Hiustensiirrot

Hiustensiirto on kirurginen tekniikka, jossa henkilön karvatuppeja siirretään muualta kehosta kaljulle tai kaljuuntuvalle alueelle. Tekniikkaa käytetään pääasiassa miestyyppisen hiustenlähtöön. Esimerkiksi takaraivolta karvatuppeja sisältävät siirteet ovat geneettisesti vastustuskykyisiä hiustenlähdölle ja ne istutetaan kaljuuntuvaan päänahkaan. Hiustensiirroilla voidaan korvata myös silmäripsiä, kulmakarvoja, partakarvoja, rintakarvoja, häpykarvoja sekä täyttää onnettomuuksien tai leikkausten aiheuttamia arpia. Hiustensiirrossa istutetaan lukuisia hyvin pieniä siirteitä, jotka sisältävät karvatuppea ympäröivää orvaskettä ja verinahkaa, toisin kuin ihonsiirrossa, jossa siirre on isompi yksittäinen ihokaistale.

Hiustensiirto-operaatio ei siis varsinaisesti lisää hiusten määrää, mutta antaa vaikutelman tuuheista hiuksista. Operaatiot tehdään paikallispuudutuksessa ja toimenpide on yleensä kivuton.

Koska hiukset kasvavat luonnollisesti 1-4 hiuksen ryhminä, edistyneimmissä tekniikoissa siirretään hiuksia niiden luonnollisina tuppiryhminä. Tästä syystä moderneilla menetelmillä voidaan saada melko luonnollisen näköinen lopputulos. Tätä tekniikkaa kutsutaan nimellä FUT (Follicular Unit Transplantation).

Toimenpide

Ensimmäisessä konsultaatiossa kirurgi analysoi potilaan päänahan ja keskustelee hänen kanssaan potilaan mieltymyksistä ja odotuksista. Hän myös suosittelee parasta lähestymistapaa, kuten kuinka monta operaatiota tarvitaan ja mitä toimenpiteeltä kannattaa odottaa. Päänahka voidaan kuvata, jotta voidaan arvioida hiusten määrä lähtötilanteessa. Jotkut potilaat voivat saada hyötyä minoksidiilista ja vitamiineista ennen leikkausta. Potilaan tulee olla käyttämättä mahdollisia komplikaatioita aiheuttavia lääkeaineita usean päivän ajan ennen varsinaista leikkausta. Alkoholi ja tupakointi voivat heikentää siirteiden selviytymistä. Toimenpiteen jälkeen määrätään yleensä antibioottikuuri, joka ehkäisee haavaumia ja siirteiden tulehduksia.

Hiustensiirto-operaatiot toteutetaan yleensä poliklinikalla paikallispuudutuksessa, joka kestää yleensä noin kuusi tuntia. Päänahka pestään ja käsitellään antibakteerisella aineella ennen kuin siirteitä aletaan irroittamaan. Karvatuppisiirteet voidaan irroittaa monella eri tekniikalla, joissa kaikilla on omat etunsa ja haittansa. Tekniikasta riippumatta karvatuppisiirteiden ottaminen on tärkein toimenpiteen vaihe, jotta voidaan varmistua, että istutettava hius pysyy karvatupessa. Myös karvatuppien kasvusuuntaan tulee kiinnittää huomiota. Nykyään siirteitä otetaan pääasiassa kahdella tavalla: Strip-tekniikalla tai FUE-tekniikalla (Follicular Unit Extraction).

Strip-tekniikka on yleisin hiustensiirtotekniikka. Siinä kirurgi leikkaa yksi-, kaksi- tai kolmiteräisellä veitsellä takaraivolta suikaleen päänahkaa ja ottokohta ommellaan umpeen. Suikale on yleensä noin 1-1,5 cm leveä, 8-10 mm syvä ja jopa 30 cm pitkä ulottuen jopa korvasta korvaan. Suikaleesta leikataan mikroskooppien alla hiusnystyrät, jotka istutetaan päänahkaan hiustenlähtöalueelle. Istutuksessa käytetään pieniä teriä tai neuloja, joiden avulla siirteet istutetaan ennalta määrättyyn tiheyteen istutusalueelle. Strip-tekniikka jättää noin kynän ohuen vaakasuuntaisen arven luovutusalueelle, joka jää yleensä nopeasti kasvavien hiuksien alle. Leikkauksesta toipumisaika on noin kaksi viikkoa, jonka jälkeen tikit poistetaan.

