Väitetyt hoitomuodot hiustenlähtöön

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että myös tietyt ei-lääkeaineet edistävät hiusten kasvua, mutta näillä hoitomuodoilla ei ole Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n hyväksyntää. Tämä voi johtua joko siitä, että FDA ei ole vakuuttunut valmisteen tehokkuudesta tai turvallisuudesta hiustenlähdön hoitomuotona. Toisinaan hyväksyttömyys johtuu siitä, että uusien markkinoille pyrkivien hoitomuotojen tutkimukset ovat kalliita. Jotkut ihotautilääkärit suosittelevat FDA-hyväksynnästä riippumatta myös muita hoitomuotoja.

Väitettyjen hoitomuotojen kohdalla on syytä huomata, että ne eivät toimi kaikilla, eivätkä useinkaan yksin riitä tuottamaan näkyvää muutosta. Niiden rinnalla on syytä käyttää hyväksyttyä lääkehoitoa (finasteridi/minoksidiili) silloin, kun se on mahdollista.

Laserhoidot

HairMax-laserkampa

Matalan tason laserhoidot (Low-level laser therapy, LLLT) joko kampaamoissa tai kauneushoitoloissa, tai laserkammalla tehtävänä itsehoitona on hyväksytty Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) toimesta viralliseksi miestyyppisen hiustenlähdön hoitomuodoksi. Hyväksynnän se sai vuonna 2007.

Väitetyistä hoitomuodoista laserhoidot ovat yksi lupaavimmista. Vuonna 2017 valmistuneessa kirjallisuuskatsauksessa tarkasteltiin 11 matalan tason laserhoitoja hiustenlähdön hoitomuotona käsittelevää tutkimusta. Niihin osallistui yhteensä 680 potilasta, joista 444 oli miehiä ja 236 naisia. Katsauksen mukaan suurimmassa osassa tutkimuksista (9/11) havaittiin hiusten määrän tai tiheyden kasvaneen tilastollisesti merkittävästi sekä naisilla että miehillä. Lisäksi hiusten paksuus ja lujuus oli parantunut kahdessa neljästä tutkimuksessa. Potilastyytyväisyyttä mitattiin viidessä tutkimuksessa ja se oli yleisesti positiivinen, joskaan näyttö ei ollut kovin perusteellinen.

Lue lisää laserhoidoista.

Mahdollisesti tehokkaat luontaistuotteet ja ravintolisät

Luontaistuotteiden ja ravintolisien kohdalla perinnöllisen hiustenlähdön hoidossa on harvoin tieteellistä näyttöä. Silti hyvin monia luontaistuotteita ja ravintolisiä markkinoidaan harhaanjohtavasti tieteellisesti tai kliinisesti todistettuina hoitomuotoina. Markkinoinnissa niiden todisteina käytetään usein haastattelututkimuksia ja niiden tyytyväisyysprosentteja (tyypillisesti esim. ”95 % suosittelee”). Monet esimerkiksi apteekeissa myytävät ravintolisät pakataan lisäksi näyttämään lääkkeitä, vaikka ne eivät todellisuudessa sellaisia ole.

Hyvin harva luontaistuote tai ravintolisä vaikuttaa millään tavalla itse ongelmaan, eli perinnölliseen miessukuhormonien vaikutuksesta tapahtuvaan hiustenlähtöön. Yhdenkään lisäravinteen avulla ei voida pysäyttää perinnöllistä hiustenlähtöä, eikä pelkästään ravintolisiä käyttämällä ole mahdollista saada näkyvää apua perinnölliseen hiustenlähtöön.

On kuitenkin olemassa muutama poikkeus. Nämä luontaistuotteet voivat tuoda apua perinnölliseen hiustenlähtöön:

Rosmariiniöljy

Rosmariiniöljy

Rosmariini (lat. Rosmarinus officinalis) eli rohtorosmariini on Välimereltä kotoisin oleva yrtti, jota käytetään yleisesti ruoanlaitossa. Siitä tislataan myös eteeristä rosmariiniöljyä, joka sisältää mm. 1,8-sineolia, kamferia ja pineeniä.

Vuonna 2015 julkaistussa iranilaisessa tutkimuksessa vertailtiin rosmariiniöljyn ja 2 % minoksidiilin kliinistä tehokkuutta androgeneettiseen alopeciaan (AGA). Puolen vuoden mittaiseen tutkimukseen osallistui 100 henkilöä, jotka jaettiin kahteen yhtä suureen ryhmään. Kaikkien potilaiden päälaki mikrokuvattiin tutkimuksen alussa, 3 kuukauden kohdalla ja 6 kuukauden kohdalla. Hiusten määrässä ei havaittu merkittävää lisäystä 3 kuukauden jälkeen kummassakaan ryhmässä, mutta 6 kuukauden jälkeen molempien ryhmien jäsenet olivat saaneet tieteellisesti merkittävän määrän uusia hiuksia. Myös haittavaikutukset, kuten kuivat tai rasvaiset hiukset sekä hilse, olivat suunnilleen yhtä yleisiä. Molemmissa ryhmissä esiintyi päänahan kutinaa, mutta se oli yleisempää minokdisiilin käyttäjillä.

Rosmariiniöljyä myydään esimerkiksi Hyvinvoinnin Tavaratalossa (hinta n. 18,95 €/30 ml).

Sahapalmu

Sahapalmu

Sahapalmu (lat. Serenoa repens) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva rohdoskasvi, jota käytetään vaihtoehtoisessa lääketieteessä. Se on 2-3 metrin korkuiseksi kasvava palmu, joka kasvaa pääasiassa hiekkaisilla rannikkoalueilla.

