Miestyyppinen hiustenlähtö ja DHT

Miestyyppinen kaljuuntuminen: aiheuttajat ja hoito

Miestyyppinen kaljuuntuminen (androgenic alopecia, engl. Male Pattern Baldness, MPB) on androgeenisen hiustenlähdön muoto, joka koskee noin 95 % hiustenlähtötapauksista miehillä. Tavallisimmin hiustenlähtö alkaa yli 20-vuotiaana ja sen etenemisnopeus vaihtelee yksilöittäin. Yleensä kaljuuntumisprosessi kestää vuosia tai jopa vuosikymmeniä. Mitä nuorempana hiustenlähtö alkaa, sitä nopeampaa se yleensä on. Enemmistö 40-65 -vuotiaista suomalaisista on kaljuuntunut ainakin jossain määrin.

Toisin kuin usein luullaan, useimmat miestyyppisestä hiustenlähdöstä kärsivät miehet ovat erittäin tyytymättömiä tilanteeseensa ja tekisivät melkein mitä tahansa muuttaakseen tilannetta. Hiustenlähtö vaikuttaa moniin elämän osa-alueisiin, kuten ihmissuhteisiin ja työelämään. Ei ole lainkaan tavatonta, että miehet vaihtavat jopa urapolkuaan hiustenlähdön takia. Kaljuuntuminen aiheuttaa etenkin nuorille miehille eri asteisia psyykkisiä oireita, jotka liittyvät kaljun päälaen piilottamispyrkimyksiin ja kaljuuntumisen aiheuttamiin häpeän tunteisiin.

Miestyyppisen hiustenlähdön tyypit

Perinteisesti miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa molemmilta ohimoilta, jonka jälkeen hiukset alkavat ohenemaan pikkuhiljaa myös päälaelta. Useimmiten pään sivut ja tausta jäävät ennalleen. Miestyyppinen hiustenlähtö harvoin johtaa pään täydelliseen kaljuuntumiseen (alopecia universalis).

Hamilton-Norwoodin asteikko
Seitsenportaista Hamilton-Norwoodin asteikkoa (1-7) käytetään kaljuuntumisen etenemisen kuvaamiseen.

Yksi yleisimmistä hiustenlähtötyypeistä on väistyvä hiusraja, jossa hiukset lähtevät aluksi otsan molemmilta puolilta ja ohimoilta jättäen kolmionmuotoisen kärjen otsan etuosaan. Osalla miehistä tämä jää ainoaksi hiustenlähtöalueeksi, mutta isolla osalla miehistä hiukset ohenevat asteittain myös päälaelta. Hiusraja vetäytyy yhä pidemmälle, kunnes se kohtaa päälaen kaljun alueen.

Osalla miehistä hiustenlähtö alkaa päälaelta tai pään takaosasta (vertex-alue) jättäen sinne selvästi ohuemman alueen. Myös tähän hiustenlähtötyyppiin voi liittyä väistyvä hiusraja ohimoilla. Päälaen hiukset jatkavat ohenemista ja hiustenlähtöalue kasvaa asteittain, kunnes se saavuttaa väistyvän hiusrajan pään etuosassa. Kuvion eteneminen vaihtelee yksilöittäin.

Vähemmän tunnettu hiustenlähtötyyppi on yleinen hiusten oheneminen (engl. general/diffuse thinning), jossa hiukset lähtevät tasaisesti, mutta symmetrisesti pikkuhiljaa päälaelta. Useimmat miehet eivät havaitse väistyvää hiusrajaa ja hiustenlähtö voi olla vaikeammin tunnistettavissa. Kuten muissakin hiustenlähtötyypeissä, yleinen oheneminen ei vaikuta pään takaosan ja sivujen hiuksiin.

Miestyyppisen hiustenlähdön aiheuttajat

Hiustenlähtöön voivat vaikuttaa monet eri tekijät, kuten taudit, sairaudet, lääkitykset, stressi ja monet ympäristötekijät, mutta suurimmassa osassa tapauksista taustalla ovat perintötekijät.

