Hiustenlähdön sanasto

Alopecia androgenetica = Miestyyppinen kaljuuntuminen on perinnöllinen hiustenlähtösairaus.

Alopecia areata = Pälvikalju. Autoimmuunisairaus, jossa hiukset lähtevät päästä läiskittäin.

FDA (Food and Drug Administration) = Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto, jonka vastuulla on säädöksien laatiminen Yhdysvaltain markkinoille.

Finasteridi =Lääkeaine, jota käytetään mm. miestyyppisen hiustenlähtösairauden hoidossa. Nautitaan tabletteina suun kautta ja myydään mm. nimellä Procepia. Saatavilla vain reseptillä.

Dutasteridi = Finasteridin kaltainen lääkeaine, jota ei tutkimusten keskeydyttyä hyväksytty viralliseksi lääkkeeksi. Lääkäreillä on oikeus määrätä myös tätä lääkettä.

Ketokonatsoli = Synteettinen antifungaalinen lääkevalmiste, jota käytetään mm. hilseshampoissa ehkäisemään hilsettä, infektioita ja päänahan kutinaa. Tunnetuin hilseshampoo on apteekissa reseptivapaasti myytävä Nizoral.

Minoksidiili = Hiustenlähtöön käytetty nestemäinen lääkeaine, jota sivellään päivittäin ongelma-alueelle. Laajentaa verisuonia ja stimuloi hiustenkasvua.

MPB (Male Pattern Baldness) = Miestyyppinen hiustenlähtö (Androgenic alopecia). Miestyyppinen kaljuuntuminen alkaa ohimoilta tai päälaelta ja hiukset harventuvat hiljalleen niin, että lopulta koko päälaki on kalju.

Nizoral = Ketokonatsoliin perustuva lääkeshampoo, jota käytetään kompensoimaan esimerkiksi minoksidiilin sivuvaikutuksia, kuten päänahan hilseilyä ja kutinaa.

Plasebo-vaikutus = Lumelääke eli plasebo on valmiste, joka ei sisällä lainkaan vaikuttavia lääkeaineita. Plasebo-vaikutus on suurimmillaan silloin, kun potilaat luulevat nauttivansa oikeaa lääkettä plasebon sijaan. Sen on kuitenkin todettu toisinaan helpottavan jonkin verran potilaiden vaivoja.

Pälvikalju (Alopecia areata) = Autoimmuunisairaus, jossa hiukset lähtevät päästä läiskittäin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.