Sahapalmu sisältää runsaasti rasvahappoja ja fytosteroleja, ja sen marjoista valmistetun uutteen on havaittu estävän 5-alfa-reduktaasia – entsyymiä, joka muuttaa testosteronin hiustenlähtöä aiheuttavaksi DHT:ksi. Pienimuotoisessa tutkimuksessa sen havaittiin lisäävän hiustenkasvua reilulla kolmanneksella käyttäjistä.

Sahapalmua myydään ravintolisänä muun muassa Hyvinvoinnin Tavaratalossa (hinta n. 27,95 €/100 kapselia).

Kurpitsansiemenöljy

Foodin-kurpitsansiemenöljy

Kurpitsa on Keski-Amerikasta kotoisin oleva köynnöskasvi, jota käytetään ruoka-aineena ympäri maailman. Sen siemeniä käytetään sellaisenaan naposteltavana sekä öljyksi puristettuna. Kurpitsansiemenet sisältävät runsaasti rasvahappoja ja proteiineja.

Kurpitsansiemenöljyn on havaittu estävän 5-alfa-reduktaasia ja lisäävän hiusten määrää jopa 40 prosenttia puoli vuotta kestäneessä tutkimuksessa, jossa seurattiin sen vaikutuksia 76 androgeneettisestä hiustenlähdöstä kärsivällä miehellä. Potilaat nauttivat yhden 400 mg kurpitsansiemenöljykapselin päivittäin.

Tutkimuksessa ei havaittu haittavaikutuksia, mutta kurpitsansiemenöljy saattaa olla virtsaneritystä edistävä aine. Se saattaa myös vaikuttaa siihen, miten elimistö poistaa kehosta litiumia, jolla voi olla omia sivuvaikutuksia.

Kurpitsansiemenöljyä myydään esimerkiksi Hyvinvoinnin tavaratalossa.

Nokkonen

Nokkonen (lat. Urtica dioica) on suomalaisten hyvin tuntema ruohokasvi, jota käytetään yleisesti myös yrttinä. Sen tiedetään myös estävän jossain väärin 5-alfa-reduktaasia.

Vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin 11 yrtin kykyä estää 5-alfa-reduktaasia. Nokkonen oli toiseksi tehokkain 5-alfa-reduktaasia estävä yrtti lakkakääpän (Ganoderma lucidum) jälkeen. Aiemmissa tutkimuksissa tätä yhteyttä ei ole havaittu, joten osa tutkijoista uskoo nokkosuutteen tehoavan vain suurina pitoisuuksina.

Muut luontaistuotteet

Atlassetri ja laventeli. Erään tutkimuksen mukaan timjamia, rosmariinia ja atlassetriä sisältävän laventeliöljyn siveleminen päänahkaan voi parantaa hiusten kasvua jopa 44 prosentilla 7 kuukauden käytön jälkeen pälvikaljuudesta (alopecia areata) kärsivillä.

Riittämätön tieteellinen näyttö

Omena. Erään tutkimuksen mukaan omenan sisältämän procyanidin B-2 -kemikaalia sisältävän tuotteen sively päänahkaan voi lisätä hiusten kasvua hiustenlähdöstä kärsivillä miehillä.

Beta-sitosteroli. Joidenkin miesten mukaan beta-sitosterolin käyttö yhdessä sahapalmun kanssa saa hiukset kasvamaan enemmän ja näyttämään paremmilta.

Biotiini. Joidenkin alustavien tutkimusten mukaan hiustenlähtö voi vähentyä, kun biotiinia käytetään sisäisesti yhdessä sinkin kanssa.

Ubikinoni eli koentsyymi Q10 voi auttaa varfariinin (Marevan) käyttöön liittyvässä hiustenlähdössä.

Valkosipuli. Erään tutkimuksen mukaan 5 % valkosipuligeelin ja topikaalisen steroidin käyttö yhdessä voi lisätä hiustenlähtöä pälvikaljusta kärsivillä.

L-karnitiini. Erään tutkimuksen mukaan l-karnitiinin siveleminen päänahkaan kahdesti päivässä 6 kuukauden ajan voi lisätä hiusten määrää perinnöllisestä hiustenlähdöstä (androgenic alopecia) kärsivillä.

Sipuli. Erään tutkimuksen mukaan sipulimehun sively päänahkaan 8 viikon ajan voi parantaa hiusten kasvua pälvikaljuudesta (alopecia areata) kärsivillä.

Vadelmaketoni. Erään tutkimuksen mukaan vadelmaketonin sively päänahkaan voi lisätä hisuten kasvua pälvikaljuudesta kärsivillä.

Puna-apila. Erään tutkimuksen mukaan puna-apilaa sisältävän yhdistelmätuotteen käyttäminen voi lisätä hiusten kasvua.

Rosmariini. Erään tutkimuksen mukaan rosmariiniöljyn, laventelin, timjamin ja seetripuun öljyn siveleminen päänahkaan voi parantaa hiusten kasvua.

Sahapalmu. Joidenkin miesten mukaan sahapalmun käyttäminen yhdessä beta-sitosterolin kanssa saa hiukset kasvamaan enemmän.

Todennäköisesti tehottomat

Sinkki. Vaikka sinkki yhdessä biotiinin kanssa käytettynä voi olla hyödyllinen miestyyppisessä hiustenlähdössä, suurin osa tutkimuksista on osoittanut, ettei se yksinään ole tehokas ongelmaan.

Yksi ajatus koskien aihetta “Väitetyt hoitomuodot hiustenlähtöön”

  1. Olemme syöneet ubikinonia mieheni kanssa jo vuosia ja huomanneet hiustenkasvun lisääntyneen, myös ihokarvat alkaneet kasvaa miehelläni. Hiukset ovat erittäin ohuita, mutta niitä on paljon. Emme ole syöneet ubikinonia tämän takia, vaan huomanneet sen sivutuotteena.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.