Dihydrotestosteroni eli DHT

Mitä on dihydrotestosteroni eli DHT?

Dihydrotestosteroni (engl. dihydrotestosterone, DHT) tai 5α-dihydrotestosteroni (5α-DHT) on androgeeni eli mieshormoni. Sitä syntyy testosteronista 5-alfa-reduktaasin vaikutuksesta eturauhasessa, kiveksissä, karvatupeissa ja lisämunuaisessa. Dihydrotestosteronin molekyylikaava on C19H30O2.

DHT tunnetaan myös nimillä androstanolone (INN) ja stanolone (BAN) sekä useilla tuotenimillä, mukaan lukien Anabolex, Anaprotin, Androlone, Gelovit, Neoprol, Pesomax ja Stanaprol. Kliinisesti sitä käytetään mieshormonina ja anabolisena steroidina.

Tässä muutamia keskeisiä avainkohtia dihydrotestosteronista:

 • DHT on elintärkeä hormoni miesten sukupuolielinten kehittymisessä sikiövaiheessa.
 • Entsyymit muuttavat testosteronia DHT:ksi.
 • DHT on jopa viisi kertaa testosteronia voimakkaampaa.
 • DHT osallistuu miehillä heidän biologisten ominaispiirteiden muodostumiseen: matalampi ääni, rintakehän karvoitus, suuremmat lihakset jne.
 • DHT:llä ei tiedetä olevan roolia naisten kehityksessä.
 • DHT saa hiusten karvatupit pienentymään.
 • Yli puolet miehistä kärsii elämänsä aikana DHT:n aiheuttamasta miestyyppisestä kaljuuntumisesta.

DHT ja miestyyppinen hiustenlähtö

Miestyyppinen hiustenlähtö ja DHT

Miestyyppinen kaljuuntuminen (androgenetic alopecia) on miesten yleisin hiustenlähdön syy. Se vaikuttaa noin 30 prosenttiin 30-vuotiaista, puoleen 50-vuotiaista ja noin 57 prosenttiin 60-vuotiaista miehistä.

Hiusten kasvu jaetaan kolmeen vaiheeseen: anageeni, katageeni ja telogeeni:

 • Anageenivaiheessa hiukset pysyvät 2-6 vuotta. Mitä pidemmän aikaa tämä vaihe kestää, sitä pidemmäksi hiukset kasvavat. Yleensä noin 85 prosenttia hiuksista on tässä vaiheessa.
 • Katageenivaihe on siirtymävaihe, joka kestää vain 2-3 viikkoa. Tänä aikana karvatuppi uudistaa itsensä.
 • Telogeenivaiheessa karvatuppi on lepotilassa, joka kestää 2-3 kuukautta. Yleensä 10-15 prosenttia hiuksista on tässä vaiheessa. Kun tämä vaihe loppuu ja anageenivaihe alkaa uudestaan, hius tippuu ja sen tilalle kasvaa uusi hius.

Miestyyppisessä hiustenlähdössä hiustuppi pienentyy ja anageenivaihe lyhenee. Koska kasvuvaihe on lyhyempi, hiukset eivät kasva enää niin pitkiksi. Samalla telogeenivaihe pitenee. Hiusten kasvukierron painopiste siirtyy hitaasti kohti telogeenivaihetta ja ajan myötä anageeni- eli kasvuvaihe on niin lyhyt, että hius ei ehdi edes näkyville päänahan pinnalla.

Karvatuppien pienentyminen saa hiukset ohenemaan jokaisella kasvukierroksella. Lopulta normaalit hiukset muuttuvat hyvin ohuiksi ja huomaamattomiksi “vauvahiuksiksi”.

Miten DHT vaikuttaa hiuksiin?

Päässä olevat hiukset kasvavat jatkuvasti ilman DHT:tä. Kainalokarvat, häpykarvat ja kasvojen karvoitus sen sijaan eivät kasva ilman mieshormoneja.

Mielenkiintoista on, että kastroiduilla ja synnynnäisestä 5AR-puutoksesta (5-alfa-reduktaasi) kärsivillä henkilöillä ei koskaan esiinny miestyyppistä kaljuuntumista ja heillä on hyvin vähän karvoitusta muualla kehossa. DHT on siis jollain tapaa välttämätön useimpien karvojen kasvulle, mutta haitallinen pään alueen hiusten kasvulle. Tutkijat eivät ole kyenneet selittämään ilmiötä.

DHT:n uskotaan kiinnittyvän karvatuppien androgeenireseptoreihin ja laukaisevan mekanismin, joka saa reseptorit pienentämään karvatuppeja.

Sekä miehet että naiset voivat menettää hiuksia DHT:n kehossa aiheuttamien muutosten takia. Vaikka miestyyppisen hiustenlähdön geneettistä prosessia ei tunneta vielä tarkasti, DHT:n tiedetään olevan siinä merkittävässä roolissa. Siellä missä DHT:tä on, siellä karvatupet pienentyvät ja lopulta lakkaavat tuottamasta uusia terveitä hiuksia.

