Finasterid Orion

Finasteridi hiustenlähtöön: toiminta, tehokkuus ja sivuvaikutukset

Finasteridi, jota myydään muun muassa tuotenimillä Propecia ja Proscar, on suun kautta otettava lääkeaine, jota käytetään pääasiassa laajentuneen eturauhasen ja miestyyppisen hiustenlähdön hoitoon. Lääkkeen harvinaisia sivuvaikutuksia ovat seksuaaliset toimintahäiriöt, masennus, ahdistuneisuus ja gynekomastia eli rintojen liikakasvu miehillä. Finasteridi ei sovi naisille tai lapsille. Se on antiandrogeeni ja minoksidiilin ohella toinen miestyyppiseen hiustenlähtöön Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n virallisesti hyväksymä lääkehoito.

Finasteridi on 5-alfa-reduktaasin estäjä, joka toimii vähentämällä dihydrotestosteronin (DHT) tuotantoa kehossamme. DHT on androgeeni eli mieshormoni, jota esiintyy muun muassa eturauhasessa ja päänahassa. Finasteridi estää kahta 5-alfa-reduktaasi -entsyymin kolmesta tyypistä, ja se voi vähentää perinnöllistä hiustenlähtöä aiheuttavan DHT:n pitoisuutta veressä jopa 70 prosentilla.

Finasteridi otettiin käyttöön miesten eturauhasen liikakasvun hoitomuotona vuonna 1992 (Proscar) ja hiustenlähdön hoitomuotona vuonna 1997 (Propecia). Patentin rauettua lääke on ollut saatavana geneerisenä eli rinnakkaislääkkeenä.

Finasteridin kemiallinen kaava on C23H36N2O2.
Finasteridin molekyylikaava on C23H36N2O2.

Miten finasteridi toimii?

Ihmisen hiukset kasvavat noin yhden senttimetrin kuukaudessa. Hius kasvaa päänahan ihon alla olevasta hiustupesta. Jokainen hius kasvaa yhtäjaksoisesti 3-5 vuotta (anageeni), jonka jälkeen se lakkaa kasvamasta 2-4 kuukaudeksi (telogeeni). Tämän jälkeen hius putoaa pois ja sen tilalle alkaa kasvamaan uusi hius. Päänahassa olevat hiukset ovat aina tämän kiertokulun eri vaiheissa, joten päivittäinen hiusten lähteminen on täysin normaalia.

  • Anageeni- eli kasvuvaihe. Hiukset kasvavat noin sentin kuukaudessa, yleensä nopeammin kesällä kuin talvella. Vaihe kestää 3-5 vuotta, joten täysikasvuinen hius voi kasvaa 45-75 senttimetrin pituiseksi.
  • Katageeni- eli siirtymävaihe. Kasvuvaiheen jälkeen hius siirtyy katageeniin, joka kestää noin 10 päivää.
  • Telogeeni- eli lepovaihe. Lopulta hius siirtyy lepovaiheeseen, jossa se irtoaa ja tippuu pois. Päänahkaan jäänyt hiustuppi pysyy epäaktiivisena 2-4 kuukautta, jonka jälkeen se alkaa kasvattamaan uutta hiusta.

Miestyyppisessä hiustenlähdössä (androgenic alopecia, pattern hair loss) näkyvien hiusten määrä päänahassa vähenee pikkuhiljaa hiustuppien surkastumisen ansiota. Hiusten putoamisen seurauksena hiusraja siirtyy ylemmäksi ja/tai hiukset lähtevät symmetrisesti päälaelta. Miestyyppinen hiustenlähtö johtuu dihydrotestosteronista eli DHT:stä, joka saa hiustupet surkastumaan ja kasvuvaiheessa olevien hiusten määrän vähenemään.

Finasteridi on 5-alfa-reduktaasin estäjä, tarkemmin sanoen sen isoentsyymien 2 ja 3. Estämällä 5-alfa-reduktaasin tyyppiä 2, finasteridi vähentää androgeenisiä toimintoja eri kudoksissa, kuten päänahassa. Se estää testosteroinin muuttumista dihydrotestosteroniksi (DHT), jolloin kehon DHT-tasot laskevat noin 65-70 prosentilla.

Toisin kuin kaiken kolmen 5-alfa-reduktaasin isoentsyymin estäjät, kuten dutasteridi, joka voi laskea koko kehon DHT-tasoja jopa yli 99 prosentilla, finasteridi ei tukahduta DHT-tuotantoa kokonaan. Finasteridilla ei ole merkittäviä estäviä vaikutuksia 5-alfa-reduktaasin isoentsyymiin 1 (noin sata kertaa pienempi vaikutus kuin isoentsyymiin 2). Finasteridi estää kokonaan myös 5-beta-reduktaasin, jonka ei uskota vaikuttavan androgeeniseen aineenvaihduntaan.

