HairMax-laserkammat miehille ja naisille

Matalan tason laserhoidot hiustenlähdön hoitomuotona

Matalan tason laserhoidot (Low-level Laser Therapy, LLLT) on ei-invasiivinen lääketieteellinen toimenpide, jonka ensimmäisiä uranuurtajia oli unkarilainen lääkäri Endre Mester. Hän havaitsi, että pienitehoinen laser sai ihoon kohdistettuna aikaan biologisia muutoksia, kuten parantunutta verenkiertoa ja solujen palautumista.

2000-luvun alussa Lexington International -niminen yritys alkoi valmistamaan matalan tason laseriin perustuvia laserkampoja HairMax-tuotemerkin alla. Tammikuussa 2007 sen HairMax-laserkammasta tuli ensimmäinen Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkevirasto FDA:n hyväksymä lääketieteellinen laite perinnölliseen miestyyppiseen hiustenlähtöön. Aikaisemmin virallisiksi hoitomuodoksi oli hyväksytty vain oraalinen finasteridi ja topikaalinen minoksidiili. Vuonna 2011 se hyväksyttiin myös naisten hiustenlähdön hoitoon.

Matalan tason laserhoitojen tehokkuus

Laserteknologian yleistymisen myötä sen tehokkuutta hiustenlähdön hoitomuotona on tutkittu runsaasti.

Vuonna 2016 National Center for Biotechnology Information (NCBI) julkaisi kirjallisuuskatsauksen kaikkiaan 21 aikaisemmasta tutkimuksesta, joissa oli arvioitu matalan tason laserterapian vaikutusta hiustenlähtöön.

Alla olevassa taulukossa on yhteenveto NCBI:n koostetutkimuksen tuloksista:

Julkaisija ja julkaisuvuosi Hoito-ohjelma Arvioidut parametrit Vaikuttavuus
Satino et al. 2003 5-10 min joka toinen päivä 6 kk ajan Hiusten lukumäärä ja vetolujuus Kyllä, molemmilla sukupuolilla
Yamazaki et al. 2003 3 min kerrallaan 1-2 viikon välein Hiusten kasvu Kyllä
Waiz et al. 2006 4 hoitoa viikoittain Hiusten kasvu Kyllä
Kim SS et al. 2007 10 min päivässä 14 viikon ajan Hiusten tiheys, potilastyytyväisyys Kyllä
Avram et al. 2009 20 min kahdesti viikossa 3-6 kk ajan Hiusten lukumäärä Ei merkittäviä muutoksia
Leavitt et al. 2009 15 min 3 krt viikossa 26 viikon ajan Tietokoneavusteisesti laskettu hiusten määrä Kyllä
Rushton et al. 2012 7,5 min 3 krt viikossa 26 viikon ajan Trikografia, fototrikografia Ei parannusta
Kim et al. 2013 18 min päivittäin 24 viikon ajan Hiusten tiheys, tutkijan ja potilaan arvio Kyllä, potilaan itsearviossa ei
Munck et al. 2014 8-15 min kolmesti viikossa Hiusten kasvun havainnointi Kyllä
Lanzafame et al. 2014 25 min joka toinen päivä 16 viikon ajan Hiusten lukumäärä Kyllä, lumeryhmään verrattuna
Jimenez et al. 2014 8-15 min kolmesti viikossa 26 viikon ajan Hiusten tiheys, potilaan itsearviointi Kyllä

Lähde: Low level laser therapy and hair regrowth: an evidence-based review 2016 (Zarei M, Wikramanayake TC, Falto-Aizpurua L, Schachner LA, Jimenez JJ.).

Kuten taulukosta nähdään yhdeksän tutkimusta yhdestätoista osoittaa laserhoidolla olevan positiivisia vaikutuksia hiustenlähdön hoitomuotona eri parametreillä mitattuna.

Lisäksi tutkimus osoitti, että FDA:n hyväksymät LLLT-hoidot ovat sekä turvallisia että useimmissa tapauksissa tehokkaita miesten ja naisten hiustenlähdön hoitomuotona. LLLT osoittautui useissa tapauksissa tehokkaaksi myös heillä, jotka eivät ole saaneet hyötyjä tavanomaisista hoidoista, kuten minoksidiilista.