Mitä miestyypin hiustenlähdöstä kärsivät perimässään oikeastaan perivät, on dihydrotestosteronille eli DHT:lle geneettisesti yliherkät hiustupet. Dihydrotestosteroni muuttuu päänahassa ja hiuksen karvatupissa 5-alfareduktaasientsyymiksi ja sen isoentsyymeiksi I ja II.

DHT:stä johtuen kasvuvaiheessa olevien hiustuppien määrä ajan myötä vähenee ja lepovaiheessa olevien hiustuppien määrä lisääntyy. DHT:lle herkät hiustupet alkavat pienentyä ja niiden elinikä lyhenee. Ennen pitkää ne lakkaavat tuottamasta kosmeettisesti hyväksyttäviä hiuksia ja lopulta ne surkastuvat kokonaan.

Miestyyppinen kaljuuntuminen on helppo tunnistaa vetäytyvästä hiusrajasta ohimoiden alueilla ja ohenevista hiuksista päälaella. Näillä alueilla kasvavat hiukset ovat jostain syystä herkimpiä DHT:n vaikutukselle. Tämä kuvio kehittyy pikkuhiljaa selvemmäksi kaljuksi jättämällä lopulta vain vanteen tai hevosenkengän muotoisen alueen hiuksia pään sivulle ja takaraivolle. Joillakin miehistä myös nämä alueet kaljuuntuvat.

Ihmisen hiukset kasvavat vaiheittain:

 1. Anageeni on aktiivinen kasvuvaihe, joissa hius kasvaa noin 1 sentin joka kuukausi. Hius on kasvuvaiheessa yhtäjaksoisesti 2-7 vuotta.
 2. Katageeni on anageenivaihetta seuraava lyhyt siirtymävaihe, joka kestää noin 2-3 viikkoa. Siinä hiuksen yhteys verenkiertoon ja uutta hiusta kasvattaviin soluihin katkeaa.
 3. Telogeeni on 3-4 kuukautta kestävä hiustupen lepotila, jossa hiuksen juuri kuihtuu ja hius putoaa. Normaalisti päänahasta tippuu noin 50-100 hiusta päivittäin.

Ihmisen hiuksista noin 85-90 prosenttia on aina kasvuvaiheessa.

Mikä on DHT?

DHT eli dihydrotestosteroni (5-alfa-dihydrotestosteroni, molekyylikaava C19H30O2) on androgeeni eli mieshormoni. Sitä syntyy testosteronista ja 5-alfareduktaasientsyymistä hiustupeissa, kiveksissä ja eturauhasessa. Sekä miehet että naiset voivat menettää hiuksia tämän hormonin kehossa aiheuttamien muutosten takia. Vaikka miestyyppisen hiustenlähdön geneettistä prosessia ei tunneta vielä tarkasti, DHT:n tiedetään näyttelevän isoa osaa hiustenlähdössä. Tutkijat ovat selvittäneet, että DHT kutistaa hiustuppeja siellä missä sitä on, ja saa ne lopulta surkastumaan.

DHT:lle herkkien hiustuppien tulee olla pitkään tekemisissä hormonin kanssa ennen kuin se alkaa kutistamaan niitä. Nykyään tätä prosessia voidaan ajoissa aloitettuna lääkehoidolla hidastettua merkittävästi, tai jopa pysäytettyä.

Hiustupen tärkein osa on ihonysty, joka vastaa hiuksen kasvusta. Ihonystyjen solut jakautuvat ja muodostavat uusia hiustuppeja. Nystyt ovat suorassa yhteydessä ihon verisuoniin, josta ne saavat välttämättömät ravinteet uusien hiustuppien kasvua varten. Ihonystyissä on paljon androgeenireseptoreja.

Kun DHT pääsee ihonystyyn, se heikentää hiustuppien kasvulle elintärkeiden ravintoaineiden imeytymistä. Ilman niille tärkeitä ravinteita, hiustuppien lepovaiheista tulee pidempiä ja kasvuvaiheista vastaavasti lyhyempiä.

Miestyypin kaljuuntumisen hoito

Lääketiede on ottanut viime vuosina isoja harppauksia miestyyppisen hiustenlähdön hoidossa. Propecian kaltaisten 5-alfa-reduktaasin estäjien ja minoksidiilin kaltaisten hiusten kasvua edistävien lääkkeiden ansiosta kaljuuntuminen ei ole enää väistämätöntä. Ensimmäistä kertaa historiassa hiustenlähdön etenemistä voidaan hidastaa tai jopa kokonaan pysäyttää. Hiustensiirtojen avulla menetetyt hiukset on mahdollista saada myös kokonaan takaisin.

