Ketokonatsoli eli Nizoral ja muut

ketokonatsoli-shampoot

Ketokonatsoli on synteettinen antifungaalinen lääkeaine, jota käytetään muun muassa ihonhoidossa ehkäisemään sieni-infektioita. Ketokonatsoli kehitettiin vuonna 1976 ja laskettiin markkinoille 1980-luvulla.

Miestyyppinen hiustenlähtö on yleisin hiustenlähdön muoto miehillä. Se vaikuttaa noin puoleen miehistä 50 ikävuoteen mennessä. Miestyyppinen hiustenlähtö on osittain geneettisesti määräytyvä ja mahdollisesti peruutettavissa. Siihen liittyy hiusten karvatuppien eli follikkelien pienentyminen, mistä seuraa hiusten anageenin eli kasvuvaiheen lyheneminen. Muutoksista vastuussa on mieshormoni nimeltä dihydrotestosteroni eli DHT. Testosteroni muuttuu 5-alfa-reduktaasin (5AR) vaikutuksesta DHT:ksi.

Suurin osa miestyyppisen hiustenlähdön hoitomuodoista ei ole Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkevirasto FDA:n hyväksymiä ja yleisesti ottaen melko tehottomia. Vain kaksi lääkeainetta on toistaiseksi saanut FDA-hyväksynnän: minoksidiili (paikallinen reseptivapaa neste tai vaahto) ja finasteridi (suun kautta nautittava tabletti ja reseptilääke).

Markkinoilla on myös paljon muita lääkkeitä, jotka väittävät hoitavansa miestyyppistä hiustenlähtöä, mutta niiltä puuttuu FDA-hyväksyntä. Ketokonatsolin (Nizoral-shampoo) tiedetään estävän 5-afa-reduktaasientsyymiä (5AR), joka muuttaa testosteronin DHT:ksi.

Tutkimustuloksia

Ketokonatsolipohjainen shampoo voi olla hyödyllistä miestyyppisestä hiustenlähdöstä (androgenetic alopecia) kärsivillä. Oletus perustuu vuonna 1998 tehtyyn tutkimukseen, jossa vertailtiin 2 % ketokonatsolishampoon ja 2 % minoksidiilin vaikutuksia keskenään. Tutkimus osoitti, että hiusten tiheys, koko ja kasvuvaiheessa olevien follikkelien suhde parantuivat molemmilla lääkkeillä lähes yhtä paljon. Ketokonatsoli tehoaa moniin sieniin ja ehkäisee hilseilyä, joten sen uskotaan vähentävän päänahan tulehduksia ja siten ehkäisevän hiustenlähtöä.

Raporttien mukaan sekä 1 % että 2 % vahvuisilla ketokonatsolishampoilla on hiustenlähtöön liittyviä hyötyjä, mutta 2 % vahvuudella saadaan todennäköisemmin parempia tuloksia. Tutkimus perustui 2 % ketokonatsolishampoon käyttöön 2-4 päivän välein siten, että shampoo jätettiin päänahkaan 3-5 minuutiksi ennen huuhtelua. Liiallisella käytöllä ei saavuteta parempia tuloksia.

Ketokonatsolia on tutkittu vuoden 1998 jälkeen ilmeisesti vain kertaalleen. Vuonna 2005 tehdyssä tutkimuksessa selvitettiin ketokonatsolin stimuloivaa vaikutusta hiirillä. Tutkimuksessa hiirien turkkiin laitettiin 2 % ketokonatsolia kerran päivässä kolmen viikon ajan, jonka jälkeen käsitelty alue valokuvattiin. Tutkimuksen tulokset osoittivat, että ketokonatsolilla oli paljain silmin havaittavissa oleva karvojen kasvua stimuloiva vaikutus verrokkiryhmään verrattuna (p<0.01, n=10). Toistetut kokeet näyttivät samanlaisia vaikutuksia, mikä osoittaa, että ketokonatsolilla todella on hiusten kasvua stimuloiva vaikutus. Vaikka ketokonatsolin toimintamekanismia ei tunneta, tulokset osoittavat, että topikaalisesti käytettävistä valmisteistakin voi olla hyötyä miestyyppisen hiustenlähdön hidastamisessa.