Lisääntynyttä hiusten kasvua havaitaan yleensä kolmen kuukauden sisällä finasteridin käytön aloittamisesta. Pitkäaikaistutkimuksissa lisääntynyttä kasvua päänahassa on havaittu ainakin 24 ja 48 kuukauden ajan hoitojen aloittamisesta. Finasteridi tehoaa yleisesti paremmin päälaen hiustenlähtöön kuin vetäytyvään hiusrajaan ja ohimoihin.

Finasteridin käyttö hiustenlähdön hoidossa

Miestyyppinen hiustenlähtö
Miestyyppisessä hiustenlähdössä hiukset karvenevat symmetrisesti päälaen alueelta ja ohimoilta.

Finasteridia käytetään miestyyppisen hiustenlähdön (androgenic alopecia) hoidossa miehillä. Lääkettä on tutkittu myös naisten hiustenlähdön hoidossa, mutta se ei osoittautunut plaseboa tehokkaammaksi. Lääke luokitellaan raskauskategoriaan X, ja se kasvattaa sikiön epämuodostumien riskiä. Raskaana olevien naisten ei tulisi käsitellä finasteridi-tabletteja, koska lääkeaine voi imeytyä myös ihon läpi.

Finasteridi sopii vain aikuisille miehille. Sitä eivät saa käyttää alle 18-vuotiaat tai naiset, eivätkä henkilöt, jotka ovat allergisia finasteridille tai jollekin lääkkeen sisältämälle ainesosalle.

Lääke vaatii jatkuvaa käyttöä. Mikäli käyttö lopetetaan, hiustenlähtö palaa muutamassa 6-12 kuukauden kuluessa entiselleen ja hiustenlähtö jatkuu.

Finasteridi on Suomessa reseptilääke. Voit hakea reseptiä ihotautilääkäriltäsi tai verkkoklinikalta (katso esim. Treated.com, 112doc tai euroClinix.net) täyttämällä lyhyen asiakaskyselyn.

Kerro lääkärillesi, mikäli käytät samanaikaisesti jotain muita reseptilääkkeitä, käsikauppalääkkeitä tai täydentäviä lääkkeitä, mukaan lukien lääkekasvit, ravintolisät ja probiootit.

  • Lue tarkasti pakkauksen mukana tuleva valmistajan käyttöohje, joka sisältää muun muassa tietoa tunnetuista sivuvaikutuksista.
  • Ota yksi 1 mg tabletti suun kautta päivittäin lääkärin ohjeen mukaisesti. Pyri ottamaan annos suurin piirtein samaan aikaan päivässä, jotta muistat ottaa lääkkeen säännöllisesti.
  • Nielaise tabletti kokonaisena ilman jakamista tai murskaamista veden kanssa.
  • Mikäli unohdat ottaa tabletin ajallaan, ota se kun muistat. Älä ota kahta tablettia jos unohdat ottaa yhden edellisenä päivänä.
  • Säilytä lääkkeet viileässä, kuivassa paikassa, jossa ne eivät altistu lämmölle tai suoralle valolle ja jossa ne ovat lasten ulottumattomissa.

Kuinka tehokas lääke finasteridi on?

Finasteridin tehokkuutta on tutkittu 1990-luvulta lähtien lukuisissa tieteellisissä tutkimuksissa ja se on kiistatta tällä hetkellä tehokkain virallisesti hyväksytty lääkehoito miesten perinnölliseen hiustenlähtöön.

Tässä muutamia merkittävimpiä finasteridia koskevia tutkimuksia:

