Naisten hiustenlähtö

Naisten hiustenlähtö: syyt, oireet ja hoitomuodot

Hiustenlähtö on selvästi yleisempää ja näkyvämpää miehillä, mutta myös noin kolmannes naisista kärsii hiustenlähdöstä (alopecia) jossain vaiheessa elämäänsä. Vaihdevuosien jälkeen jopa kaksi kolmesta naisesta havaitsee hiusten ohenemista tai kaljuja kohtia päälaellaan. Naisilla hiustenlähtö on vähemmän sosiaalisesti hyväksyttävää ja sillä on miehiä suurempi vaikutus henkiseen hyvinvointiin ja elämänlaatuun.

Naisilla yleisin hiustenlähtötyyppi on sama kuin miehillä: androgeeninen alopecia (engl. androgenetic alopecia) eli naistyyppinen hiustenlähtö (miehillä sitä kutsutaan miestyyppiseksi hiustenlähdöksi).

Miehillä hiustenlähtö alkaa useimmiten ohimoilta väistyvä hiusraja -tyyppisesti muodostaen lopulta M-kirjaimen muodon. Myös päälaki ohenee asteittain.

Naisilla androgeeninen hiustenlähtö alkaa yleensä 30-45 ikävuoden tienoilla ja se ilmenee hiusten ohenemisena jakauksen kohdalta edeten tasaisesti kohti pään reunoja. Useimmat naiset huomaavat hiusten harvenemista viimeistään 50-60 ikävuoden tienoilla. Naisilla hiusraja vetäytyy harvemmin ja täydellinen kaljuuntuminen on harvinaista.

Hiuksia tippuu päästä tavallisesti 50-100 joka päivä. Tämä on täysin normaalia, koska samalla uusia hiuksia alkaa kasvamaan. Hiustenpesussa hiuksia tippuu noin 250, mutta pesua ei kannata vältellä, koska se pitää päänahan terveenä ja estää tulehduksia.

Naisten hiustenlähtöön on monia mahdollisia syitä, mukaan lukien sairaudet, lääkitykset, sekä fyysinen ja henkinen stressi. Mikäli huomaat epätavallista hiustenlähtöä, on tärkeää käydä lääkärissä jotta syy saadaan selville ja hoito aloitettua mahdollisimman pian. Naisten hiustenlähtö voi olla turhauttavaa ja aiheuttaa emotionaalisia ongelmia, joista voi olla hyvä keskustella lääkärin kanssa.

 

Naisten hiustenlähtö: Ludwigin asteikko

Lääkärit käyttävät naisten hiustenlähdön arviointiin Ludwigin asteikkoa (ks. kuva). Tyypin 1 hiustenlähtö on minimaalista ohenemista, joka voidaan peittää hiustenmuotoilutekniikoilla. Tyypin 2 hiustenlähdössä hiukset ovat ohentuneet ja hiustenlähtöalue on leventynyt reunoja kohti. Tyypissä 3 hiukset ovat selvästi ohentuneet ja päälaki näkyy hiuksien läpi.

Mikä on androgeeninen alopecia?

Lähes jokainen nainen kärsii jossain vaiheessa naistyyppisestä hiustenlähdöstä. Se voi tapahtua milloin tahansa murrosiän jälkeen, mutta useimmat naiset havaitsevat sen vaihdevuosien kohdalla, kun hiustenlähtö tyypillisesti lisääntyy. Riski on suurempi iän myötä tai silloin, kun suvussa esiintyy hiustenlähtöä (perinnöllisyys).

Nimensä mukaisesti androgeenisessä alopeciassa (hiustenlähdössä) vaikuttavat androgeenit eli mieshormonit. Ne ovat miesten normaalin seksuaalisen kehityksen kannalta välttämättömiä hormoneja, mutta ne vaikuttavat lisäksi molempien sukupuolien seksuaaliviettiin ja hiuskasvun säätelyyn.

Androgeeninen hiustenlähtö on periytyvää ja siihen vaikuttaa useita eri geenejä. Se voi johtua myös taustalla olevasta hormonaalisesta tilasta, kuten androgeenien ylituotannosta tai androgeeneja erittävästä kasvaimesta munasarjassa, aivolisäkkeessä tai lisämunuaisessa.