Tutkijat ovat esittäneet todisteeksi sen, että kaljuuntuvalta alueelta nypityt karvatupet sisältävät enemmän DHT:tä kuin kaljuuntumattomalta alueelta nypityt karvatupet.

Miehillä noin 5 % vapaasta testosteronista muuttuu voimakkaammaksi dihydrotestosteroniksi. DHT:llä on kahdesta kolmeen kertaa suurempi androgeenireseptorien affiniteetti, eli taipumus kiinnittyä tiettyyn rakenteeseen, kuin testosteronilla.

Paikallisesti karvatupeissa 5-alfa-reduktaasin muodostama DHT on yleisin miestyyppisen hiustenlähdön aiheuttaja, ei niinkään DHT:n määrä elimistössä. Naisten hiustenlähtö on monimutkaisempi, ja DHT vain yksi sen mahdollisista aiheuttajista. Naisilla, joilla DHT-tasot ovat korkealla, voi kehittyä androgyynisiä sukupuoliominaisuuksia, kuten madaltunut ääni ja kasvojen karvoitus.

Jos 5-alfa-reduktaasin määrä kehossa lisääntyy, myös hiustenlähtöä aiheuttavan DHT:n määrä lisääntyy.

Kehossamme esiintyy kahta 5-alfa-reduktaasin tyyppiä: 1 ja 2. Tyyppiä 1 esiintyy enimmäkseen talirauhasissa, jotka tuottavat ihon luontaista voiteluainetta, talia. Muutoin sen roolia tunnetaan vain vähän.

Tyypin 2 5-alfa-reduktaaseja esiintyy enimmäkseen urogenitaalikanavassa ja karvatupeissa, mistä syystä se on näistä kahdesta tärkeämpi hiustenlähdön tutkimisessa. Tyypin 2 entsyymit ja DHT ovat elintärkeässä asemassa poikalapsen sikiövaiheen kehityksessä, mutta sen merkitystä syntymän jälkeen pidetään minimaalisena.

DHT-estäjät

DHT:n aiheuttamiin ongelmiin, kuten miestyyppiseen kaljuuntumiseen ja eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun, käytetään yleisesti 5-alfa-reduktaasin estäjiä.

Lääkkeet

Dutasteridi-lääkettä myönnetään eturauhasen hyvänlaatuiseen liikakasvuun, mutta lääkäreillä on oikeus määrätä sitä myös Suomessa miestyyppiseen hiustenlähtöön. Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkeviranomaisen (FDA) hyväksymää finasteridia myönnetään molempiin vaivoihin. Dutasteridi on finasteridia kolme kertaa tehokkaampi estämään DHT:tä tuottavan tyypin II entsyymejä ja 100 kertaa voimakkaampi estämään tyypin I entsyymejä. Molemmat lääkeaineet estävät erinomaisesti entsyymin isotyyppiä III.

Dutasteridin vaikutuksia hiustenlähtöön tutkittiin aina vuoteen 2012, mutta tutkimukset lopetettiin ilmeisesti heikkojen tuotto-odotusten sekä finasteridia yleisempien ja voimakkaampien sivuvaikutusten vuoksi.

Finasterid Orion

Finasteridi on suun kautta nautittava lääke, jolla on saatu hyviä tuloksia miestyyppisen hiustenlähdön hoidossa. Viimeisimmässä 10-vuotistutkimuksessa jopa 86 prosentin käyttäjistä todettiin hyötyvän sen käytöstä. Lääkkeellä on suhteellisen vähän sivuvaikutuksia (1-3 prosenttia käyttäjistä), mutta se vaatii päivittäistä käyttöä. Jos lääkehoito lopetetaan, hiustenlähtö jatkuu. Finasteridia myydään Suomessa reseptilääkkeenä. Reseptiä voi hakea ihotautilääkäriltä tai netissä verkkoklinikalta (ks. Treated.com, 112doc tai euroClinix.net).

Anti-DHT-tuotteet

Viime vuosina markkinoille on tullut paljon ns. uuden sukupolven anti-DHT-tuotteita, joilla pyritään estämään DHT:tä vaikuttamasta karvatuppeihin. Siihen voidaan pyrkiä yhdellä tai useammalla tavalla:

 • Kiinnittäytymällä androgeenireseptoreihin ensin, jolloin DHT:lle ei jää tilaa asettua.
 • Estämällä 5AR-entsyymejä, jotka metaboloivat testosteronin DHT:ksi.
 • Vähentämällä testosteronituotantoa ja eliminoimalla kehon vapaata testosteronia.

Nämä kaikki ovat loogisia tavoitteita ja ainakin teoriassa ne voisivat toimia. Käytännössä mikään tavoista ei ole kovin helposti saavutettavissa, eikä DHT:n estämiseen ole tällä hetkellä saatavilla ihmepilleriä tai lääkettä, joka tähän kykenisi.

Sahapalmu-tuotteita: Prostaforce ja sahapalmun siemenet.