Kirjallisuuskatsauksen uusimmassa tutkimuksessa (Jimenez et a. 2014) havaittiin, että lähes kaikki tutkimukseen osallistuneista 122 naisesta ja 102 miehestä hyötyi matalan tason laserhoidoista 26-viikkoisessa tutkimuksessa. Tässä tutkimuksessa suoritettiin 8-15 minuutin hoitoja 3 kertaa viikossa käyttäen HairMax-laserkampaa.

Miten matalan tason laserhoidot toimivat?

Ihmisen hiukset kasvavat jaksoissa. Noin 85-90 prosenttia hiuksista on aina kasvuvaiheessa (anageeni) ja loput joko lepovaiheessa (telogeeni) tai putoamisvaiheessa (katageeni).

Kehossamme oleva testosteroni muuttuu päänahassa ja hiustupeissa dihydrotestosteroniksi (DHT), jonka uskotaan olevan tärkein yksittäinen vaikuttaja perinnölliseen hiustenlähtöön. DHT saa hiustupet kutistumaan, jolloin kasvuvaiheessa olevien hiustuppien määrä vähenee ja lepovaiheessa olevien hiustuppien määrä lisääntyy.

Matalan tason laserhoidot perustuvat fotonien eli valokvanttien säteilyttämiseen päänahan kudoksiin. Hoitojen vaikutusmenetelmiä ei tunneta tarkasti, mutta se näyttäisi jarruttavan hiustenlähtöä. Se saattaa lisätä päänahan verenkiertoa sekä stimuloida katageenissa ja telogeenissa olevien hiustuppien aineenvaihduntaa, jolloin niihin pääsee enemmän kasvun kannalta olennaisia energiaa ja ravintoaineita.

Matalan tason laserhoitojen uskotaan virkistävän hiustuppien epidermiksessä sijaitsevia kantasoluja sekä kiihdyttävän tai parantavan solujen uusiutumista hiustupeissa edistäen hiustenkasvua. Laserhoidot eivät aiheuta kipua tai polta kudoksia.

Matalatasoiset laserhoitoterapialaitteet

Tutkimuksen myötä markkinoille on tullut monenlaisia laitteita matalan tason laserhoitoihin.

Laserkammat

HairMax-laserkammat miehille ja naisille
Kuva: HairMax

Ensimmäinen markkinoille tullut LLLT-tuote oli laserkampa. Se näyttää tavalliselta kammalta/hiusharjalta, jossa on tyypillisesti kaksi riviä piikkejä ja rivi laserdiodeja niiden välissä. Ensimmäisessä HairMax-laserkammassa oli laserdiodeja 6, kun vastaavasti uusimmassa mallissa HairMax Ultima 12:ssa niitä on nimensä mukaisesti 12 kappaletta.

Muihin LLLT-tuotteisiin verrattuna laserkammoissa on selvästi vähemmän laserdiodeja. Laserkamman etuja ovat pieni koko sekä harjakset, jotka siirtävät kammattaessa hiuksia siten, että laservalo ylettyy päänahkaan saakka.

Laserkampaa käytetään normaalin kamman tavoin. Sillä kammataan hiuksia edestä taakse, takaa eteen ja sivulta sivulle. Hoitojen kesto ja tiheys on laitekohtainen, mutta tyypillinen käyttöaika on 8-15 minuuttia kerrallaan 1-3 kertaa viikossa.

HairMax Ultima 12

HairMax Ultima 12 laserkampa

 • HairMax Ultima 12 laserkampa
 • Kliinisesti todistettu laserteknologia, joka stimuloi hiusten kasvua
 • Kohdistaa terapeuttista valoa ohentuneille alueille
 • 12 lääkelaatuluokan laseria (ei LED)
 • 8 minuutin hoitojakso
 • Ajastinnäyttö
 • Johdoton ja kevyt
 • Hinta n. 358 €

Osta Amazonista

Laserkypärät

Laserkypärät

Pian laserkampojen jälkeen markkinoille alkoi tulemaan puettavaa teknologiaa edustavia laserkypäriä, jotka toimivat laserkampojen tavoin biostimulaatio-periaatteella.

