksi:

Nioxin

Nioxin Hair System Kit, jossa shampoo, hoitoaine ja hoitoneste

Hinta alkaen 17,80 € (300 ml)

Nioxin on yksi Yhdysvaltain myydyimmistä anti-DHT-shampoista. Nioxin poistaa talia ja likaa hiustupeista auttaen ylläpitämään päänahassa terveellistä kasvuympäristöä terveille hiuksille. Siinä on myös ainesosia, jotka edistävät hiusten paksuutta ja terveyttä.

Ainesosat: Koentsyymi-A, pantoteenihappo (B5-vitamiini), pyridoksiini (B6-vitamiini), cyanocobalamiini, biotiini, foolihappo, niasiini, tiamiini HCI, ubikinoni (koentsyymi Q10), siankärsämö, kamomilla, teepensas, pomelo, kortteet, sekä monet muut kasviuutteet mukaan lukien sahapalmu.

Tilaa Britannian Amazonista tai eBaysta.

Pura d’Or

Pura d'Or Argan Oil Premium Organic Shampoo

Hinta alkaen 21,40 € (473 ml)

Pura D’or orgaaninen arganöljy-hiustenlähtöshampoo estää hiustenlähtöä, vahvistaa hiuksia peräti 12 DHT-blokkaajalla, lisää tuuheutta ja sisältää hiusten kasvua edistäviä vitamiineja.

Ainesosat: teepuun öljy, nokkosuute, sahapalmu, pygeum-puu-uute, kurpitsansiemenöljy, vihreä tee -uute, biotiini, rosmariiniöljy, B- ja E-vitamiinit, he shou wu -yrtti, niasiini ja sinkki.

Tilaa Amazonista

Käytätkö biotiinia lisäravinteena hiustenlähtöön?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Voiko sahapalmun avulla pysäyttää hiustenlähdön?

Kysymys: Olen lukenut, että sahapalmu-uutteen avulla voi pysäyttää hiustenlähdön. Onko väitteissä perää?

Sahapalmu (myös Serenoa repens, kääpiöpalmu tai Sabal-palmu) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva rohdoskasvi. Se tunnetaan myös monilla muilla nimillä, kuten Sabal serrulatum, joka on yhä yleisesti käytössä vaihtoehtoisessa lääketieteessä. Kasvi on saanut nimensä sahalaitaisista lehdistään, ja se tuottaa valkoisia kukkia.

sahapalmu luonnossa
Sahapalmu (Serenoa repens) luonnossa

Sahapalmu on pieni palmu, joka kasvaa noin 2-3 metrin korkuiseksi. Sen runko on rönsyilevä ja se kasvaa pääasiassa hiekkaisilla rannikkoalueilla, usein mänty- tai lehtimetsien aluskasvillisuutena. Se kasvattaa harvoin pystyyn kasvavia varsia tai runkoja. Sahapalmu on kotoisin Yhdysvaltain kaakkoisosista, ja sitä esiintyy pääasiassa Atlantin rannikolla Georgian ja Floridan osavaltioiden alueilla.

Sahapalmun kypsiä siemeniä
Sahapalmun kypsiä siemeniä

Sahapalmun salaisuuden uskotaan piilevän kasvin keltaisissa marjoissa, jotka kypsyttyään muuttuvat ruskeiksi tai mustiksi. Kerätyt marjat kuivatetaan ja niitä käytetään lääketieteessä.

Sahapalmu sisältää runsaasti rasvahappoja ja fytosteroleja. Sitä on käytetty kansanlääketieteessä ja vaihtoehtoisessa lääketieteessä useisiin vaivoihin, kuten hyvänlaatuiseen eturauhasen liikakasvuun. Intiaanit käyttivät sitä muun muassa virtsaamisvaivoihin ja sukupuolielimiin vaikuttaviin vaivoihin. Modernit kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että se ei kuitenkaan ole lumelääkettä tehokkaampi.

Ehkäiseekö sahapalmu hiustenlähtöä?

