Hiustuuhenteet

Hiustuuhenteet ja muut kosmeettiset valmisteet

Kaljuuntumista voidaan sen syihin puuttumisen sijaan myös peitellä. Peittäminen voidaan tehdä kosmeettisilla valmisteilla, joista tunnetuimpia ovat erilaiset hiustuuhenteet (myös hiuskuidut, tuuhentavat tuotteet yms., engl. hair fibers).

Hiustuuhenteet estävät kaljuuntuneiden alueiden näkymisen ja luovat vaikutelman paksuista ja tuuheammista hiuksista. Ne eivät ehkäise tai pysäytä hiustenlähtöä tai edistä hiusten kasvua millään tavoin, vaan vaikutus on pelkästään kosmeettinen.

 • Eliminoivat kaljuuntuvat alueet ja vaikutelman ohuista hiuksista
 • Antavat luonnollisen näköisen ulkonäön hiuksille
 • Kestävät päivän ja yön sekä tuulen, sateen ja hien
 • Eivät tuoksu
 • Eivät tahraa ihoa tai vaatteita
 • Sopivat sekä miehille että naisille

Miten hiustuuhenteet toimivat?

Hiustuuhenteiden toimintaa on helpoin havainnollistaa videolla:

Hiustuuhenne valmistetaan keratiineista, jotka ovat kuitumaisia, säikeisiä ja veteen liukenemattomia proteiineja. Ihmisellä keratiinia on luonnostaan hiuksissa ja kynsissä. Tuuhenne valmistetaan yleensä kasvien keratiineista tai villasta. Keratiiniproteiini leikataan laserilla pieniksi mikrokuiduiksi ja pakataan.

Hiustuuhennetta ripotellaan kaljuuntuneille alueille. Staattisesti latautuneet kuidut tarttuvat automaattisesti hiuksiin peittäen hiustenlähtöalueen ja saaden hiukset näyttämään paksummilta ja tuuheammilta. Kun kuidut ovat ”liimautuneet” hiuksiin ne pysyvät paikoillaan aina seuraavaan pesuun saakka.

Miten hiustuuhenteet toimivat?
Miten hiustuuhenteet toimivat? Kuva: Caboki.

Ennen ja jälkeen kuvia

HairMax tuuhenteet ennen ja jälkeen kuva 1 HairMax tuuhenteet ennen ja jälkeen kuva 2 HairMax tuuhenteet ennen ja jälkeen kuva 3Caboki ennen ja jälkeen kuva 1 Caboki ennen ja jälkeen kuva 2 Caboki ennen ja jälkeen kuva 2

Kuvat: HairMax ja Caboki.

Kysymyksiä ja vastauksia hiustuuhenteista

K: Miksi käyttää tuuhenteiden kaltaisia väliaikaisia ratkaisuja?

Hiukset ovat keskeinen osa monen identiteettiä ja hyvännäköiset hiukset edustavat sekä miehille että naisille viehättävyyttä ja nuorekkuutta.

Minoksidiilin ja finasteridin kaltaisilla lääkkeillä saavutetaan tuloksia vasta kuukausien, joskus vasta vuosien käytön jälkeen. Lisäksi lääkehoitojen tulokset ovat aina yksilöllisiä, eivätkä läheskään aina tyydyttäviä – noin joka kymmenellä käyttäjästä lääkehoidot eivät tehoa lainkaan. Monet saavat hiustuuhenteista itseluottamusta ja voivat elää huolettompaa elämää.

K: Ovatko hiustuuhenteet turvallisia?

Kyllä. Hiuskuidut valmistetaan käytännössä samasta rakennusaineesta kuin omat hiuksesikin, keratiinista. Useimmat kuidut ovat täysin kasviperäisiä.

Hiustuuhenne ei sisällä synteettisiä väriaineita, keinotekoisia täyteaineita, säilöntäaineita tai eläinperäisiä ainesosia (jotkut kuidut tosin valmistetaan lampaanvillasta). Tuuhenne ei vaikuta päänahan kuntoon ja sopivat herkimmillekin päänahoille.