Strip-tekniikan edut ja haitat:

+ Halvempi
– Takaraivolle jää usein arpi
– Hieman kivuliaampi
– Pienempi asiakastyytyväisyys (arvet ja kipu)

FUE-tekniikassa 1-4 hiusta sisältävät siirteet poistetaan paikallispuudutuksessa. Siirteet ovat halkaisijaltaan 0,6-1,0 millimetriä. Tämän jälkeen kirurgi luo pienillä veitsillä ja neuloilla reiät siirrosalueelle, jonka jälkeen teknikot asettavat siirteet paikoilleen. FUE on Strip-tekniikkaa aikaavievämpi ja se voidaan tehdä yhdessä pitkässä toimenpiteessä tai useissa lyhyemmissä toimenpiteissä. FUE-leikkauksen kesto riippuu kirurgin (ja avustajien) kokemuksesta ja nopeudesta. Toimenpide voi kestää muutamasta tunnista jopa kahteen päivään. FUE-tekniikalla saadaan yleensä erittäin luonnollisia tuloksia, eikä siirrealueelle jää isoja näkyviä arpia. FUE-leikkauksen toipumisaika on yleensä alle seitsemän vuorokautta.

FUE-tekniikan edut ja haitat:

+ Suurempi asiakastyytyväisyys
+ Nopeampi paraneminen
+ Huomaamaton, ei viivamaista arpea
+ Kivuton
– Haastavampi kokemattomille kirurgeille
– Hiusjuuret voivat katkeilla
– Pitkäkestoisempi
– Kalliimpi

Joillakin korkealuokkaisilla klinikoilla on käytössään robotit, jotka kykenevät tunnistamaan hiussiirteitä ja niiden topografiaa useiden kameroiden avulla. Robottien kamerat voivat tunnistaa siirteiden sijainnit, jakauman ja kulman. Robotit voivat nopeuttaa toimenpidettä ja minimoida kirurgin ja hänen avustajieen työmäärää FUE-leikkauksissa.

Leikkauksen jälkeen hoitoalue on suojattava auringonvalolta ja hiusten peseminen shampoolla on aloitettava kahden päivän jälkeen leikkauksesta. Hiustenpesu on tärkeää, koska se estää rupien muodostumista siirteiden ympärille. Ruvet häiritsevät siirteitä ja voivat johtaa uusien istutettujen hiusten menettämiseen jo 7-10 päivän jälkeen leikkauksesta.

Ensimmäisen kymmenen päivän jälkeen käytännössä kaikki istutetut hiukset putoavat. Noin 2-3 kuukauden sisällä uudet hiukset alkavat kasvamaan istutettuihin karvatuppeihin. Potilaan hiukset kasvavat normaalisti ja tuuhentuvat vielä seuraavat 6-9 kuukautta.

Sivuvaikutukset

Hiustensiirron yleisin sivuvaikutus on hiusten oheneminen, jota kutsutaan shokkivaikutukseksi. Tämä on kuitenkin vain väliaikaista. Kaljut läikät ovat myös melko yleisiä, samoin kuin päänahan ja otsan turvotus. Sivuvaikutuksia voidaan helpottaa lääkehoidoilla. Kutiavan päänahan kanssa kannattaa olla varovainen, sillä päänahan raapiminen voi aiheuttaa rupien muodostumista. Kutinaa voidaan ehkäistä kosteusvoiteilla ja shampooilla.

Riskit

Ennen lopullista päätöstä tehdä hiustensiirto kannattaa huomioida operaatioon liittyvät riskit. Toimenpiteen onnistumista voidaan mitata sillä, kuinka suuri osa hiuksista pysyy siirron jälkeen terveenä. Useimmiten yksi operaatio ei riitä korvaamaan kaikkia menetettyjä hiuksia, joten niitä täytyy tehdä useampia. Mitä useampi leikkaus joudutaan tekemään sitä suuremmat ovat myös riskit.

Hiustensiirto on kirurginen toimenpide ja niihin liittyy aina riskejä. Niitä voivat olla mm.:

  • verenvuoto
  • tulehdukset
  • arpeutumat
  • epäluonnollisen näköiset hiustupsut

Hiustensiirron hinnat

Hiustensiirto on kallis operaatio. Yksittäinen hiustensiirto voi maksaa tekijästä riippuen jopa 3 000 – 15 000 euroa. Kaljuuntumisen asteesta riippuen toimenpiteitä tarvitaan yleensä yhdestä kolmeen.

Hiustensiirrossa on aina komplikaatioriski. Komplikaatioita voivat olla mm. hylkimisreaktio, arvet, epätasainen kasvu, tulehdukset, turvotukset ja mustelmat.

Hiustensiirtoja tekeviä klinikoita Suomessa

Yksi ajatus koskien aihetta “Hiustensiirrot”

  1. Hei!

    Voisiko teidän kauttanne saada apua hiustenlähtöongelmaan? Kyseessä 45-vuotias nainen, jolla miestyylistä kaljuuntumista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.