Sahapalmusta valmistetuilla uutteilla on havaittu olevan suotuisa vaikutus hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvun oireisiin, kuten rakon epätäydelliseen tyhjentymiseen, jatkuvaan virtsaamistarpeeseen ja virtsasuihkun heikkouteen. Sahapalmu on hyväksytty hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun hoitomuodoksi useissa Euroopan maissa ja Uudessa-Seelannissa. Pohjois-Amerikassa sahapalmua pidetään vaihtoehtoisena hoitomuotona.

Kun sahapalmu-uutteella havaittiin olevan suotuisa vaikutus eturauhasen liikakasvun oireisiin, tutkijat toivoivat, että se voisi hidastaa myös hiustenlähtöä tai pysäyttää sen kokonaan. Sahapalmun sisältämät komponentit nimittäin estävät entsyymejä samalla tavalla kuin hiustenlähtöön tarkoitetut reseptilääkkeetkin.

Joissakin alustavissa tutkimuksissa sahapalmua on tutkittu hiustenlähdön hoitomuotona.

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa (pdf) sahapalmun tehokkuutta androgeenisen alopecian hoitomuotona verrattiin tällä hetkellä tehokkaimpaan tunnettuun hoitomuotoon, finasteridiin.

Tutkimuksessa oletettiin, että sahapalmu saattaa estää 5-alfa-reduktaasia, eli toimia samoin kuin finasteridi. Estämällä 5-alfa-reduktaasi (5AR), se voi estää samalla kehon testosteronia muuttumasta dihydrotestosteroniksi (DHT). Se on nykytiedon valossa tärkein miestyyppisen hiustenlähdön aiheuttaja – molekyyli, joka saa hiustupet kutistumaan siten, että ne eivät enää tuota uusia terveitä hiuksia.

Tutkimukseen osallistui 100 miestä, joilla oli todettu lievästä kohtuullinen androgeeninen alopecia. Tutkimusryhmä jaettiin kahteen, joista toinen ryhmä sai päivittäin 320 milligrammaa sahapalmua ja toinen ryhmä 1 milligramman finasteridia.

Yli kahden vuoden seurannan jälkeen tutkijat totesivat, että noin 38 prosentilla sahapalmua saaneista hiustenlähtö oli vähentynyt, verrattuna 68 prosenttiin finasteridia saaneista.

Tutkijat päättelivät, että molemmat hoitomuodot saattavat olla toimivia, mutta finasteridi oli tehokkaampi. Lisäksi he panivat merkille, että mitä pidemmälle hiustenlähtö oli edennyt, sitä epätodennäköisemmin sahapalmu tehosi siihen.

Sahapalmulla voi olla myös tulehduksia estäviä vaikutuksia kehossamme, jolloin se saattaisi suojata muiltakin hiustenlähdön aiheuttajilta.

Vaikka sahapalmu saattaa estää 5-alfa-reduktaasia, NCCIH:n mukaan sillä ei ole riittävästi tieteellistä näyttöä minkään terveydentilan hoitamiseen.

Hiustenlähdön hoitomuotona sitä on tutkittu vain vähän ja sen suosiota ovat siivittäneet lähinnä sen oletettu vaikutus, ei niinkään tieteelliset näytöt.

Sivuvaikutukset

Sahapalmua pidetään yhtenä tämän hetken lupaavimmista luonnollisista DHT-estäjistä, koska se saattaa estää 5-alfa-reduktaasia.

Sahapalmun ja muiden mahdollisten DHT-estäjien ongelma on, että ne eivät estä vain 5AR-entsyymejä, vaan kymmeniä muita kehossamme olevia samankaltaisen rakenteen omaavia entsyymejä. Osalla näistä entsyymeistä on muita tärkeitä tehtäviä, kuten hedelmällisyyden ylläpitäminen, sokerien pilkkominen ja maksan terveyden ylläpitäminen.

Kuten muillakin rohdosvalmisteilla, myös sahapalmun käyttöön liittyy mahdollisia sivuvaikutuksia. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat vatsakipu, ummetus, ripuli, pahoinvointi, pahanhajuinen hengitys ja oksentelu. Jotkut voivat kokea myös erektiohäiriöitä, rintojen arkuutta ja muutoksia seksuaalisessa haluissaan.

