Kurpitsansiemenöljy ehkäisee hiustenlähtöä

kurpitsansiemeniä

Eteläkorealaisen Pusan yliopiston tutkijat ovat vahvistaneet tiedon, jonka mukaan kurpitsansiemenöljy lisää hiustenkasvua kaljuuntuvilla miehillä.

Lääketieteen tutkijat testasivat kurpitsansiemenöljyä 76 miespuolisella potilaalla, joilla oli kohtalaista miestyyppistä kaljuuntumista. Kukaan potilaista ei ollut käyttänyt mitään lääkkeitä, ravintolisiä tai paikallishoitoja vähintään kolmeen kuukauteen ennen tutkimuksen aloittamista. Tutkijat rekrytoivat 90 potilasta, mutta jättivät tutkimuksesta pois potilaat, joilla oli korkeat maksa-arvot.

Potilaat jaettiin kahteen ryhmään, joista toiselle annettiin plaseboa eli lumelääkettä. Toiselle ryhmälle annettiin 400 milligrammaa kurpitsansiemenöljyä kapseleina päivittäin. Potilaille annettiin kaksi kapselia ennen aamiaista ja kaksi kapselia ennen päivällistä.

Potilaiden hiustenlähtöä arvioitiin kahdesti: kolmen ja kuuden kuukauden kuluttua tutkimuksen aloittamisesta. Arviointiin käytettiin lääkärin analyysiä ja seitsenportaista asteikkoa, jossa -3 oli ”huomattavasti vähentynyt” ja +3 oli ”huomattavasti lisääntynyt”.

Jokaisen potilaan päänahka myös kuvattiin fototrikografialla (engl. phototrichography). Se on polarisoiva tekniikka, jolla hiustenlähtöalue voidaan kuvata ja mitata tarkasti.

Tutkijat suorittivat myös hiustenlaskennan käyttämällä kahta erillistä linssiä ja lisäksi potilaat arvioivat omaa hiustenkasvua käyttämällä Visual Analogue Scale -asteikkoa (VAS).

Valokuva-analyysien perusteella tutkijat selvittivät, että 44 prosentilla kurpitsansiemenöljyä saaneista potilasta oli vähän tai kohtalaisesti parantunutta hiustenkasvua ja 51 prosentilla kaljuuntuminen oli pysynyt muuttumattomana. Vain 2,7 prosentilla (yhdellä potilaista) hiustenlähtö oli pahentunut kuuden kuukauden tutkimusjakson aikana.

Plaseboryhmästä hiustenlähtö oli pahentunut 28 prosentilla potilasta ja pysynyt ennallaan 64 prosentilla. Vain 7,7 prosentilla potilasta oli parantunutta hiustenkasvua.

Kurpitsansiemenöljy tutkimus, ennen ja jälkeen

Fototrikografia-analyysissä kurpitsansiemenöljyä saaneen ryhmän jäsenet olivat saaneet selvästi enemmän uusia hiuksia – yli kolme kertaa enemmän kuin plaseboryhmän jäsenet. Kurpitsansiemenöljyryhmällä oli lähtötilanteeseen verrattuna 30-40 prosenttia enemmän hiuksia, kun plasebo-ryhmällä hiuksia oli 5-10 prosenttia enemmän.

Tutkijoiden mukaan hoito osoittautui turvalliseksi ja vain yhdellä potilaista esiintyi lieviä vatsavaivoja tutkimuksen aikana.

Kurpitsansiemenöljyn sivuvaikutuksilla näyttäisi olevan iso kontrasti perinteisiin lääkehoitoihin verrattuna. Minoksidiilistä ja finasteridista varsinkin jälkimmäisellä tiedetään olevan harvinaisia, mutta varsin ikäviä sivuvaikutuksia, kuten erektiohäiriöt ja gynekomastia eli miesten rintojen kasvu. Minoksidiili voi aiheuttaa päänahan kutinaa ja hilseilyä.

Sivuvaikutusten ja riittämättömän tehokkuuden takia monet miehet lopettavat hiustenlähtölääkkeiden käytön. Kalifornian yliopiston tutkimuksen mukaan finasteridin käyttäjistä 23 prosenttia lopettaa lääkkeen käytön 3-15 kuukauden sisällä aloittamisesta ja vain 32 prosenttia jatkaa sen käyttöä vuoden hoitojen jälkeen.

Toisen tutkimuksen mukaan kurpitsansiemenöljy voi estää 5-alfa-reduktaasi-entsyymiä, mikä tarkoittaa, että se hidastaa hiustenlähtöä ja voi jopa pysäyttää sen. 5-alfa-reduktaasi on entsyymi, joka muuttaa testosteronin dihydrotestosteroni eli DHT:ksi, joka on yksi keskeisiä mekanismeja hiustenlähdössä. DHT saa hiustupet pienentymään, jolloin hiusten elinikä lyhenee ja ne tippuvat päästä aikaisemmin. Yli 95 prosenttia kaikista hiustenlähdöistä johtuu tästä mekanismista.