Yksi eroista on laserkypärien muotoilussa. Laserkypärä laitetaan pyöräilykypärän tavoin päähän, jossa sen annetaan olla hoitojakson ajan. Yksi hoitojakso kestää laitteesta riippuen 20-30 minuuttia. Toisin kuin laserkammoissa, laserkypärän käyttämiseen ei tarvita käsiä.

Mikä tärkeämpää, useimmissa laserkypärissä on huomattavasti enemmän laserdiodeja kuin laserkammoissa. Esimerkiksi iGrow-laserkypärässä diodeja on 21 kappaletta ja Theradomen Pro LH80-mallissa peräti 80 diodia. Diodien määrä antaa laitteille mahdollisuuden kattaa lähes koko päänahan alueen yhtäaikaisesti.

Mikäli käyttäjällä on vielä runsaasti hiuksia päässään, laserkypärän valot eivät välttämättä yllä päänahkaan yhtä hyvin kuin laserkammat, jonka piikit siirtelevät kammattaessa hiuksia laservalon tieltä.

Theradome-laserkypärä

Theradome-laserkypärä

 • Theradome Pro LH80 laserkypärä
 • Kliinisesti testattu ja FDA-hyväksytty hoitomuoto
 • Kattaa erinomaisesti päänahan 80 laserdiodin ansiosta
 • Aallonpituus 678 nm
 • Käyttö 20 minuuttia kahdesti viikossa
 • Hinta n. 799 €

Osta Amazonista

Laserpannat

Uusin innovaatio matalan tason laserterapialaitteiden ja puettavan teknologian saralla ovat HairMaxin valmistamat laserpannat.

Laserpannoissa on suunnilleen yhtä paljon laserdiodeja kuin parhaissa laserkypärissä ja huomattavasti enemmän kuin laserkammoissa. Koska panta ei kata koko päälakea, sitä on kuitenkin liikuteltava käsiavusteisesti edestakaisin laserkamman tavoin.

Laserpannassa on kuitenkin piikit, mikä auttaa hiusten siirtelyssä laservalon tieltä. Laserdiodien määrän ja piikkien ansiosta se vaatii lyhyempiä hoitojaksoja kuin muut LLLT-laitteet.

HairMax LaserBand 82

HairMax LaserBand 82 laserpanta

 • HairMax LaserBand 82 laserpanta
 • FDA-hyväksytty laite androgeenisen hiustenlähdön hoitoon
 • Biostimuloi, aktivoi ja elvyttää lepotilassa olevia hiustuppeja
 • Vain 90 sekuntia 3 kertaa viikossa riittää
 • 82 lääketieteellisen tason laserdiodia (ei LED)
 • Kaarevan muotoilun ja piikkien ansiosta hiukset siirtyvät ja laservalo pääsee päänahkaan asti
 • Kevytrakenteinen, johdoton ja mukana kulkeva laite
 • Hinta n. 717 €

Osta verkkokauppa Amazonista

Yhteenveto

Matalan tason laserterapiahoitojen (LLLT) tiedetään vähentävän kipuja ja tulehduksia, sekä edistävän kudosten uusiutumista hoitoalueilla. LLLT-hoitojen on osoitettu useissa tutkimuksissa olevan sekä toimiva että mahdollisesti tehokas hoitomuoto perinnöllisestä androgeenisestä hiustenlähdöstä (AGA) kärsiville potilaille.

Matalan tason laserhoitojen tarkkaa toimintamekanismia ei tunneta, mutta tietyn aallonpituuden lasersäteiden uskotaan edistävän päänahan verenkiertoa sekä stimuloivan hiustuppien aineenvaihduntaa, jolloin hiustuppeihin pääsee enemmän ravinteita. LLLT-hoidot saattavat virkistää hiustuppien kantasoluja ja pidentää kasvuvaiheessa olevien hiustuppien elinikää.

LLLT ei ole luultavasti yhtä tehokas kuin perinteiset hoitomuodot (minoksidiili, finasteridi), mutta se voi olla hyödyllinen potilailla, jotka eivät saa perinteisistä hoitomuodoista hyötyjä tai siedä niitä esimerkiksi sivuvaikutusten vuoksi. Laserhoidot saattavat toimia lisäksi synergisesti minoksidiilin tai finasteridin kanssa yhdistelmäkäytössä.

Lähteet:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.