ilmansaasteet

Tutkimus: Ilmansaasteet aiheuttavat hiustenlähtöä

Vaikka tutkijat ovat lähes yksimielisiä, että perintötekijät ovat keskeisin hiustenlähdön taustalla oleva syy, on olemassa lisäksi huomattava määrä hiustenlähtöön vaikuttavia ympäristötekijöitä. Uudessa tutkimuksessa selvitettiin ilmansaasteiden mahdollisuutta yhtenä hiustenlähdön aiheuttajista.

Tutkimuksen julkaisi Hyuk Chul Kwonin johtama korealaisen Future Science Research Centren tutkimusryhmä, joka esitteli löydöksiään European Academy of Dermatology and Venereology -kongressissa lokakuussa 2019.

On syytä huomata, että Future Science Research Centre on osa korealaista Coreana Cosmetics -kosmetiikkayhtiötä.

Saasteet vähentävät hiuksille tärkeää proteiinia

Effects of particulate matter on human dermal papilla (Pienhiukkasten vaikutukset ihmisen ihonystyihin) -nimellä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin niin sanottujen pienhiukkasten vaikutuksia hiustuppien juuressa oleviin soluihin, joita kutsutaan human follicle dermal papilla -soluiksi (HFDPC).

Pienhiukkaset ovat ilmakehässä leijuvia alle 2,5 mikrometrin kokoisia kiinteitä tai nestemäisiä hiukkasia, joita syntyy muun muassa ihmisen toiminnan, kuten liikenteen, energiantuotannon ja puun polttamisen seurauksena. Pienhiukkaset ovat hengitettynä terveydelle vaarallisia, koska ne tunkeutuvat keuhkorakkuloihin asti.

Tutkimuksessa Kwon kollegoineen altisti HFDP-soluja PM10-tyyppisille pöly- ja dieselhiukkasille. PM10-pienhiukkaset ovat läpimitaltaan alle 10 mikrometriä. Hengitettäviä hiukkasia vapautuu muun muassa palamisprosessissa, liikenteestä ja teollisuusprosesseista.

24 tunnin pienhiukkasille altistamisen jälkeen tutkimusryhmä käytti Western blot -analyysia selvittääkseen useiden proteiinien tasoja HFDP-soluissa.

Analyysi paljasti, että PM10-hiukkasille altistaminen madalsi hiusten kasvun kannalta keskeisen proteiinin tasoja. Tämä proteiini on beetakateniini.

Lisäksi PM10-hiukkaset vähensivät useiden muiden hiusten kasvuun ja säilyttämiseen vaikuttavien proteiinien määriä, mukaan lukien sykliini D1, sykliini E ja CDK1.

Kwon kommentoi tuloksia: ”Vaikka ilmansaasteiden ja vakavien sairauksien, kuten syövän yhteys on hyvin tunnettu, pienhiukkasten vaikutuksia ihoon ja hiuksiin on tutkittu vain vähän tai ei ollenkaan.”

”Tutkimuksemme selvitti, mitä tapahtuu hiustuppien juuressa oleville soluille, kun ne altistetaan ilmansaasteille.”

”Tutkimus tehtiin laboratoriossa ja lisätutkimusta tarvitaan ymmärtääksemme, miten nopeasti tämä vaikuttaa ilmansaasteille jokapäiväisessä elämässään altistuviin ihmisiin.”

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan noin 4,2 miljoonaa ihmistä kuolee vuosittain ilmansaasteiden aiheuttamiin sairauksiin. WHO arvioi, että noin 90 prosenttia maailman väestöstä elää liian saastuneilla alueilla.

Pienhiukkasia pidetään yhtenä suurimmista ympäristön terveysriskeistä. Ilmansaasteet aiheuttavat muun muassa syöpää, sydänkohtauksia, astmaa, sydämen rytmihäiriöitä ja keuhkosairauksia.

Lisätietoa ja lähteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.