Hiustuuhenteet eivät tuki tai tukahduta hiusten karvatuppeja, eikä niillä ole muitakaan tunnettuja sivuvaikutuksia.

K: Miten hiuskuidut laitetaan hiuksiin?

 1. Pese ja kuivaa hiukset. Muotoile hiukset kuten tavallisesti.
 2. Naputtele, ravistele tai ripottele purkkia reilun 5 cm päässä hiuksistasi ja annostele kuituja hiuksiisi.
 3. Kun olet annostellut kuidut, taputtele hiuksia kevyesti, jotta kuidut levittyvät tasaisesti ja tarttuvat hiuksiin.
 4. Viimeistele hiukset siihen tarkoitetulla spraysuihkeella tai tavallisella hiuslakalla.

K: Minkä värisiä hiustuuhenteita on saatavilla?

Useimpia hiustuuhenteita myydään vähintään kahdeksassa eri sävyssä. Värejä voi halutessaan myös yhdistellä luonnollisen värin löytämiseksi.

Alla esimerkiksi Toppik-hiuskuitujen värikartta:

Toppik värikartta
Esimerkiksi Toppik-tuuhenteita on saatavilla mustana, tummanruskeana, keskiruskeana, vaaleanruskeana, kullanruskeana, keskivaaleana, vaaleana, harmaana ja valkoisena.

K: Miten kauan kuidut pysyvät hiuksissa?

Hiustuuhenne pysyy hiuksissasi aina seuraavaan pesukertaan saakka. Kuidut voivat liikkua, mutta niitä on helppo ehostaa. Kuidut pestään pois tavallisella shampoolla.

K: Voiko hiustuuhenteiden kanssa käyttää muotoilutuotteita ja muita hiustuotteita?

Kyllä, mutta on suositeltavaa käyttää hiustuuhenteita vasta muotoilu- ja muiden tuotteiden, kuten hiustenkuivaajan, kihartimien ja suoristimien jälkeen. Kaikki muut muotoilutuotteet paitsi hiuslakka ja hiuskiinne, tai tuuhenteille erikseen tarkoitettu hiussuihke on hyvä laittaa hiuksiin ennen kuituja.

Hiusgeelit, muotovaahdot, vahat, liimat, seerumit ja muut muotoilutuotteet tarttuvat kuituihin, saavat lopputuloksen näyttämään epätasaiselta ja sotkuiselta. Muotoilutuotteiden tulee antaa kuivua ennen hiustuuhenteen käyttämistä.

K: Sopivatko hiustuuhenteet kaikille hiustyypeille ja -tyyleille?

Tuuhenteet sopivat karheille, pehmeille ja kaikille hiustyypeille siltä väliltä. Ne sopivat myös kaikille hiustyypeille mukaan lukien ajellut, lyhyet, pitkät, kiharat, kähärät, aaltoilevat, punotut, suorat, värjätyt ja korostetut hiukset.

K: Voiko hiustuuhenteita käyttää muiden hiustenlähtötuotteiden kanssa?

Kyllä. Hiustuuhenteita voi hyvin käyttää esimerkiksi minoksidiilin, finasteridin ja laserhoitojen kanssa. Anna minoksidiilin kuitenkin kuivua ennen tuuhenteiden käyttöä.

K: Mitä hiuskuiduille tapahtuu sateella?

Tuuli, sade ja hikoilu kosteuttavat hiuksia ja voivat saada kuidut liikkumaan. Parhaiten ne pysyvät paikoillaan, kun lopputulos viimeistellään hiuslakalla. Eri valmistajien tuotteet käyttäytyvät hieman eri tavoin sateella, joten kannattaa kokeilla mikä tuote sopii itselle parhaiten.

K: Värjäävätkö hiuskuidut vaatteita tai petivaatteita?