Molemmissa tapauksissa hiustenlähtöön liittyy androgeenien lisääntynyt toiminta. Naisilla androgeenien roolia on vaikeampi määrittää. Siksi on tärkeää selvittää naisen androgeenitasot hiustenlähdön perimmäisen syyn selvittämiseksi.

Naistyyppisen hiustenlähdön asteet ja eteneminen

Naisten hiustenlähdössä oireet poikkeavat hieman miestyyppisestä hiustenlähdöstä:

  • Hiukset ohenevat lähinnä päälaen alueelta. Hiustenlähtö alkaa pään keskeltä ja laajenee sivuja kohti.
  • Hiusraja ja ohimoalueiden hiukset yleensä säilyvät.
  • Hiustenlähtö etenee harvoin täydelliseen tai edes lähes täydelliseen kaljuuntumiseen, kuten miehillä.
  • Kutinaa tai ihon arkuutta ei yleensä ilmene.

Molemmilla sukupuolilla androgeeninen hiustenlähtö johtuu siitä, että hiusten kasvuvaihe (anageeni) lyhentyy ja vastaavasti siirtymävaihe (katageeni) ja lepotila (telogeeni) pidentyvät. Tämä tarkoittaa, että kestää pidempään ennen kuin pudonnut hius alkaa kasvamaan takaisin ja palaa normaaliin kasvukiertoon.

Myös hiustuppi kokee muutoksia: se kutistuu, jolloin se tuottaa entistä lyhyempiä ja ohuempia hiuksia. Seurauksena pidempään kasvavien, pigmentoituneiden ns. terminaalihiusten määrä päälaella vähenee ja niiden tilalle kasvaa yhä lyhyempiä, ohuempia ja ei-pigmentoituneita hiuksia, ns. vauvahiuksia (engl. vellus hair).

Muut naisten hiustenlähdön syyt

Hiuksia voi lähteä tavallisesta enemmän myös muista syistä:

  • Hiusten murtuminen hoidoissa, hiusten vääntäminen ja vetäminen
  • Tietyt ihosairaudet, jotka johtavat hiustuppien arpeutumiseen
  • Tietyt autoimmuunisairaudet
  • Hormonaaliset ongelmat, kuten liiallinen testosteroni tai liiallinen kilpirauhashormoni tai sen puute
  • Raudanpuute
  • B-vitamiinin (biotiinin) puute
  • Lääkitykset, kuten kemoterapia ja beetasalpaajat
  • Tukottainen hiustenlähtö (alopecia areata eli pälvikalju)
  • Kuppa eli syfilis
  • Sairaudesta, leikkauksesta tai raskaudesta johtuva väliaikainen hiustenlähtö

Hiuksen elinkaari

Hiukset kasvavat vaiheittain päänahan ihon orvaskedessä tiuhaan sijaitsevista hiustupeista.

  1. Anageeni on aktiivinen kasvuvaihe, jonka aikana hius kasvaa keskimäärin 1-1,5 cm kuukaudessa. Anageeni kestää tyypillisesti 2-7 vuotta.
  2. Katageeni on siirtymävaihe, joka kestää noin 2 viikkoa. Siinä hius työntyy ihon pinnalle ja hiustupen pohjalla oleva hiuspapilla alkaa irtoamaan hiustupesta.
  3. Telogeeni on lepovaihe, joka kestää noin 3 kuukautta. Vaihe kulminoituu hiusnystyn irtoamiseen.

Noin 90 prosenttia hiuksista on aina anageeni- eli kasvuvaiheessa ja vain 10 prosenttia siirtymä- tai lepovaiheessa. Tyypillisesti hius kasvaa reilut 15 senttiä vuodessa.

Lääkäri diagnosoi naistyyppisen hiustenlähdön selvittämällä sairaushistorian ja tutkimalla tarkasti potilaan päänahan. Hän arvioi hiustenlähdön symmetrisyyttä, tarkistaa mahdolliset tulehdukset ja voi tilata lisäksi verikokeet selvittääkseen muut mahdolliset syyt, mukaan lukien kilpirauhasen liikatoiminta tai vajaatoiminta sekä raudanpuute.