  • Vuonna 1999 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin 0,01-5 mg finasteridin vaikutuksia 249 miehen päänahan ja veren DHT-tasoihin 42 päivän ajan. DHT-tasot laskivat tilastollisesti merkittävästi kaikilla vähintään 0,05 mg annoskooilla (0,05; 0,2; 1 ja 5 mg). Parhaimmillaan DHT-tasot laskivat 72,2 %.
  • Vuonna 1999 julkaistussa tutkimuksessa seurattiin vuoden ajan 1553 miestyyppisestä hiustenlähdöstä kärsivän potilaan ja kahden vuoden ajan 1215 potilaan hiustenlähtöä 1 mg/pv oraalisen finasteridin käytön jälkeen. Lääkkeen tehokkutta arvioitiin päänahan hiusten lukumäärän, potilaan ja tutkijan arvion sekä asiantuntijapaneelin valokuva-analyysin avulla. Finasteridihoito paransi päänahan hiuksia kaikilla arviointitekniikoilla mitattuna sekä 1 että 2 vuoden arvioinnissa. Lääke hidasti hiustenlähtöä, lisäsi hiusten kasvua ja paransi hiusten ulkonäköä. Sivuvaikutukset olivat minimaalisia.
  • Vuonna 2000 julkaistussa tutkimuksessa seurattiin 212 potilaan (18-40 -vuotiaita miehiä) kasvu- ja lepovaiheessa olevien hiustuppien määrää 1 mg finasteridin käytön aikana. Vaikutuksia analysoitiin makrovalokuvausmenetelmällä 24 ja 48 viikon käytön jälkeen. Finasteridia saaneiden miesten kasvuvaiheessa olevien hiustuppien määrä kasvoi 47 %:lla suhteessa lepovaiheessa oleviin hiustuppeihin, ja oli 17,1 prosenttiyksikköä suurempi kuin plaseboa saaneilla.
  • Vuonna 2004 julkaistussa japanilaisessa tutkimuksessa vertailtiin 0,2 mg ja 1 mg finasteridin sekä lumelääkkeen tehokkuutta 414 miestyyppisestä hiustenlähdöstä kärsivän miehen päälakeen. 48 viikon tutkimusjakson jälkeen valokuva-arvioinnin perusteella hiustenlähtöalue oli pienentynyt 58 prosentilla 1 mg finasteridia, 54 prosentilla 0,2 mg finasteridia ja 6 prosentilla plaseboa saaneilla potilailla. Lääke oli yleisesti ottaen hyvin siedetty.
  • Vuonna 2008 julkaistussa tutkimuksessa selvitettiin kahden aiemmin julkaistun tutkimuksen perusteella kuinka todennäköisesti näkyvä hiustenlähtö jatkuu jopa 5 vuoden finasteridin (1 mg) käytön jälkeen. Tutkimustulosten perusteella hiustenlähtö etenee lääkkeen käytöstä huolimatta 3-11 % käyttäjistä.
  • Vuonna 2010 tehdyssä 5-vuotistutkimuksessa finasteridin todettiin pysäyttävän hiustenlähdön 42 prosentilla käyttäjistä ja lisäksi lisäävän hiustenkasvua 48 prosentilla käyttäjistä. 10 prosentilla käyttäjistä hiustenlähtö jatkui entisellään. Vertailun vuoksi plaseboa saaneista 6 prosentilla esiintyi uusien hiuksien kasvua, 19 prosentilla hiustenlähdössä ei havaittu muutosta ja 75 prosentilla hiustenlähtö oli pahentunut alkutilanteeseen verrattuna.
  • Vuonna 2011 julkaistussa 10-vuotisseurantatutkimuksessa finasteridin tehon ei havaittu vähentyvän ajan myötä, vaan ”päivittäinen 1 mg annos tuotti merkittävää ja kestävää hiustenkasvua miestyyppisestä hiustenlähdöstä kärsiville.” Kymmenen vuoden aikana lääkkeen nähtiin olevan hyödyllinen 86 prosentille käyttäjistä. Haittavaikutuksista raportoi 5,9 prosenttia käyttäjistä, joskaan tutkimuksessa ei käytetty verrokkiryhmää.
  • Vuonna 2012 julkaistussa japanilaisessa tutkimuksessa seurattiin 3177 miestyyppisestä hiustenlähdöstä kärsivää miestä 3,5 vuoden ajan. Propecian (1 mg) tehokkuutta arvioitiin valokuva-arvioinnilla 7-portaisella arvosteluasteikolla, ja turvallisuutta potilashaastatteluilla ja laboratoriotesteillä. Hiusten kasvu oli parantunut 87,1 % miehistä (11,1 % merkittävää, 36,5 % kohtalaista ja 39,5 % lievää). Sivuvaikutuksia esiintyi 0,7 % käyttäjistä.
  • Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa vertailtiin 1 mg finasteridin, 5 % topikaalisen minoksidiilin ja niiden yhdistelmähoidon vaikutuksia miestyyppiseen hiustenlähtöön 450 kiinalaisella hiustenlähdöstä kärsivällä miehellä. Vuoden käytön jälkeen 80,5 % finasteridin, 59 % minoksidiilin ja 94,1 % yhdistelmähoidon käyttäjistä havaittiin parannusta. Haittavaikutukset olivat harvinaisia (1,8 % finasteridin ja 6,1 % minoksidiilin käyttäjistä) ja ne hävisivät lääkkeiden käytön lopettamisen jälkeen.
  • Vuonna 2015 julkaistun Clinical Dermatology -kirjan mukaan finasteridin avulla saavutetaan näkyviä tuloksia 3 kuukauden sisällä ja uusia hiuksia 6-12 kuukauden sisällä hoidon aloittamisesta. Lääke toimii tehokkaammin päälaen hiustenlähtöalueisiin, kuin pään etuosan ja ohimoiden alueille. Se ei välttämättä ole tehokas yli 60-vuotiaille, koska iän myötä päänahassa esiintyy vähemmän 5-alfa-reduktaasia.