Yleisesti ottaen hiuskuidut pysyvät melko hyvin kiinnittyneinä hiuksiin. Heti hiuskuitujen laittamisen jälkeen makuulle mentäessä, tyynyyn tai petivaatteisiin voi jäädä väriläiskiä tai kuidut voivat varista. Käyttämällä hiuslakkaa kuidut pysyvät paremmin paikoillaan.

K: Voiko hiustuuhenteilla peittää harmaita hiuksia?

Hiustuuhenteet peittävät melko tehokkaasti myös harmaita juuria ja hiusten värjäyksen jälkeistä juurikasvua.

K: Olen kokonaan kalju. Voinko käyttää hiustuuhenteita?

Valitettavasti hiustuuhenteet soveltuvat vain heille, jotka eivät ole kokonaan kaljuuntuneet. Tuuhennevalmistaja Cabokin tekemässä mittauksessa käyttäjien tyytyväisyysaste oli sitä heikompi, mitä pidemmälle hiustenlähtö oli Norwoodin asteikolla edennyt (katso kuva alla).

Cabokin tyytyväisyys aste Norwoodin asteikko

K: Huomaavatko muut, että käytän hiustuuhenteita?

Nykyiset hiustuuhenteet eivät ole maalimaisia tai kenkälankkimaisia valmisteita, vaan ne eliminoivat kaljut kohdat ja vaikutelman ohuista hiuksista melko hyvin.

Tuuhenteilla käsitellyt hiukset näyttävät luonnollisilta ja huomaamattomilta jopa lähietäisyydeltä katsottuna ja ulkona kirkkaassa päivänvalossa. Hiustuuhenteita käytetään yleisesti myös teatteri- ja elokuva-alalla, jossa näyttelijät ovat yleisön tiiviin tarkastelun alla.

K: Kuinka kauan yksi purkki kestää?

Yhden purkin riittoisuus riippuu siitä, miten usein käytät tuotetta ja kuinka paljon käytät sitä jokaisella käyttökerralla. Normaalikäytössä yksi economy-kokoinen (27,5 g) purkki kestää noin 60 päivää.

K: Voinko sekoittaa eri värejä keskenään?

Kyllä, voit sekoittaa eri värejä keskenään löytääksesi omaan hiustenväriin sopivan värisävyn. Etenkin vaaleiden ja harmaiden hiuksien osalta värejä sekoittamalla saadaan usein luonnollisemman näköinen lopputulos. Annostele vaaleampi sävy ensin ja luo sen päälle kerros tummempaa väriä.

Parhaat hiustuuhenteet ja muut kosmeettiset valmisteet

Vielä muutama vuosi sitten hiustuuhenteita tarjosi vain muutama valmistaja, joista mainittakoon Toppik, HairMax ja Nanogen, mutta kasvaneen suosion myötä markkinoilla on nykyään kymmeniä ellei satoja eri valmistajia. Käytännössä kaikki tuotteet valmistetaan keratiinista. Vain keratiinin lähde ja kuitujen valmistustapa, kuten se, miten pieniksi kuidut leikataan laserilla, voivat erota toisistaan.

Toppik

Toppik-hiustuuhenteet

Toppik on yhdysvaltalainen merkki ja yksi ensimmäisistä hiustuuhenteista ja edelleen alan johtava brändi. Toppik näyttää aidolta, eikä sitä läheltäkään katsottuna erota omista hiuksista. Sen sisältämä keratiini valmistetaan uusiseelantilaisesta lampaanvillasta, joka on käsitelty paakkuuntumattomaksi. Kuidut tarttuvat hiuksiin sähkövarauksen avulla.

Toppik on kehittänyt myös erikseen hankittavan pumpun, jota voidaan käyttää kuitujen annosteluun, mutta se ei ole välttämätön. Toppik-hiustuuhenteita on saatavilla 3 eri pakkauskoossa ja 8 eri värisenä.