Monet kaupalliset anti-DHT-tuotteet sisältävät sahapalmua, jota pidetään yhtenä parhaista luontaisista DHT-estäjistä, koska se estää 5-alfa-reduktaasia muuttamasta testosteronia dihydrotestosteroniksi. Ongelma on, että sahapalmun vaikutukset eivät kohdistu vain 5AR:ään, vaan kaikkiin kymmeniin kehossamme oleviin entsyymeihin, joilla on samankaltainen rakenne, mutta muita tärkeitä tehtäviä. Osa näistä entsyymeistä edistää esimerkiksi maksan terveyttä, ylläpitää hedelmällisyyttä ja pilkkoo sokereita osana aineenvaihduntaa.

Koska 5AR-estäjien vaikutukset eivät kohdistu vain 5-alfa-reduktaasiin, ne estävät hyvin suurella todennäköisyydellä myös monia muita samankaltaisia, mutta muulla tavoin tärkeitä entsyymejä. Voit hidastaa hiustenlähtöä, mutta aikaansaada samalla verensokeriin tai muuhun liittyvän ongelman.

Shampoot ja paikallistuotteet

Toinen suosittu anti-DHT-tuoteryhmä ovat erilaiset hiustenlähtöshampoot, joiden sisältämien kemikaalien ja yrttien uskotaan imeytyvän päänahkan karvatuppeihin ja  puhdistavan pois niissä olevan DHT:n tai jotenkin estävän niiden toimintaa.

Ongelmana on, ettemme tiedä kulkeutuvatko shampoiden sisältämät vaikuttavat aineet edes päänahkan hiustuppeihin. Emme myöskään tiedä, miten ne siellä vaikuttavat – jos mitenkään.

DHT sijaitsee hiustupeissa, jotka ovat täynnä ihohuokosia tukkivaa ihotalia, sekä hiustuppeja ympäröivällä iholla. Tali voidaan pestä pois millä tahansa korkealaatuisella shampoolla (mikä on myös suositeltavaa terveen päänahan ylläpitämiseksi). Hiustenlähtöshampoiden sisältämät kemikaalit voivat ärsyttää hiustuppeja, mistä voi seurata hiustenlähtöä pahentavaa ärsytystä ja turvotusta.

Joistakin ketokonatsolia sisältävistä lääkeshampoista sen sijaan voi olla hyötyä taistelussa hiustenlähtöä vastaan, koska ne ehkäisevät päänahan sieni-infektioita, ärsytystä, kutinaa ja hilseilyä.

Vinkkejä anti-DHT -tuotteen valintaan

Kuten sanottua, DHT:n blokkaavaa ihmelääkettä, luontaistuotetta, ravintolisää tai shampoota ei ole olemassa – vielä. Silti monet tarttuvat epätoivoisesti kaikkiin mullistaviin uutuustuotteisiin, jotka lupaavat mitä tahansa saadakseen rahasi. Monet eivät yksinkertaisesti voi vastustaa kiusausta kokeilla uutta. Ja ymmärtäähän sen. Hiustenlähdöstä seuraa ahdistusta, masennusta ja jopa muutoksia omassa identiteetissä.

Jos haluat säästää rahojasi ja terveyttäsi, noudata näitä neuvoja ennen uuden tuotteen kokeilemista:

 • Kuinka uusi tuote on? Uudesta tuotteesta kukaan ei välttämättä tiedä, miten se toimii tai mitkä sen sivuvaikutukset ovat. Odota maltilla tietojen tihkumista ennen kuin alat maksavaksi koekaniiniksi.
 • Onko tuote FDA:n tai EMA:n hyväksymä? Euroopan ja Yhdysvaltain lääkevirastot edellyttävät lääkkeiltä perusteellisia tutkimuksia ennen myynti- ja markkinointiluvan saamista. Sellainen takaa yleensä myös tuotteen turvallisuuden.
 • Tutki sisällysluetteloa. Selvitä mitä ainesosia tuote sisältää ja mihin niiden oletettu vaikutus perustuu. Hiustenlähtöpillereissä, -tableteissa, -voiteissa ja -geeleissä voi olla kymmeniä kehoa kuormittavia ainesosia, joista ei ole mitään hyötyä, vaan päinvastoin haittaa.
 • Luonnollinen ei ole terveellinen. Tuotteita markkinoidaan paljon niiden luonnollisuudella, mikä ei takaa sen terveellisyyttä, tehokkuutta tai turvallisuutta. Luontaistuotteiden tehokkuutta ja turvallisuutta tutkitaan harvoin perusteellisesti.

DHT on vain osatekijä

DHT ei useimmiten ole yksin syyllinen kaljuuntumiseen, vaan yksi osatekijä useiden pienten haittavaikutusten joukossa. Esimerkiksi Propecia-niminen finasteridilääke pysäyttää DHT:n toiminnan melko tehokkaasti, mutta hiuksia sekään ei kasvata takaisin.

Ihotautilääkäreiden mukaan lähes kaikilla hiustenlähdöstä kärsivillä on jonkinlainen tulehdus päänahassa. Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa myös esimerkiksi geenit, stressi, sairaudet, synnytys, traumat, sairaudet, ruokavalio ja lääkkeet.

Aiheeseen liittyviä artikkeleja

Kuva: Welshsk, Wikimedia Commons.