Beta-sitosteroli ja delta-7-steriini

Beta-sitosterolin tiedetään estävän testosteronin muuttumista dihydrotestosteroniksi kehossamme. Se toimii näin estämällä 5-alfa-reduktaasia, joka on vastuussa testosteronin muuttumisesta DHT:ksi. Puhdistamattomassa kurpitsansiemenöjyssä on paljon beta-sitosterolia ja sitä on tutkittu erityisesti sen hyödyistä eturauhasongelmissa.

Toinen kurpitsansiemenöljyn sisältämä yhdiste on nimeltään delta-7-steriini, joka vähentää DHT:n vaikutuksia toisella tavalla. Delta-7-steriini on hyvin mieto steroidi, joka kilpailee vahvemman dihydrotestosteronin kanssa eturauhassolujen ja mahdollisesti myös hiustuppien reseptorikohdissa. Siellä missä delta-7-steriini kiinnittyy solureseptoreihin, DHT ei pääse vahingoittamaan soluja.

Delta-7-steriiniä ei ole tutkittu samalla tavalla kuin beta-sitosterolia, mutta yksittäisten havaintojen perusteella kurpitsansiemenöljy on DHT-estäjä. Johtuupa sen vaikutus sitten delta-7-steriinistä, beta-sitosterolista, rasvahapoista, antioksidanteista tai jostain muusta toistaiseksi tuntemattomasta ravintoaineesta, ovat monet miehet raportoineet positiivisista tuloksista sen säännöllisen käytön aikana ja jälkeen.

Bio Planet -kurpitsansiemenöljy

Bio Planet Kurpitsansiemenoljy

Valmistaja: Bio Planet

  • Hellävaraisesti paahdettu kurpitsansiemenöljy, joka lisää hiustenkasvua.
  • Runsaasti lehtivihreää ja karoteenia.
  • Runsaasti omega-6-rasvahappoja ja E-vitamiinia.
  • Voidaan käyttää esim. kastikkeissa, keitoissa, salaateissa tai keitettyjen vihannesten ja perunoiden kanssa.
  • Yhden litran tuottamiseen käytetään 30-50 kurpitsaa (n. 3 kg siemeniä)

Osta tuote:

Emile Noel -kurpitsansiemenöljy

Emile Noel kurpitsansiemenöljy

Runsaasti tervellisiä ravintoaineita sisältävässä kurpitsansiemenöljyssä on aromaattisen hienostunut maku, joka sopii mausteeksi salaatteihin, salaatinkastikkeisiin ja ruokiin.

Kurpitsansiemenöljylitran tuottamiseen käytetään 30-50 kurpitsaa eli noin 3 kg kurpitsansiemeniä.

Osta:

Foodin-kurpitsansiemenöljy

Foodin-kurpitsansiemenöljy

Valmistaja: Foodin

  • Valmistettu valikoiduista Styrian kurpitsansiemenistä, jotka ovat tunnettuja voimakkaasta maustaan ja tumman vihreästä väristään.
  • Raaka kurpitsansiemenöljy valmistetaan puristamalla siemenet alle 40°C asteessa, jolloin tuotteen ravinteet ja laatu säilyvät parhaimmillaan.
  • Foodin-kurpitsansiemenöljy valmistetaan hyödyntäen uusiutuvaa energiaa.
  • Sopii hyvin esimerkiksi lisukkeeksi salaatteihin.
  • Luomutuote, gluteeniton ja lisäaineeton.

Foodin Styrian-kurpitsansiemen (luomu)

 

Foodin Styrian kurpitsansiemen

Styrian-lajikkeen luomutuotettu kurpitsansiemen on erityisen suuri ja maukas. Sisältää runsaasti hyviä rasvahappoja, rautaa, sinkkiä, magnesiumia je E-vitamiinia sekä kohtuullisesti kaliumia, fosforia, kuparia, seleeniä ja kuituja.

Kurpitsansiemeniä voi käyttää esimerkiksi pirtelöissä, leivonnassa, salaattien ja muiden ruokien päälle ripoteltaviksi tai naposteltavaksi sellaisenaan. Kurpitsansiemenet kannattaa liottaa ennen käyttöä, jolloin niiden sisältämät entsyymit aktivoituvat ja siemenistä tulee helpommin sulavia.

Osta tuote:

Jutussa mainitussa tutkimuksessa käytettiin kurpitsansiemenöljykapseleita, mutta ei ole syytä olettaa, etteikö ravintoaineen hyötyjä saisi talteen myös raaoista kurpitsansiemenistä.

Kurpitsansiemenöljyä myydään myös Ruohonjuuressa ja muissa vastaavissa ”ekokaupoissa”.

Uskotko kurpitsansiemenöljyn ehkäisevän hiustenlähtöä?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...