Hoitojen edistymisestä huolimatta suurin osa internetissä, televisiossa, radiossa ja miesten lehdissä eniten mainostettavista hiustenlähtötuotteista on kuitenkin täysin hyödyttömiä ”käärmeöljyjä”, jotka lupaavat vaikka kuun taivaalta saadakseen rahasi. Jos hiustenlähtöön tarkoitetulla tuotteella ei ole FDA:n eli Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston virallista hyväksyntää, se ei hyvin suurella todennäköisyydellä toimi.

Tällä hetkellä vain kahdella lääkeaineella ja yhdellä ei-lääkkellä on FDA:n virallinen hyväksyntä. Nämä lääkkeet ovat vain reseptillä myytävä sisäisesti nautittava finasteridi ja ilman reseptiä myytävä päänahkaan levitettävä minoksidiili. Molemmat niistä pysäyttävät hiustenlähdön suurimmalla osalla käyttäjistä ja aikaansaavat useilla myös uusia hiuksia. Minoksidiilin ja finasteridin lisäksi FDA on hyväksynyt hiustenlähdön hoitomuodoksi matalan tason laserhoidot, kuten laserkammat, mutta niiden tieteellinen näyttö on edelleen vähäinen.

Huomaa, että onnistunut hoito riippuu pitkälti siitä miten nopeasti ongelmaan puututaan. Kumpikaan lääkkeistä ei tuo takaisin nuoruusvuosien hiuspehkoa, ja ne molemmat vaativat jatkuvaa ja säännöllistä käyttöä. Jos käyttö lopetetaan, uudet hiukset putoavat ja hiustenlähtö jatkuu entisellään.

Minoksidiili (mm. tuotenimellä Rogaine) on verisuonia laajentava lääkeaine, jota myydään reseptivapaasti apteekeissa ja verkkoapteekeissa. Minoksidiilin toimintaperiaattetta ei tunneta kunnolla, mutta sen uskotaan avaavan päänahan kaliumkanavia siten, että hiustuppeihin pääsee enemmän verta, happea ja ravinteita.

Tutkimusten mukaan minoksiidili pysäyttää hiustenlähdön yhdeksällä kymmenestä miehestä ja auttaa noin puolta miehistä kasvattamaan uusia hiuksia. Sivuvaikutuksia, kuten päänahan kutinaa, ärsytystä ja karvojen kasvua muualla kehossa esiintyy noin 5-8 prosentilla käyttäjistä.

Foligain 5 % minoksidiilineste

Foligain Minoxidil 5 %

 • Foligain Minoxidil Topical Solution USP
 • 5 % minoksidiilineste miehille
 • FDA:n hyväksymä hoitomuoto
 • Auttaa kasvattamaan uusia hiuksia
 • Uudelleenaktivoi hiustuppeja ja stimuloi uudelleenkasvua
 • Annostellaan pipetillä päänahkaan ja hierotaan kevyesti kahdesti päivässä aamuin illoin
 • Saatavana 3 tai 6 kuukauden pakkauksissa

Osta tuote:

 • Cdon.fi – 3 kk hoito (177 ml) hinta 37,49 €

Foligain.F5 5 % minoksidiilivaahto

Foligain.F5

 • Foligain.F5 for men Minoxidil Foam 5 %
 • Miestyyppiseen hiustenlähtöön miehille
 • Sisältää 5 % FDA:n hyväksymää minoksidiilia
 • Helppokäyttöinen pumppupullo
 • Vaahtomainen koostumus: helppo levittää
 • Sopii myös heille, joilla nestemäinen minoksidiili aiheuttaa kirvelyä tai kuivumista
 • Kuivuu nopeasti, mieto tuoksu
 • Yksi pumppaus ja hieronta päänahkaan kahdesti päivässä
 • Riittoisa – yksi 177 ml pullo riittää noin 3 kk hoitoihin

Osta tuote:

 • Cdon.fi – 3 kk hoito, hinta 37,49 €

Finasteridi (Propecia ym.)