Liiallisista mieshormoneista johtuvia muita merkkejä ovat esimerkiksi kasvojen ja navan alueen sekä häpykarvoituksen muutokset. Muita merkkejä ovat muutokset kuukautisissa, laajentunut klitoris ja akne. Mikäli androgeenien liikatoimintaa ei havaita, hormonaalista arviointia ei yleensä tarvita.

Hiustenlähdön hoitomuodot naisilla

Naisten hiustenlähtöä hoidetaan yleisesti lääkityksellä.

Minoksidiili

Muun muassa tuotenimellä Rogaine myytävä minoksidiili tuotiin markkinoille alunperin korkean verenpaineen hoitomuotona, mutta sillä havaittiin pian mielenkiintoinen sivuvaikutus: sen käyttö kasvatti hiuksia siellä, missä ne olivat ohentuneet. Tutkimukset ovat osoittaneet, että suoraan päänahkaan siveltävä minoksidiili stimuloi uusien hiuksien kasvua. Se on Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n virallisesti hoitomuodoksi hyväksymä lääkeaine. Naisten hiustenlähtöön käytetään minoksidiilia 2 % konsentraatiolla.

Minoksidiili ei ole ihmelääke. Vaikka se saa aikaan uusien hiusten kasvua useimmilla naisilla, se ei palauta kokonaan nuoruusvuosien paksuja hiuksia. Se ei myöskään ole nopea, vaan vaatii useimmilla päivittäistä käyttöä vähintään kahden kuukauden ajan. Vaikutus on suurimmillaan neljän kuukauden käytön jälkeen, mutta jotkut voivat joutua odottamaan tuloksia jopa 6-12 kuukautta. Minoksidiili vaatii myös jatkuvaa käyttöä. Mikäli käyttö lopetetaan, hiustenlähtö jatkuu entisellään.

Käyttö: Minoksidiilia myydään nestemäisenä ja vaahtona, mutta sitä on lisätty myös moniin shampoisiin ja hoitoaineisiin. Tehokkaimmat minoksidiilituotteet ovat päänahkaan jätettävät liuokset ja vaahdot. Minoksidiilia käytetään annostelemalla sitä käyttöohjeen mukaisesti hiuspohjaan aamuin illoin. Liuos tai vaahto levitetään hiuksiin sormilla kevyesti hieroen, jonka jälkeen sen annetaan kuivua. Levittämisen jälkeen kädet pestään huolellisesti ja lääkkeen annetaan vaikuttaa hiuspohjassa vähintään neljän tunnin ajan.

Sivuvaikutukset: Minoksidiili on yleisesti hyvin siedetty ja sivuvaikutukset ovat harvinaisia. Joillakin naisilla minoksidiili aiheuttaa päänahan kutinaa ja ärsytystä, jonka aiheuttaa yleensä lääkkeeseen kuivumista edistämään lisätty alkoholi. Muita sivuvaikutuksia ovat lisääntynyt karvojen kasvu muualla kehossa, kuten poskissa ja otsassa. Rogainen patentin päättymisen jälkeen markkinoille on tullut runsaasti geneerisiä minoksidiilituotteita, joihin on voitu lisätä muita aineita, kuten yrttiuutteita. Nämä lisäaineet voivat aiheuttaa joillakin käyttäjistä allergisia reaktioita.