Joissakin tapauksissa on mainittu lisäksi maksa- ja haimatulehduksia, päänsärkyä, huimausta, unettomuutta, masennusta, hengitysvaikeuksia, lihaskipua, korkeaa verenpainetta, rintakipua, rytmihäiriöitä ja muita, mutta näiden oireiden yhteyttä sahapalmuun ei ole voitu varmistaa.

Sahapalmun käyttö

Sahapalmua on saatavana monenlaisina valmisteina, kuten:

 • Kokonaiset kuivatut marjat
 • Tabletit
 • Nestemäiset uutteet
 • Jauhemaiset kapselit
 • Tee (luultavasti tehoton, koska sahapalmun vaikuttava aine liukenee veteen)
 • Ravintolisät
 • Hiustenhoitotuotteet, kuten shampoot ja hoitoaineet

Koska tutkijat eivät ole vedenpitävästi osoittaneet sahapalmun ehkäisevän hiustenlähtöä, suositusannostelua ei ole. Aiemmin mainitussa tutkimuksessa osallistujat nauttivat sahapalmua päivittäin 320 milligrammaa. Ennen uuden lisäravinteen käyttämistä, on tärkeää konsultoida lääkäriä, jotta voit olla varma sen turvallisuudesta ja oikeasta annostuksesta.

Sahapalmua ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille, koska se voi vaikuttaa mies- ja naishormonien aineenvaihduntaan. Sahapalmua ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana, koska sen vaikutuksia sikiöihin ja vauvoihin ei ole tutkittu. Sahapalmu-uute voi hidastaa veren hyytymistä, mikä voi johtaa liialliseen verenvuotoon ennen ja jälkeen kirurgisten leikkausten. Veren hyytymisnopeus normalisoituu, kun tuotteen käyttö lopetetaan.

Jos aiot kokeilla sahapalmua hiustenlähtöön, helpoimmin löydät varmasti kapseleita, joka on myös ainoa toistaiseksi tutkittu muoto.

Solgar Sahapalmu 520 mg

Solgar SahapalmuAikuisille tarkoitettu ravintolisä, joka on valmistettu sahapalmun marjauutteesta ja -jauheesta. Valmisteen vaikuttavia aineita ovat rasvahapot ja kasvisterolit, joista tärkeimpänä beetasitosteroli.

Solgar Sahapalmun kasvisterolit estävät testosteronin muuttumista dihydrotestosteroliksi (DHT). DHT pienentää hiusten karvatuppeja ja sitä pidetään tärkeimpänä yksittäisenä miestyyppisen hiustenlähdön aiheuttajana.

Solgarin Sahapalmu ei sisällä gluteenia, vehnää, maitoa, soijaa, hiivaa, säilöntäaineita tai keinotekoisia makeutusaineita. Se sopii myös vegetaristeille ja vegaaneille.

Yksi kapseli sisältää 300 mg sahapalmun marjauutetta (serenoa repens) ja 220 mg sahapalmun marjajauhetta (serenoa repens). Purkki sisältää 100 kapselia. Annotus: yksi kapseli päivässä ruokailun jälkeen.

Tuotetta myydään Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Yhden purkin hinta on noin 44,00 €.

Urisan Prosta

Urisan Prosta

Yli 40-vuotiaille miehille ja naisille tarkoitettu, Suomessa valmistettu ravintolisä, joka sisältää 320 mg sahapalmu-uutetta (serenoa repens) sekä 500 mg toista potentiaalista 5-alfa-reduktaasin estäjää: kurpitsansiemenuutetta (cucurbita pepo L.).

Uutteet sisältävät hyviä rasvahappoja ja kasvisteroleja. Ei eläinperäisiä ainesosia. Laktoositon, hiivaton ja makeuttamaton. Purkki sisältää 60 tablettia. Annotus 2 tablettia päivässä.

Ei suositella raskaana oleville tai imettäville. Ei käytettäväksi verenohennuslääkkeiden tai hormonilääkityksen rinnalla. Ei henkilöille, joilla on maksan tai munuaisten vajaatoimintaa.

Tuotetta myydään Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Yhden purkin hinta tällä hetkellä 22,00 €.

Artikkelikuva: Katja Schulz, Flickr.