Aiheuttaako masturbointi hiustenlähtöä?

Itsetyydytykseen liittyy useita myyttejä ja väärinkäsityksiä, kuten se, että masturbointi aiheuttaa näön heikentymistä ja sokeutumista tai että se saa karvat kasvamaan kämmenissä. Yksi urbaanilegendoista on, että masturbointi voi aiheuttaa hiustenlähtöä. Mutta onko näissä myyteissä mitään perää?

Itse asiassa, totuus on aivan toinen: itsetyydytykseen liittyy vain vähän riskejä, eikä sillä tiedetä olevan juurikaan vahingollisia sivuvaikutuksia. Sen sijaan masturboinnilla tiedetään olevan useita hyvin dokumentoituja fyysisiä ja henkisiä terveyshyötyjä. Se lievittää stressiä, parantaa mielialaa ja vapauttaa patoutunutta energiaa. Se on myös hyvä ja turvallinen tapa antaa itselle rakkautta ja tutkia omaa kehoaan.

Masturbointi saattaa houkutella puoleensa niin paljon myyttejä, koska ihmiset eivät useinkaan ole halukkaita puhumaan siitä. Myytit saattavat perustua siemensyöksystä seuraavaan proteiini- tai mineraalivajeeseen tai ejakulaation vaikutuksiin kehon testosteronitasoissa.

Mutta ei, masturbointi ei aiheuta hiustenlähtöä, eikä siitä ole olemassa mitään tieteellistä näyttöä.

Myytti 1 – Masturbointi lisää testosteronia ja saa kehon tuottamaan enemmän hiustenlähtöä aiheuttavaa DHT:tä

Myytin mukaan masturbointi lisää kehon testosteronia, joka muuttuu dihydrotestosteroniksi eli DHT:ksi. DHT on mieshormoni, joka kiinnittyy hiustupeissa oleviin reseptoreihin ja saa ne surkastumaan, jolloin ne eivät lopulta tuota enää uusia terveitä hiuksia.

Kuten useissa urbaanilegendoissa tieteellinen näyttö on täysin päinvastainen. Vuonna 2001 julkaistussa tutkimuksessa aikuisten miesten testosteronitasot kasvoivat, kun he pidättäytyivät 3 viikon ajan masturboinnista. Toisin sanoen, kehon testosteronitasot nousevat silloin, kun henkilö välttää ejakuloimista.

Koska DHT on testosteronin aineenvaihduntatuote, on muutenkin erittäin epätodennäköistä, että minkäänlainen seksuaalinen toiminta vaikuttaisi DHT-tasoihin niitä nostavasti tai laskevasti.

Myytti 2 – Masturbointi alentaa proteiinitasoja aiheuttaen hiustenlähtöä

On totta, että siemenneste sisältää proteiineja, mutta masturboinnilla tai seksin harrastamisella ei ole merkittävää vaikutusta proteiinin riittävyyteen hiusten kasvattamisessa.

100 millilitrassa siemennestettä on keskimäärin 5,04 grammaa proteiinia. Yksi siemensyöksy sisältää 3,3-3,7 millilitraa siemennestettä, joten vapauttaakseen vain 5 grammaa proteiinia, tulisi masturboida 27 kertaa.

Vastaavasti esimerkiksi yksi kananmuna sisältää noin 6 grammaa proteiinia ja kananrinta 30-60 grammaa.

Orgasmin aikana menetetty proteiinimäärä on siis hyvin vähäinen verrattuna keskivertoihmisen ravinnon kautta saatuun proteiinimäärään. Vaikka masturboisit koko ajan, saisit päivän aikana nauttimastasi ravinnosta 10-50 kertaa enemmän proteiineja kuin mitä niitä samassa ajassa menetät.

Myytti 3 – Masturbointi vaikuttaa kehon hormonitasapainoon ja saa hiukset tippumaan

On totta, että seksi ja siemensyöksy vaikuttavat tiettyihin hormoneihin kehossamme, mutta vaikutus on väliaikainen, eikä sillä ole havaittua yhteyttä hiustenlähtöön.

Yksi tärkeimmistä seksin aikana erittyvistä hormoneista on oksitosiini, joka vaikuttaa aivojen mielihyväkeskuksessa. Se on yksi syistä miksi seksi ja masturbointi tuntuvat hyvältä, mutta sillä ei tiedetä olevan mitään yhteyttä hiusten terveyteen ja hiustenlähtöön.

Oksitosiinin tosin tiedetään muuttavan androgeenitasoja kudoksissa, joissa testosteroni muuttuu DHT:ksi. Koska oksitosiinia erittyy myös esimerkiksi halatessa ja suudellessa, ei ole syytä olettaa, että se vaikuttaisi millään tavalla hiusten ohenemiseen.

Hiustenlähtö on perinnöllistä, ei masturboinnin sivuvaikutus

Miestyyppisen kaljuuntuminen on perinnöllistä ja sen aiheuttaa DHT:lle geneettisesti yliherkät hiustupet. Siinä testosteroni muuttuu 5-alfa-reduktaasin vaikutuksesta DHT:ksi, joka saa hiustupet kutistumaan niin, etteivät ne enää tuota terveitä hiuksia. Masturboinnilla ei ole vaikutusta hiustuppien pienentymiseen.

Mikäli olet huomannut lisääntynyttä hiustenlähtöä, se johtuu hyvin suurella todennäköisyydellä perintötekijöistä, stressistä, ravinnosta tai elämäntavoista – ei koskaan masturboinnista, seksistä tai muista seksuaalisista aktiviteeteista. Mikäli itsetyydytys aiheuttaisi hiustenlähtöä, suurimmalla osalla maailman väestöstä olisi vakavia hiustenlähtöongelmia ja lääketieteellinen yhteisö olisi siitä hyvin tietoinen.

Voit vähentää DHT:n tuotantoa kehossasi lääkityksellä, muuttamalla ruokavaliota terveellisemmäksi tai pyrkiä vähentämään stressin aiheuttajia.

Lisätietoa ja lähteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.