Sivuvaikutukset

Hyödyllisten ominaisuuksiensa lisäksi useimmilla lääkeaineilla on ei-toivottuja sivuvaikutuksia. Kliinisissä tutkimuksissa finasteridin haittavaikutukset ovat olleet harvinaisia, eikä useimmilla miehillä esiinny niitä. Pieni osa käyttäjistä (2 %) saattaa saada seksuaalisia sivuvaikutuksia, mukaan lukien erektiohäiriöt ja pienentynyt siemennesteen määrä, mutta sivuvaikutukset katoavat lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen. Sivuvaikutukset voivat kadota myös hoitoa jatkettaessa, kun keho sopeutuu lääkeaineeseen. Tiedustele terveydenhuollon asiantuntijalta keinoja estää tai vähentää mahdollisia muita sivuvaikutuksia.

Yleiset sivuvaikutukset:

  • Vilunväristykset
  • Kylmähikoilu
  • Sekavuus
  • Huimaus, heikotus ja pyörrytys ylös noustessa

Vähemmän yleiset sivuvaikutukset:

  • Kasvojen, käsien tai jalkojen turvotus
  • Rintojen kasvu ja arkuus miehillä
  • Nokkosihottuma
  • Kutiava iho
  • Nopea tai epätavallinen painonnousu
  • Ihon punoitus
  • Ihottuma
  • Huulten ja kasvojen turvotus
  • Käsien tai jalkojen kihelmöinti

Muita sivuvaikutuksia:

  • Libidon eli seksuaalisen halun heikentyminen
  • Erektion saaminen ja ylläpitäminen eli impotenssi (1-19 % käyttäjistä)
  • Epänormaalit siemensyöksyt (7 %)
  • Epänormaali seksuaalinen toiminta (2,5 %)
  • Rintojen liikakasvu miehillä (2 %)
  • Erektiohäiriöt (1 %)
  • Kivut kiveksissä (1 %)
  • Masennus

Lisätietoa Drugs.com -sivustolta.

Finasteridi-tuotteet

Finasteridiä myydään mm. seuraavilla tuotenimillä:

  • Proscar (eturauhasen liikakasvuun) – Valmistaja Merck
  • Propecia (hiustenlähtöön) – Merck
  • Gefina – Hexal
  • Finasterid Alternova
  • Finasterid Copyfarm
  • Finasterid Orion

Edellämainittujen lisäksi Finasteridiä myydään myös monilla muilla tuotenimillä, kuten Fincar, Ranbaxy, Intas ja Aleppo Pharmaceutical. Näillä ei kuitenkaan ole myyntilupaa Suomessa.

Finasteridi-reseptiä voi hakea ihotautilääkärin vastaanotolta tai verkkoklinikalta (ks. esim. Treated.com, 112doc tai euroClinix.net) täyttämällä lyhyt asiakaskysely.

3 kommenttia artikkeliin ”Finasteridi hiustenlähtöön: toiminta, tehokkuus ja sivuvaikutukset”

  1. Onko ihan sama hakeeko Finasteridi-reseptin verkosta vai fyysisesti lääkäriltä? – Tuleeko Finasteridi yhtään halvemmaksi (Kela tms.), jos saa reseptin lääkäriltä ja ostaa ihan apteekista vai kannattaako vaan tilata netistä?

    1. Ranskalaisessa l’Obs aikakauslehdessä 14.11.2017 on julkaistu artikkeli tästä lääkkeestä. Se kertoo erittäin raskaista sivuvaikutuksista ja itsemurhaankin johtaneista oireista.

      1. Naurettava väite. Itsemurhan syynä ei varmastikaan ollut sitten mitään muita mahdollisia tekijöitä – ainoastaan Finasteridi. Ja jos oireet olisivat vakavia, niin lääkkeen lopettamisenhan pitäisi auttaa.

        Asiaan liittyen, kannattaa myös huomioida yleisesti kaljuuntumisen psykologiset vaikutukset miehille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.