Hiustenlähdön hoitomuodot

Hieman alle puolet kaikista miehistä kokevat miestyyppisen kaljuuntumisen (Male Pattern Baldness, MPB) 50 ikävuoteen mennessä. 1980-luvulla dihydrotestosteronin eli DHT:n roolia hiustenlähdössä alettiin ymmärtämään paremmin, minkä myötä lääkehoito on tullut yhä realistisemmaksi vaihtoehdoksi hiustenlähdön hoidossa. Perinnöllisessä hiustenlähdössä testosteroni muuttuu DHT:ksi, joka saa uusia hiuksia kasvattavat hiusnystyt surkastumaan.

Pitkään luultiin, että DHT on pääsyy miestyyppiseen kaljuuntumiseen, mutta se on myöhemmin osoittautunut vain yhdeksi osatekijäksi. Hiustenlähtö ja kaljuuntuminen ovat monien pienten haittatekijöiden yhteisvaikutus, mutta ongelmaa voidaan silti hoitaa.

Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että kaljuuntumista voidaan hoitaa, mutta ei kokonaan parantaa. On helpompaa säilyttää nykyiset hiukset kuin kasvattaa uusia.

Hoitomuodot

Nyt on aika löytää parhaiten toimiva hoito hiustenlähtöön. Kaljuuntumisen hoitomuodot voidaan jakaa kolmeen pääryhmään, jotka ovat:

 1. Tieteellisesti todistetut hoitomuodot
 2. Väitetyt, mutta todistamattomat hoitomuodot sekä
 3. Kosmeettiset valmisteet

Hiustenlähdön hoidot ovat maailmassa miljardiluokan bisnes. Asiantuntijat varoittavatkin useiden hoitomuotojen olevan tehottomia ja perustuvan puhtaasti placebo-ilmiöön. Siksi kannattaakin keskittyä vain kliinisissä tutkimuksissa tieteellisesti todistettuihin hoitomuotoihin.

Hiustenlähdön hoito

Viime vuosina lääketiede on mennyt merkittävästi eteenpäin miesten hiustenlähdön saralla. Propecian kaltaisten 5-alfa-reduktaasin estäjien ja hiustensiirtojen ansiosta kaljuuntuminen ei enää ole väistämätöntä.

Hiustenlähtöön ei ole parannusta, mutta ongelmaan on löydetty useita hoitomuotoja, joilla se voidaan pysäyttää. Tieteellisissä tutkimuksissa on osoitettu, että finasteridi ja minoksidiili pysäyttävät hiustenlähdön jopa yhdeksällä kymmenestä miestyyppisestä kaljuuntumisesta kärsivillä.

Lääkeaineilla voidaan pysäyttää hiustenlähtö, mutta nuoruusvuosien hiuspehkoa ne eivät tuo takaisin. Pääsääntöisesti niiden avulla pyritään ylläpitämään jäljellä olevia hiuksia. Lääkeaineet vaativat myös jatkuvaa käyttöä. Jos käyttö lopetetaan, hiukset alkavat jälleen lähteä.

Stressin vähentäminen voi niin ikään auttaa hidastamaan hiustenlähtöä.

Lääkkeet

Lääkkeiksi luettavien hoitojen tulisi olla kokonaishoidon ydin. Niiden vaikutuksia voidaan kuitenkin tehostaa erilaisilla muilla tuotteilla, kuten lupaavimmilla luontaistuotteilla.

Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkevirasto FDA on hyväksynyt vain kaksi lääkeainetta miestyyppisen hiustenlähdön hoitomuodoksi: minoksidiilin (5 % miehille ja 2 % naisille) sekä finasteridin (vain miehille).

Minoksidiili

 • Mikä se on? Reseptivapaa nestemäinen lääkeaine, jota hierotaan päänahkaan kaksi kertaa vuorokaudessa estämään miestyyppistä hiustenlähtöä. Saatavilla sekä miehille (5 % konsentraationa) ja naisille (2 % konsentraationa).
 • Miten se toimii? Minoksidiili oli ensimmäinen FDA:n hyväksymä lääkeaine miestyyppiseen hiustenlähtöön. Sen toimintamekanismia ei tunneta tarkasti, mutta se laajentaa päänahan verisuonia ja avaa kaliumkanavia siten, että hiusfollikkeleihin pääsee enemmän happea, verta ja ravinteita.
 • Kuinka tehokas se on? 5 % minoksidiili pysäyttää hiustenlähdön vuoden käytön jälkeen 97,1 % käyttäjistä ja saa aikaan uusien hiuksien kasvua 62 % käyttäjistä. Lääke on vähintään kohtalaisen tehokas yli 84 % käyttäjistä.
 • Mahdolliset sivuvaikutukset. Päänahan ärsytys ja kutina, ei-toivottujen karvojen kasvu muualla kasvoissa, nopea syke.
 • Kritiikki. Monet asiantuntijat pitävät minoksidiilia väliaikaisena ratkaisuna, koska se ei vaikuta hiustenlähdön hormonaaliseen prosessiin. Lääke vaatii jatkuvaa käyttöä, koska muutoin uudet hiukset tippuvat ja hiustenlähtö jatkuu.

Lue lisää minoksidiilista ja katso parhaat ostopaikat.

