Geneerinen hiustenlähtö

Hiustenlähdön seuraukset: miten käsitellä kaljuuntumista?

Hiukset ovat keskeinen osa monen identiteettiä. Siksi hiusten harveneminen johtaa usein tilanteeseen, jossa fyysinen ulkomuoto muuttuu suhteessa omaan minäkuvaan. Monet ovat huolissaan siitä, että he näyttävät muiden silmissä vähemmän houkuttelevalta tai vanhemmalta. Naisille hiukset voivat edustaa naisellisuutta ja viehättävyyttä. Miehille ne voivat edustavat nuorekkuutta ja elinvoimaisuutta.

Hiustenlähdön psykologiset seuraukset

Hiustenlähdön psykologiset seuraukset vaihtelevat laajasti. Siinä missä jotkut hyväksyvät kaljuuntumisen aiheuttamat muutokset ulkonäössään ilman oireita, voivat ne toisilla aiheuttaa useita psykologisia seurauksia: ahdistusta, masennusta, sosiaalisia fobioita ja muutoksia omassa identiteetissä, minäkuvassa ja suhtautumisessa omaan kehoon. Psykologiset seuraukset ilmenevät yleensä oireiden alkaessa ja ne esiintyvät naisilla miehiä voimakkaampina.

Seuraukset johtuvat muun muassa länsimaisesta käsityksestä, jonka mukaan kaljuuntuminen yhdistetään ulkonäön heikkenemiseen, kun toisissa kulttuureissa kaljuus yhdistetään esimerkiksi miehen viriiliyteen. Myös länsimaissa kaljuuteen yhdistetään esimerkiksi ”kovan äijän” imago.

Jotkut suhtautuvat kaljuuntumiseen ylpeästi, sillä he kokevat samankaltaisuutta kuuluisiin kaljuihin miehiin, kuten Bruce Willis, Vin Diesel, Sean Connery ja monet muut.

Henkilöt, joille hiustenlähtö aiheuttaa ei-toivottuja reaktioita, voivat yrittää hoitaa hiustenlähtöä eri hoitomenetelmin ja kosmeettisin avuin.

Miten käsitellä hiustenlähtöä?

Everyday Health listaa muutamia positiivisia keinoja käsitellä kaljuuntumista:

  • Muistuta itseäsi, että hiustenlähtö ei ole hengenvaarallista. Se ei ole mukavaa ja se voi olla valitettavaa, mutta jokainen voi elää harvenevien hiuksien tai kaljun kohdan kanssa. Hiustenlähtö on vain niin haastavaa, kuin ajattelet sen olevan.
  • Laita hiustenlähtö oikeisiin mittasuhteisiin. Todelliset ystäväsi ja perheesi pitävät sinusta sinuna itsenäsi riippumatta siitä kuinka paljon hiuksia sinulla sattuu olemaan päässäsi. Mitä seksuaalisuuteen tulee, sinulla voi olla monia muita ominaisuuksia, jotka kiihottavat kumppaniasi.
  • Löydä sinulle sopiva hiustyyli. Kokeile tyyliisi sopivaa peruukkia, hattua tai huivia. Oheneville hiuksille sopii usein lyhyt hiustyyli kuin ylikammattu tyyli, jolla yritetään peittää kaljuja kohtia.
  • Aja pääsi kokonaan kaljuksi. Tee päätös ja aja pääsi kokonaan kaljuksi. Monet kaljut miehet ovat erittäin komeita iästä riippumatta.
  • Harkitse terapiaa. Jos kaljuuntumisen aiheuttamat emotionaaliset tunteet haittaavat elämää, hae apua mielenterveyden ammattilaiselta. Psykologit ja psykiatrit auttavat keskustelemaan ongelmista ja etsivät ratkaisuja selvitä niistä.
  • Ymmärrä, että voit saada hiukset vielä takaisin. Kemoterapiaan ja moniin sairauksiin liittyvä hiustenlähtö on vain väliaikaista ja hiukset kasvavat yleensä takaisin.
  • Katse tulevaisuuteen. Lääketiede on ottanut viime vuosina isoja harppauksia kaljuuntumisen hoidossa. Propecian ja minoksidiilin kaltaisten lääkkeiden ansiosta miestyyppisen hiustenlähdön etenemistä voidaan hidastaa tai jopa pysäyttää useimmilla. Kehittyneiden hiustensiirtojen avulla menetetyt hiukset on mahdollista saada kokonaan takaisin. Uusia hiustenlähdön hoitomuotoja tutkitaan jatkuvasti.
  • Vaikka kaljuuntuminen voi tuntua musertavalta, voit ryhtyä toimenpiteisiin, joilla laitat sen oikeisiin mittasuhteisiin. Päätä, ettei hiustenlähtö saa sinua masentumaan ja keskitä huomiosi asioihin, jotka saavat sinut tuntemaan positiivisia asioita ulkonäössäsi.
Bruce Willis
Bruce Willis. Kuva: Heat.co.uk
Dwayne "The Rock" Johnson
Dwayne ”The Rock” Johnson. Kuva: zastavki.com.
Juha Tapio
Juha Tapio. Kuva: Wikimedia Commons.
Toni Wirtanen
Toni Wirtanen. Kuva: Anneli Salo, Wikimedia Commons.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.