Olemme edelleen keskellä pandemiaa, jonka aiheuttaja on SARS-CoV-2 -niminen koronavirus. Viruksen aiheuttama tauti on nimeltään COVID-19. Siihen sairastuneilla esiintyy monenlaisia oireita, joista hiustenlähtöä tutkitaan tällä hetkellä yhtenä mahdollisista pitkäaikaisoireista.
WebMD-verkkosivusto kertoo hoitaja Juli Fisheristä, joka sairastui itse tautiin hoitaessaan palvelukodin COVID-potilaita. Hän kärsi lamauttavista oireista, joista suurin osa oli odotettuja, mutta yksi oireista tuli hänelle yllättäen: useita viikkoja kestänyt hiustenlähtö.
”Huomasin hiustuppojen irtoavan käydessäni suihkussa. Aluksi ajattelin sen johtuvan halvemmasta shampoosta, mutta pian kävi ilmeiseksi, että tämä oli jotain muuta.”
Fisher liittyi Facebook-ryhmään, jossa oli muitakin pitkäaikaisista oireista kärsineitä ihmisiä, joiden oireet eivät olleet hävinneet viikkojenkaan kuluessa. Hän sai huomata, ettei ollut oireidensa kanssa yksin. Fisher ymmärsi hiustenlähdön liittyvän COVID-19:ään.
Myös Rachel Baumin koronaoireet kestivät yli 100 päivää. Ja myös hänen hiuksensa ohenivat nopeasti.
”Olin menettänyt niin paljon hiuksia, että luulin sen johtuvan kilpirauhasestani. Menin tapaamaan endokrinologiani, joka sanoi, että arvoni ovat hyvät. Joten oireen täytyi liittyä koronaan, 64 vuoden ikääni tai molempiin. Amazon-ostoskorissani on valmiina kolme peruukkia, mikäli tulen tarvitsemaan niitä.”
Tiede oireiden takana
Yhteys hiustenlähdön ja COVID-19:n välillä on vasta huomattu ja tunnistettu tutkimuksessa. Lääketieteen tohtori Sara Hogan sanoo, että aikajana käy järjeen, sillä hiustenlähtö alkaa usein 3-5 kuukautta stressaavan kokemuksen tai sairauden jälkeen.
Yhdysvaltain dermatologisen akatemian (American Academy of Dermatology) mukaan on normaalia, että muutama kuukausi kuumeen tai sairauden jälkeen hiuksia lähtee tavallista enemmän. Vaikka monet ajattelevat sen olevan hiustenlähtöä, se on enemmänkin hiusten irtoamista (engl. shedding).
Lääketieteellinen nimi hiusten ”irtoamiselle” on telogen effluvium eli telogeeninen hiustenlähtö. Se tapahtuu, kun tavallista enemmän hiuksia siirtyy hiusten kasvuvaiheesta hiusten irtoamisvaiheeseen eli telogeeniin.
Telogeenisen hiustenlähdön aiheuttaja voi olla kuume tai sairaus, ja useimmat havaitsevat hiusten lähtemisen vasta 2-3 kuukautta sairastamisen jälkeen. Tavallista suurempaa hiusten irtoamista voi kestää 6-9 kuukautta kunnes se pysähtyy ja hiukset alkavat palata normaaliksi.
Stressi voi saada hiukset lähtemään
Vaikka sinulla ei olisi ollut kuumetta tai et olisi saanut koronavirustartuntaa, saatat silti kokea hiustenlähtöä. Myös emotionaalinen stressi voi pakottaa normaalia enemmän hiuksia irtoamisvaiheeseen. Ja kukapa meistä ei olisi ollut tavallista stressaantuneempi tämän pandemian aikana?
Ihmiset sairastuvat, menettävät työpaikkojaan ja kohtaavat paljon tuloihin ja hyvinvointiin liittyvää epävarmuutta.
”Hiuksen elinkaareen kuuluu kolme vaihetta. Jopa 90 % hiuksista on aina kasvuvaiheessa, 5 % lepovaiheessa ja jopa 10 % irtoamisvaiheessa. Stressitapahtuma ja shokki voi saada jopa 50 % hiuksista kiirehtimään irtoamisvaiheeseen”, Hogan sanoo.
”Hiusten kasvusyklin takia oireet tulevat yleensä viiveellä. Voit huomata hiusten irtoamisen vasta 3-5 kuukautta stressaavan tapahtuman jälkeen.”
Hiustenlähtö itsessäänkin voi aiheuttaa painolastia psyykelle. Vaikka hiusten lähteminen voi lisätä stressiä, on tärkeä yrittää vähentää stressiä. Vasta kun stressi loppuu, myös liiallinen hiustenlähtö loppuu.
”Stressin aiheuttamassa hiustenlähdössä on tärkeä kannustaa ihmisiä asioihin, jotka tekevät hyvää paitsi heidän hiuksilleen, myös yleiselle hyvinvoinnille, kuten jooga tai mindfulness-meditaatio.”
Hiukset palaavat itsestään ennalleen
Jos hiustenlähtö johtuu kuumeesta, sairaudesta tai stressistä, hiukset palaavat entiselleen itsestään. Sille täytyy vain antaa hieman aikaa.
Kun hiukset alkavat kasvaa takaisin, huomaat pian hiusrajassasi lyhyempiä, samanmittaisia hiuksia. Useimmilla hiukset palautuvat ennalleen 6-9 kuukaudessa.
Mikäli epäilet, että hiustenlähtösi saattaa johtua jostain muusta kuin telogeenisestä hiustenlähdöstä, keskustele asiasta ihotautilääkärisi kanssa.