Ketokonatsolivalmisteiden sivuvaikutukseen kuuluu muun muassa testosteronitasojen aleneminen.

Ketokonatsolituotteet

Ketokonatsoli on monissa maissa reseptilääke, mutta Suomessa se on hilseshampoon ja emulsiovoiteen muodossa vapaasti saatavissa oleva valmiste. Apteekeissa myytävät ketokonatsolishampoot sisältävät ketokonatsolia 20 mg/ml eli 2 %. Tuotteilla on Lääkelaitoksen hyväksymä myyntilupa.

Ketokonatsolivalmisteita käytetään hiivojen ja sienten aiheuttamiin ihotulehduksiin sekä ja päänahkan hoitoon. Ihotulehdusten oireita ovat:

  • Päänahan hilseily
  • Punertavanruskeat, hilseilevät läiskät päänahassa (seborrooinen päänahan ihottuma)

Monet käyttävät ketokonatsolishampoita kompensoimaan topikaalisten lääkkeiden, kuten minoksidiilin, aiheuttamaa kutinaa ja ärsytystä.

Nizoral-shampoo

Nizoral-shampooTunnetuin ketokonatsolivalmiste on Janssen Pharmaceutican valmistama Nizoral-shampoo, jota myydään apteekeissa 60, 100 ja 200 ml pakkauskooissa. Sisältää vaikuttavana aineena ketokonatsolia 20 mg/ml eli 2 %.

Käyttö: Nizoral-shampoota käytetään kaksi kertaa viikossa 2-4 viikon ajan. Hiukset ja tulehtuneet ihoalueet pestään shampoolla, jonka annetaan vaikuttaa 3-5 minuuttia ennen huuhtelua. Pieni määrä shampoota riittää ja levittymisen helpottamiseksi sitä voidaan laimentaa vedellä.

Rajoitukset: Tuote soveltuu aikuisille ja yli 12-vuotiaille lapsille. Voidaan käyttää myös raskaus- ja imetysaikana.

Tutustu tästä Nizoralin tuoteselostukseen.

Ostaminen: Nizoral-shampoota myydään reseptivapaasti useimmissa apteekeissa ja verkkoapteekeissa.

Ketoconazol Ratiopharm -shampoo

Ketoconazol RatiopharmKetoconazol Ratiopharm on vaihtoehtoinen hilseshampoo, jonka vaikuttava aine on ketokonatsoli. Tuotetta käytetään päänahan hilseilyn ja sieni-ihottumien hoitoon. Sisältää vaikuttavana aineena ketokonatsolia 20 mg/ml eli 2 %.

Käyttö: Ketoconazol Ratiopharm -shampoota käytetään kaksi kertaa viikossa 2-4 viikon ajan. Hoitoa jatketaan vähintään 2 viikon ajan. Hiero noin teelusikallinen shampoota tasaisesti hiuksiin ja päänahkaan. Anna shampoon vaikuttaa 3-5 minuuttia ennen huuhtelua.

Rajoitukset: Valmiste sisältää atsorubiinia (E122), joka voi aiheuttaa allergisia reaktioita. Vältä shampoon joutumista silmiin. Jos shampoota menee silmiin, huuhtele runsaalla vedellä. Sivuvaikutuksena voi esiintyä kosketusallergiaa ja hiusten värin muutoksia. Kokemusta tuotteen käytöstä lapsilla on vain vähän.

Tutustu tästä Ketoconazol Ratiopharmin tuoteselostukseen.

Ostaminen: Ketoconazol Ratiopharm -shampoota myydään reseptivapaasti useimmissa apteekeissa ja verkkoapteekeissa.

Yksi ajatus koskien aihetta “Ketokonatsoli eli Nizoral ja muut”

  1. Onkohan eläimille tarkoitetut ”2 % Ketoconazole”-shampoot yhtä tehokkaita myös ihmisille?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.