Toppik-tuuhenteita voi tilata esimerkiksi seuraavista verkkokaupoista:

KeratinMD

KeratinMD-hiustuuhenteet

KeratinMD Laboratories on yhdysvaltalainen asiantuntija, jonka ratkaisut on suunnattu hiustenlähdöstä kärsiville. Yritys lupaa tuloksia, jotka muuttavat ”ulkonäköäsi ja tuntemuksiasi dramaattisesti”.

KeratinMD:n hiustuuhenteissa käytetään tehokkaimpia ainesosia, joiden avulla saat paksummat ja tuuheammat hiukset ja palautat itsetuntosi vuosien takaiselle tasolle. Tuotteissa käytetään aitoja orgaanisia keratiinikuituja ja ainutlaatuista väriteknologiaa, joka sopii yhteen omien hiuksiesi kanssa käytännössä huomaamattomasti. Asetinkampa ja viimeistelysuihke helpottavat hiusten muotoilua.

Hiustuuhenteita on saatavilla 8 eri värinä ja ne ovat tilattavissa ainakin seuraavista kaupoista:

 • Biovea23,85 € (28 g.)

Caboki

Caboki-hiustuuhenteet

Caboki on meikkitaiteilijoiden perustama yritys, joka aloitti hiusten ohenemisen tutkimisen vuonna 2005. Yritys on omistautunut palvelemaan muita ammatilaismeikkitaiteilijoita ja maskeeraajia ympäri maailmaa.

Cabokin hiustuuhenteet peittävät tehokkaasti hiustenlähtöalueet ja ohuiden hiusten vaikutelman antaen samalla niille luonnollisen ulkonäön. Tuuhenteet sopivat niin miehille kuin naisillekin ja ne kestävät valmistajan mukaan tuulen, sateen ja hien. Tuotteet valmistetaan 100 % luonnollisista kasviperäisistä ainesosista. Niiden pääraaka-aine on marokkolainen levant-puuvilla.

Caboki on nykyään yksi tunnetuimmista hiustuuhennemerkeistä. Suomessa sitä ei syystä tai toisesta myydä, mutta sitä voi tilata ainakin Britannian eBaystä:

 • eBay.co.uk – n. 13,40 € (25 g.) sis. postikulut

Beaver

Beaver-hiustuuhenteet

Beaver on ilmeisesti kiinalainen tuuhennevalmistaja, jonka tuotteet valmistetaan muiden valmistajien tapaan luonnollisista ja orgaanisista keratiiniproteiineista. Staattisesti varautuneet kuidut kietoutuvat hiuksiin ja kiinnittyvät niihin.

Ravista purkkia ennen käyttöä ja annostele hiuksiin. Kuidut pysyvät paikoillaan koko päivän ja yön antaen miehille ja naisille paksumman näköiset hiukset 30 sekunnissa. Kuidut kestävät tuulta, sadetta ja hikoilua ja ne on helppo pestä pois shampoolla.

Beaverin tuotteita on saatavilla 9 värivaihtoehtona ja tuoteperheeseen kuuluu lisäksi kuituja paikoillaan pitävä spray-suihke. Tuotteita voi tilata netistä ainakin:

Hiustuuhenteita myydään myös hyvin varustelluissa kampaamoissa ja hiustenhoitoalan erikoisliikkeissä.

Artikkelikuva: Eclipse Hair

Yksi ajatus koskien aihetta “Hiustuuhenteet ja muut kosmeettiset valmisteet”

 1. Toppik ei tartu hiuksiin vaan tahrii päänahan. Ei siis toimi luvatusti. Tästä pitää kirjoittaa siis niin, että tarjotaan niille, ketkä haluavat värjätä päänahan vaaleita alueita hiusten sävyyn! Tosin helposti laikkuuntuu. Ostin pahus kaksi purkkia. Nyt testaan eri aineita ostamalla yhden tuotteen kerrallaan. Mainoksiin ei ole uskominen, suomalaisiin käyttäjäkokemuksiin kylläkin, jos niitä on lukuisia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.