Finasteridi (mm. Propecia) on alunperin eturauhasen hyvälaatuisen liikakasvun hoitoon tarkoitettu lääkeaine, jonka vaikutus perustuu hormonitasojen säätelyyn.

Finasteridi estää 5-alfa-reduktaasia muuttamasta kehon testosteronia DHT:ksi, jonka tiedetään kutistavat uusia hiuksia kasvattavia hiustuppeja. Finasteridi pysäyttää hiustenlähdön lähes kaikilla miehistä vuoden käytön jälkeen ja auttaa suurinta osaa saamaan lisääntynyttä hiusten intensiteettiä. Sivuvaikutuksia, kuten seksuaalisen toiminnan häiriöitä, heikentynyttä libidoa ja erektiohäiriöitä, esiintyy noin 7 prosentilla käyttäjistä. Finasteridi on Suomessa reseptilääke.

Propecia (finasteridi) pakkaus

 • Propecia finasteride, MSD
 • Miestyyppiseen hiustenlähtöön miehille
 • FDA:n hyväksymä finasteridi-lääke hiustenlähtöön
 • Tehokkain hyväksytty 5-alfa-refuktaasin estäjä, pudottaa DHT-pitoisuuksia jopa 70 %
 • Pysäyttää androgeenisen hiustenlähdön kahdeksalla kymmenestä ja kasvattaa uusia hiuksia kahdella kolmesta käyttäjästä
 • Näkyviä tuloksia muutamassa kuukaudessa
 • Annostus yksi 1 mg tabletti päivässä
 • Saatavana 4, 8, 12 ja 24 viikon kuurina

Hinnat 4 viikkoa alk. 94 €, 8 viikkoa alk. 159 €, 12 viikkoa alk. 183 € ja 24 viikkoa 309 € (2/2018).

Finasteridi on reseptilääke. Voit hakea reseptiä ihotautilääkäriltäsi tai hakea reseptiä ja tilata tuotteen verkkoklinikalta lyhyen online-konsultaation jälkeen. Katso esim. Treated.com ja euroClinix.net.

Eräs tärkeimmistä itsehoidoista on päivittäinen hiustenpesu tai ainakin joka toinen päivä. Pesu pitää päänahan mikrobimäärän alhaisena, vähentää tulehduksia ja estää näin hiusten irtoamista.

Lisätietoa ja lähteet:

5 kommenttia artikkeliin ”Miestyyppinen kaljuuntuminen: aiheuttajat ja hoito”

 1. Hei! Onko mitään lääkettä tai vastaavaa tuotetta, joka auttaisi syöpälääkkeen (Letrazol) aiheuttamaan tukan ohenemiseen naisella. Kyseessä ei ole sytostaatit, jotka useimmiten aiheuttavat kaljuuntumisen. Letran tuoteselosteessa sanotaan, että tukka ohenee mutta ei irtoa. Iästäni huolimatta (80 v.) minulla on näihin asti ollut upea vaalea tukka – tuuhea, karkea ja kiiltävä luonnontilassa. Leikkautan polkkatukaksi, en värjää, enkä rasita hiuksia kemikaaleilla. Puolen vuoden lääkekuurin jälkeen tukka on ohentunut selvästi ja laatu kuiva ja harottava. Aina saa poimia irtohiuksia olkapäiltä. Mikä voisi auttaa edes vähän, kun syöpälääkitys tulee jatkumaan kuukausia?

 2. Minoksidiili on verisuonia laajentava lääkeaine. Sen uskotaan avaavan päänahan kaliumkanavia siten, että hiustuppeihin pääsee verta, happea ja ravinteita.

 3. Propecia toimi minulla 25vuotiaana niin että lähteneet hiukset tulivat takaisin. Lopetin käytön pari vuoden jälkeen ja kaljuuntuminen alkoi taas. Aloitin sen uudestaan n 32v ja taas kävin kuten ensimmäisellä kerralla. Viimeiseksi n 37vuotiaana kokeillessani kaikki seksihalut ja kykeneväisyys lähti kokonaan. Kesti n 2vk että palasi takaisin. Ennemmin kaljuunnun kun menetän stondiksen. Foligainista ei kokemusta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.