Kaljuuntuminen lääkkeet

Kaljuuntuminen eli hiustenlähtö – ja mitä tehdä sille?

Kun hiukset alkavat lähteä, mitä tehdä?

Noin 85 prosentilla miehistä esiintyy huomattavaa hiustenlähtöä 50 ikävuoteen mennessä. Osalla miehistä hiukset alkavat harvenemaan jo ennen 21 ikävuotta.

Aiheuttaako hatun pitäminen kaljuuntumista? Entä hiusten kampaaminen, harjaaminen tai harominen? Shampoo tai muotoilutuotteet? Hiusten peseminen tai pesemättömyys? Masturbointi? Auringonvalo? Ei.

Stressi, jotkin sairaudet ja lääkeaineet, ravintoainepuutokset ja hiusten vetäminen tiukasti nutturalle ovat nekin yleensä vain osasyy.

Miehillä noin 95 % hiustenlähtötapauksista johtuu perinnöllisyydestä. Siinä dihydrotestosteronille (DHT) yliherkät hiustupet alkavat kutistua, kunnes ne ovat niin pieniä, että hius ei enää kasva näkyväksi. Lopulta hiustupet kuolevat, eivätkä kasvata enää uusia hiuksia.

Miestyyppinen hiustenlähtö on helppo tunnistaa vähitellen ja symmetrisesti vetäytyvästä hiusrajasta ohimoiden alueilla tai tasaisesti ohenevista hiuksista päälaella.

Miesten hiustenlähtöön ei ole löydetty täydellistä parannuskeinoa, mutta aloittamalla nykytieteen valossa toimivimmat hoidot ajoissa yhdeksän kymmenestä miehestä saa pitää nykyiset hiuksensa. Iso osa heistä saa kasvatettua myös uusia hiuksia.

Miten hiustenlähtö pysäytetään?

Hiustenlähtö pysäytetään ottamalla käyttöön hiustenlähdön ”Big Three”: finasteridi, minoksidiili ja ketokonatsoli.

1) Finasteridi, mm. Propecia, on reseptilääke, joka estää kehon testosteronia muuttumasta DHT:ksi. Se pysäyttää hiustenlähdön lähes yhdeksällä kymmenestä käyttäjästä.

2) Minoksidiili, mm. Rogaine, on päänahkaan aamuin illoin hierottava reseptivapaa nestemäinen liuos, vaahto tai muu tuote, joka stimuloi uusien hiuksien kasvua ja saa aikaan lisääntynyttä hiustenkasvua noin kahdeksalla kymmenestä.

3) Ketokonatsoli, mm. Nizoral, on reseptivapaa antifungaalinen lääkeshampoo ja -voide, joka ehkäisee ihon sienitulehduksia ja kompensoi minoksidiilin aiheuttamaa päänahan ärsytystä.

Sekä finasteridi että minoksidiili vaativat jatkuvaa, päivittäistä käyttöä. Mikäli hoidot lopetetaan, hiustenlähtö jatkuu entisellään. Lääkkeiden lisäksi monet ovat saaneet hyötyjä päänahan mikroneulauksesta.

Pysy positiivisena. Hiustenlähtö muuttaa monien minäkuvaa ja aiheuttaa ahdistusta. Hiukset eivät tee miestä. Muistuta itseäsi kaikesta muusta, mitä sinulla on tarjota.

Myös naiset kärsivät hiustenlähdöstä

Hiustenlähtö on selvästi yleisempää miehillä, mutta myös noin kolmannes naisista kärsii jossain vaiheessa elämäänsä hiustenlähdöstä. Naisilla hiustenlähtö alkaa yleensä 30-45 ikävuoden tienoilla ja ilmenee hiusten ohenemisena jakauksen kohdalta edeten tasaisesti kohti pään reunoja.

Myös naisilla hiustenlähtö on usein perinnöllistä ja se johtuu androgeenien eli mieshormonien lisääntyneestä toiminnasta.

Naisten perinnöllistä hiustenlähtöä voidaan hoitaa antiandrogeeneilla ja 1 % konsentraation minoksidiililla.