Foligain.F2, 2 % minoksidiilivaahto naisille

Foligain.F2 2 % minoksidiilivaahto naisille

  • Hinta noin 52,95 €
  • Valmistaja: Anagen Research
  • Naisille naistyyppiseen hiustenlähtöön, jossa hiukset ohenevat päälaelta.
  • Sisältää 2 % FDA:n hyväksymää minoksidiilia.
  • Auttanut kasvattamaan uusia hiuksia jo yli 30 miljoonalle perinnöllisestä hiustenlähdöstä kärsivälle naiselle.
  • Yksinkertainen, kivuton ja kliinisesti todistettu tehokas naisten hiustenlähtöön.
  • Helppo annostelu: yksi pumppaus vaahtoa suoraan päänahkaan aamuin illoin.
  • Riittoisa: Yksi pullo (177 ml) riittää noin 3 kuukauden käsittelyihin.
  • Reseptivapaa

Tilaa Cdon.fi-nettikaupasta

Antiandrogeenit

Androgeeneihin lukeutuvat testosteroni ja muut mieshormonit, jotka voivat nopeuttaa hiustenlähtöä naisilla. Naisille, jotka eivät saa hyötyjä minoksidiilista, lääkäri voi suositella antiandrogeenilääkkeitä, kuten spironolaktonia. Sen antiandrogeeniset ominaisuudet huomattiin jo 1970-luvulla, mutta käyttö ei jostain syystä yleistynyt.

Spironolaktoni estää androgenisten hormonien sitoutumista ja vähentää testosteronisynteesiä. Tutkimusten mukaan se pysäyttää hiustenlähdön lähes yhdeksällä kymmenestä ja joka toinen saa uusia hiuksia merkittävästi.

Spironolaktoni ei ole virallisesti hyväksytty lääke naistyyppiseen hiustenlähtöön, koska se voi nostaa veren kaliumpitoisuutta.

Antiandrogeenien sivuvaikutuksia ovat muun muassa painonnousu, sukupuolivietin pienentyminen, masennus ja väsymys.

Rautavalmisteet

Rautavalmisteita

Rauta on ihmiselle tärkeä hivenaine, jota esiintyy veren punasolujen hemoglobiinissa. Rauta sitoo happea, jonka punasolut kuljettavat kudoksiin. Tärkeimpiä raudan lähteitä ovat punainen liha, maksa ja täysjyvävilja.

Joskus naisten hiustenlähtö voi johtua raudanpuutteesta. Lääkäri voi mitata veren rautapitoisuuden erityisesti jos olet kasvissyöjä, sinulla on ollut anemiaa tai runsasta kuukautisverenvuotoa.

Raudanpuutoksesta kärsivien on otettava rautaa lisäravinteena, jotta puutoksesta mahdollisesti aiheutuva hiustenlähtö voidaan pysäyttää. Rautaa ei kuitenkaan tule syödä varmuuden vuoksi, koska terve ihminen harvoin tarvitsee sitä. Raudan puutos on syytä käyä tutkituttamassa lääkärillä.

Laserhoidot

Matalan tason laserhoidot on FDA:n hyväksymä naistyyppisen hiustenlähdön hoitomuoto. Laserin uskotaan stimuloivan aineenvaihduntaa ja parantavan verenkiertoa, saaden siten hiustupet kasvattamaan uusia hiuksia.

Laserhoitoja tarjotaan joissakin kampaamoissa ja niitä voi ottaa itse laserkammoilla, -pannoilla tai -kypärillä.

Hiustensiirrot

Hiustensiirto on toimenpide, jossa potilaan takaraivolta tai niskasta otetaan hiussiirteitä. Hiussiirre jaetaan mikroskoopilla mikrografeiksi, jotka istutetaan käsityönä kaljulle alueelle. Mikrografien määrä vaihtelee muutamasta sadasta muutamaan tuhanteen hoidettavan alueen koosta riippuen. Mikrografit ovat aluksi lepovaiheessa ja alkavat kasvaa 3-6 kuukauden sisällä toimenpiteestä.

Hiussiirteiden ottokohtaan jaa yleensä poikittainen arpi. Hiustensiirtoon liittyy myös pieni ihotulehduksen riski ja toimenpide on melko kallis. Tulokset sen sijaan ovat usein hyviä ja pysyviä.

Kosmeettiset ratkaisut

Hiuslisäkkeet, hiustyylin muutokset ja kosmeettiset valmisteet, kuten hiustuuhenteet, voivat parantaa hiusten ulkonäköä. Nämä ovat usein myös edullisimmat ja turvallisimmat tavat käsitellä naistyyppistä kaljuuntumista.

Lisätietoa ja lähteet: