Voiko sahapalmun avulla pysäyttää hiustenlähdön?

Kysymys: Olen lukenut, että sahapalmu-uutteen avulla voi pysäyttää hiustenlähdön. Onko väitteissä perää?

Sahapalmu (myös Serenoa repens, kääpiöpalmu tai Sabal-palmu) on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva rohdoskasvi. Se tunnetaan myös monilla muilla nimillä, kuten Sabal serrulatum, joka on yhä yleisesti käytössä vaihtoehtoisessa lääketieteessä. Kasvi on saanut nimensä sahalaitaisista lehdistään, ja se tuottaa valkoisia kukkia.

sahapalmu luonnossa
Sahapalmu (Serenoa repens) luonnossa

Sahapalmu on pieni palmu, joka kasvaa noin 2-3 metrin korkuiseksi. Sen runko on rönsyilevä ja se kasvaa pääasiassa hiekkaisilla rannikkoalueilla, usein mänty- tai lehtimetsien aluskasvillisuutena. Se kasvattaa harvoin pystyyn kasvavia varsia tai runkoja. Sahapalmu on kotoisin Yhdysvaltain kaakkoisosista, ja sitä esiintyy pääasiassa Atlantin rannikolla Georgian ja Floridan osavaltioiden alueilla.

Sahapalmun kypsiä siemeniä
Sahapalmun kypsiä siemeniä

Sahapalmun salaisuuden uskotaan piilevän kasvin keltaisissa marjoissa, jotka kypsyttyään muuttuvat ruskeiksi tai mustiksi. Kerätyt marjat kuivatetaan ja niitä käytetään lääketieteessä.

Sahapalmu sisältää runsaasti rasvahappoja ja fytosteroleja. Sitä on käytetty kansanlääketieteessä ja vaihtoehtoisessa lääketieteessä useisiin vaivoihin, kuten hyvänlaatuiseen eturauhasen liikakasvuun. Intiaanit käyttivät sitä muun muassa virtsaamisvaivoihin ja sukupuolielimiin vaikuttaviin vaivoihin. Modernit kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että se ei kuitenkaan ole lumelääkettä tehokkaampi.

Ehkäiseekö sahapalmu hiustenlähtöä?

Sahapalmusta valmistetuilla uutteilla on havaittu olevan suotuisa vaikutus hyvälaatuisen eturauhasen liikakasvun oireisiin, kuten rakon epätäydelliseen tyhjentymiseen, jatkuvaan virtsaamistarpeeseen ja virtsasuihkun heikkouteen. Sahapalmu on hyväksytty hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun hoitomuodoksi useissa Euroopan maissa ja Uudessa-Seelannissa. Pohjois-Amerikassa sahapalmua pidetään vaihtoehtoisena hoitomuotona.

Kun sahapalmu-uutteella havaittiin olevan suotuisa vaikutus eturauhasen liikakasvun oireisiin, tutkijat toivoivat, että se voisi hidastaa myös hiustenlähtöä tai pysäyttää sen kokonaan. Sahapalmun sisältämät komponentit nimittäin estävät entsyymejä samalla tavalla kuin hiustenlähtöön tarkoitetut reseptilääkkeetkin.

Joissakin alustavissa tutkimuksissa sahapalmua on tutkittu hiustenlähdön hoitomuotona.

Vuonna 2012 julkaistussa tutkimuksessa (pdf) sahapalmun tehokkuutta androgeenisen alopecian hoitomuotona verrattiin tällä hetkellä tehokkaimpaan tunnettuun hoitomuotoon, finasteridiin.

Tutkimuksessa oletettiin, että sahapalmu saattaa estää 5-alfa-reduktaasia, eli toimia samoin kuin finasteridi. Estämällä 5-alfa-reduktaasi (5AR), se voi estää samalla kehon testosteronia muuttumasta dihydrotestosteroniksi (DHT). Se on nykytiedon valossa tärkein miestyyppisen hiustenlähdön aiheuttaja – molekyyli, joka saa hiustupet kutistumaan siten, että ne eivät enää tuota uusia terveitä hiuksia.

Tutkimukseen osallistui 100 miestä, joilla oli todettu lievästä kohtuullinen androgeeninen alopecia. Tutkimusryhmä jaettiin kahteen, joista toinen ryhmä sai päivittäin 320 milligrammaa sahapalmua ja toinen ryhmä 1 milligramman finasteridia.

Yli kahden vuoden seurannan jälkeen tutkijat totesivat, että noin 38 prosentilla sahapalmua saaneista hiustenlähtö oli vähentynyt, verrattuna 68 prosenttiin finasteridia saaneista.

Tutkijat päättelivät, että molemmat hoitomuodot saattavat olla toimivia, mutta finasteridi oli tehokkaampi. Lisäksi he panivat merkille, että mitä pidemmälle hiustenlähtö oli edennyt, sitä epätodennäköisemmin sahapalmu tehosi siihen.

Sahapalmulla voi olla myös tulehduksia estäviä vaikutuksia kehossamme, jolloin se saattaisi suojata muiltakin hiustenlähdön aiheuttajilta.

Vaikka sahapalmu saattaa estää 5-alfa-reduktaasia, NCCIH:n mukaan sillä ei ole riittävästi tieteellistä näyttöä minkään terveydentilan hoitamiseen.

Hiustenlähdön hoitomuotona sitä on tutkittu vain vähän ja sen suosiota ovat siivittäneet lähinnä sen oletettu vaikutus, ei niinkään tieteelliset näytöt.

Sivuvaikutukset

Sahapalmua pidetään yhtenä tämän hetken lupaavimmista luonnollisista DHT-estäjistä, koska se saattaa estää 5-alfa-reduktaasia.

Sahapalmun ja muiden mahdollisten DHT-estäjien ongelma on, että ne eivät estä vain 5AR-entsyymejä, vaan kymmeniä muita kehossamme olevia samankaltaisen rakenteen omaavia entsyymejä. Osalla näistä entsyymeistä on muita tärkeitä tehtäviä, kuten hedelmällisyyden ylläpitäminen, sokerien pilkkominen ja maksan terveyden ylläpitäminen.

Kuten muillakin rohdosvalmisteilla, myös sahapalmun käyttöön liittyy mahdollisia sivuvaikutuksia. Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat vatsakipu, ummetus, ripuli, pahoinvointi, pahanhajuinen hengitys ja oksentelu. Jotkut voivat kokea myös erektiohäiriöitä, rintojen arkuutta ja muutoksia seksuaalisessa haluissaan.

Joissakin tapauksissa on mainittu lisäksi maksa- ja haimatulehduksia, päänsärkyä, huimausta, unettomuutta, masennusta, hengitysvaikeuksia, lihaskipua, korkeaa verenpainetta, rintakipua, rytmihäiriöitä ja muita, mutta näiden oireiden yhteyttä sahapalmuun ei ole voitu varmistaa.

Sahapalmun käyttö

Sahapalmua on saatavana monenlaisina valmisteina, kuten:

  • Kokonaiset kuivatut marjat
  • Tabletit
  • Nestemäiset uutteet
  • Jauhemaiset kapselit
  • Tee (luultavasti tehoton, koska sahapalmun vaikuttava aine liukenee veteen)
  • Ravintolisät
  • Hiustenhoitotuotteet, kuten shampoot ja hoitoaineet

Koska tutkijat eivät ole vedenpitävästi osoittaneet sahapalmun ehkäisevän hiustenlähtöä, suositusannostelua ei ole. Aiemmin mainitussa tutkimuksessa osallistujat nauttivat sahapalmua päivittäin 320 milligrammaa. Ennen uuden lisäravinteen käyttämistä, on tärkeää konsultoida lääkäriä, jotta voit olla varma sen turvallisuudesta ja oikeasta annostuksesta.

Sahapalmua ei suositella alle 12-vuotiaille lapsille, koska se voi vaikuttaa mies- ja naishormonien aineenvaihduntaan. Sahapalmua ei saa käyttää raskauden tai imetyksen aikana, koska sen vaikutuksia sikiöihin ja vauvoihin ei ole tutkittu. Sahapalmu-uute voi hidastaa veren hyytymistä, mikä voi johtaa liialliseen verenvuotoon ennen ja jälkeen kirurgisten leikkausten. Veren hyytymisnopeus normalisoituu, kun tuotteen käyttö lopetetaan.

Jos aiot kokeilla sahapalmua hiustenlähtöön, helpoimmin löydät varmasti kapseleita, joka on myös ainoa toistaiseksi tutkittu muoto.

Solgar Sahapalmu 520 mg

Solgar SahapalmuAikuisille tarkoitettu ravintolisä, joka on valmistettu sahapalmun marjauutteesta ja -jauheesta. Valmisteen vaikuttavia aineita ovat rasvahapot ja kasvisterolit, joista tärkeimpänä beetasitosteroli.

Solgar Sahapalmun kasvisterolit estävät testosteronin muuttumista dihydrotestosteroliksi (DHT). DHT pienentää hiusten karvatuppeja ja sitä pidetään tärkeimpänä yksittäisenä miestyyppisen hiustenlähdön aiheuttajana.

Solgarin Sahapalmu ei sisällä gluteenia, vehnää, maitoa, soijaa, hiivaa, säilöntäaineita tai keinotekoisia makeutusaineita. Se sopii myös vegetaristeille ja vegaaneille.

Yksi kapseli sisältää 300 mg sahapalmun marjauutetta (serenoa repens) ja 220 mg sahapalmun marjajauhetta (serenoa repens). Purkki sisältää 100 kapselia. Annotus: yksi kapseli päivässä ruokailun jälkeen.

Tuotetta myydään Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Yhden purkin hinta on noin 44,00 €.

Urisan Prosta

Urisan Prosta

Yli 40-vuotiaille miehille ja naisille tarkoitettu, Suomessa valmistettu ravintolisä, joka sisältää 320 mg sahapalmu-uutetta (serenoa repens) sekä 500 mg toista potentiaalista 5-alfa-reduktaasin estäjää: kurpitsansiemenuutetta (cucurbita pepo L.).

Uutteet sisältävät hyviä rasvahappoja ja kasvisteroleja. Ei eläinperäisiä ainesosia. Laktoositon, hiivaton ja makeuttamaton. Purkki sisältää 60 tablettia. Annotus 2 tablettia päivässä.

Ei suositella raskaana oleville tai imettäville. Ei käytettäväksi verenohennuslääkkeiden tai hormonilääkityksen rinnalla. Ei henkilöille, joilla on maksan tai munuaisten vajaatoimintaa.

Tuotetta myydään Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Yhden purkin hinta tällä hetkellä 22,00 €.

Artikkelikuva: Katja Schulz, Flickr.