Finasteridi

 • Mikä se on? Finasteridi on reseptilääke (myydään mm. tuotenimillä Gefina ja Propecia), joka nautitaan suun kautta tablettina kerran vuorokaudessa estämään miestyyppistä hiustenlähtöä. Saatavilla vain miehille.
 • Miten se toimii? Finasteridi estää 5-alfa-reduktaasia, joka saa testosteronin muuttumaan DHT:ksi (dihydrotestosteroni). DHT saa follikkelit pienentymään, mikä johtaa hiustenlähtöön.
 • Kuinka tehokas se on? Pysäyttää hiustenlähdön viidessä vuodessa jopa 90 % käyttäjistä ja saa aikaan uusien hiusten kasvua 48 % käyttäjistä. Vaatii jatkuvaa käyttöä pysyvien tulosten saamiseksi.
 • Mahdolliset sivuvaikutukset. Vähentynyt seksuaalivietti ja suorituskyky, rintojen kasvu miehillä, erektiohäiriöt, kiveskivut ja masennus.
 • Kritiikki. Valmistajien mukaan mahdolliset sivuvaikutukset katoavat lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen, mutta monet ovat raportoineet sivuvaikutusten jatkuneen jopa vuosia käytön lopettamisen jälkeen.

Lue lisää finasteridista ja sivuvaikutuksista.

Ketokonatsoli

 • Mikä se on? Synteettinen lääkeaine, joka ehkäisee päänahan sieni-infektioita. Käytetään shampoona (esim. Nizoral) kaksi kertaa viikossa päänahan hoitoon ehkäisemään sienien aiheuttamia ihotulehduksia ja hilseilyä.
 • Miten se toimii? Ketokonatsoli estää 5-alfa-reduktaasia, joka muuttaa testosteronin DHT:ksi. Lääkkeellä ei ole FDA-hyväksyntää, mutta monet käyttävät sitä kompensoimaan minoksidiilin aiheuttamaa päänahan ärsytystä.
 • Kuinka tehokas se on? Ketokonatsolilla on havaittu hiirikokeissa silmin havaittavissa oleva hiustenkasvua stimuloiva vaikutus.
 • Mahdolliset sivuvaikutukset. Testosteronitasojen aleneminen.

Lue lisää ketokonatsolista.

Dutasteridi

 • Mikä se on? Reseptilääke, jota käytetään muun muassa eturauhasen hyvälaatuiseen liikakasvuun. Vaikka se ei ole FDA-hyväksytty lääkeaine hiustenlähtöön lääkäreillä on oikeus määrätä sitä myös tähän tarkoitukseen miehille.
 • Miten se toimii? Dutasteridi on 5-alfa-reduktaasin estäjä, joka vähentää testosteronin muuttumista DHT:ksi.
 • Kuinka tehokas se on? Dutasteridin sanotaan olevan vähintään yhtä tehokas kuin finasteridin, mutta sen tutkiminen hiustenlähdön hoitomuotona lopetettiin vuonna 2002.
 • Mahdolliset sivuvaikutukset. Erektiohäiriöt, madaltunut seksuaalinen halukkuus, eturauhassyöpä, kontraindikaatiot.

Lääkinnälliset laitteet

Lääkeaineiden lisäksi FDA on hyväksynyt hiustenlähdön hoitoon matalan tason laserhoidot.

Laserkampa

 • Mikä se on? Kädessä pidettäviä pienienergisiä laserlaitteita, jolla kammataan hiuksia tavallisen kammat tapaan 2-3 kertaa viikossa noin 10 minuutin ajan.
 • Miten se toimii? Matalan tason laser stimuloi päänahan hiusfollikkeleita kasvattamaan uusia hiuksia. Ensimmäinen laserkampa HairMax LaserComb sai FDA:n hyväksynnän vuonna 2007.
 • Kuinka tehokas se on? Säännöllisellä käytöllä keskimäärin 17 uutta hiusta neliötuuman alueelle 26 viikon käytön jälkeen.
 • Mahdolliset sivuvaikutukset. Laserkammoilla ei ole tunnettuja sivuvaikutuksia, mutta sen pitkän aikavälin vaikutuksia ei vielä tunneta.
 • Kritiikki. Toistaiseksi ainoa laserkampoja koskeva tutkimus oli laitteen valmistajan järjestämä ja monet asiantuntijat suhtautuvat laitteisiin kriittisesti. FDA:n hyväksyntä osoittaa, että laitteet täyttävät kuitenkin niille annetut turvallisuus- ja tehokkuuskriteerit.

Katso tästä parhaat laserkammat.

Luontaistuotteet ja ravintolisät

Luontaistuotteet ja ravintolisät ovat tuotteita, joiden tehokkuudesta on harvoin tieteellistä näyttöä, kuten kaksoissokkotutkimusta. Monet valmistajat teettävät tutkimuksia, jotka eivät täytä tieteellisiä kriteerejä ja siksi kaikkien luontaistuotteiden ja ravintolisien antamiin lupauksiin tulee aina suhtautua varauksella.

Vaikka luontaistuotteita ja ravintolisiä myydään apteekissa, ne eivät ole lääkkeitä, eikä niiden avulla voi pysäyttää perinnöllistä hiustenlähtöä. Ravinteilla voidaan kylläkin vahvistaa hiuksia ja edistää niiden kasvua.

Uuden sukupolven anti-DHT-tuotteet pyrkivät estämään hiustenlähtöä aiheuttavan DHT-hormonin toimintaa esimerkiksi vähentämällä sen tai 5-alfa-reduktaasin tuotantoa, estämällä sitä kiinnittymästä hiusfollikkeleihin tai vähentämällä kehon DHT-tuotantoa. Tällaisia ovat esimerkiksi Revivogen (shampoo, hoitoaine ja hoitoneste) ja Nisim (shampoo, hoitoaine ja hoitouute). Yksinään käytettynä ne eivät riitä tuomaan näkyvää apua perinnölliseen hiustenlähtöön.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.