Arvostelussa hiustenlähtöön tarkoitettu TRX2-ravintolisä

TRX2

TRX2 on ravintolisä, jota on markkinoitu hiustenlähdöstä kärsiville vuodesta 2011 alkaen. Sitä valmistaa ja myy britannialainen Oxford BioLabs. Tuotteen nimi tulee muinaiskreikan sanoista trichos, joka tarkoittaa hiuksia, ja numerosta 2, joka tarkoittaa toista sukupolvea. TRX2 ei ole lääke, vaan lisäravinne, joten sillä ei ole, eikä sille ole haettu  Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkevirasto FDA:n hyväksyntää.

TRX2 sisältää eri aminohappoja ja vitamiineja. Sen sisältämät ainesosat ovat: L-karnitiini, L-tartaarihappo, kaliumkloridi, L-leusiini, isoleusiini, valiini, nikotiinihappo ja biotiini.

Tuote nousi pinnalle tammikuussa 2014, kun Britannian mainonnan itsesääntelyelin Advertising Standards Authority hyväksyi TRX2:ta ja Oxford Biolabsia vastaan nostetun kanteen harhaanjohtavasta mainonnasta ja EU:n mainontasääntöjen vastaisuudesta. Yritys hyväksyi kanteen ja muutti mainostustaan.

Kantelija riitautti seuraavat TRX2:n markkinoinnissa käytetyt terveysväitteet:

 1. “Kasvattaa hiukset takaisin lähes yhdeksällä kymmenestä miehestä ja naisesta”
 2. “Estää hiustenlähtöä” ja “ehkäisee hiustenlähtöä tulevaisuudessa” sekä
 3. Väitteet, joiden mukaan tuote palauttaa/virkistää/stimuloi kaliumionikanavien aktiivisuutta ja toiminnallisuutta.

Valmistaja Oxford Biolabs poisti pian kantelun jälkeen väitteet 1 ja 2, mutta kiisti väitteen 3 olevan virheellinen. Heidän mukaansa kaliumionikanavien tutkiminen hiustenlähdön hoidossa on yrityksen päätutkimuskohde, ja heidän tekemiensä ravinnetutkimusten perusteella tuote stimuloi kaliumionikanavien toimintaa ja voi jopa uudelleenkäynnistää niiden toiminnan. Heidän mukaansa nämä tulokset ovat mukana useissa avoimissa patenttihakemuksissa ja matkalla merkittävän tiedejulkaisun vertaisarviointiin.

Yrityksen mukaan kaliumionikanavien stimuloinnin mainitseminen on hyödyllinen kuluttajille, jotta he saavat tietoa tutkimuksen lähetymistavasta ja perusteellisuudesta sekä siitä, millä tavalla TRX2-yhdiste voi molekyylitasolla olla heille hyödyllinen. Heidän mukaansa väite 3 ei ollut harhaanjohtava, eikä edes terveysväite.

Miten TRX2 toimii?

Kaliumkanavat ovat pieniä, huokosia muodostavia proteiinirakenteita, jotka kontrolloivat ravintoaineiden kuljetusta hiustupen solukalvon yli. Hiustenlähdöstä kärsivillä väitetään olevan usein heikentynyt kaliumkanavien toiminta. Sen seurauksena kalvojännite heikentyy ja ravinteet lakkaavat kulkemasta hiuksiin, jolloin hiustupet kutistuvat ja hiukset ohenevat.

Valmistajan mukaan TRX yhdistää uusimman tutkimustiedon molekyylitason mekanismeihin ja tarjoaa siihen tyylikkään ratkaisun: hiustuppien sisäisten kaliumionikanavien stimulaation. Lähde: oxfordbiolabs.com.

Tutkimus

Oxford Biolabs julkaisi lokakuussa 2011 tuotteella tehdyn kaksoissokkotutkimuksen tulokset. Puolitoista vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 59 vapaaehtoista.

Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen nautti tutkimusjakson ajan TRX2-valmistetta ja toinen plaseboa eli lumelääkettä.

Yhdeksän kuukauden testijakson jälkeen lisäravinneryhmästä 26 oli huomannut positiivisia vaikutuksia eli vähintään 10 prosenttia enemmän hiuksia arviointialueella.

Itsearvioinneissa 9 kuukauden hoitojakson jälkeen hiukset olivat keskimäärin lisääntyneet 35,1 prosenttia ja 18 kuukauden jälkeen 49,2 prosenttia. Sekä hiusten määrä että paino oli tutkimuksessa tilastollisesti merkittävä.

Plaseboryhmästä kolmella oli lievää hiusten uudelleenkasvua (5-10 %), 13:lla oli hiustenlähtöä ja muilla 14:llä ei esiintynyt muutoksia hiusten lukumäärässä. Yhdeksän kuukauden jälkeen kaikkien osallistujien (lisäravinneryhmä ja plaseboryhmä) keskimääräinen hiusten lisääntymisprosentti oli -5,5.

Yhdeksän kuukauden jälkeen plaseboryhmä laitettiin käyttämään TRX2-lisäravinnetta, jotta saatiin selville onko ravinteesta heille hyötyä. Toisen yhdeksän kuukauden testijakson jälkeen ryhmän jäsenten hiusten lukumäärä oli lisääntynyt 32,7 prosenttia ja lisäys oli tilastollisesti merkittävä.

Yhdeksän kuukauden jälkeen 79,3 prosentilla TRX2-ravintolisää saaneilla oli lisääntynyttä hiustenkasvua, 10,3 prosentilla vähentynyttä hiustenkasvua ja 10,3 prosentilla hiustenkasvussa ei ollut tapahtunut muutoksia. Plaseboryhmän jäsenistä 60 prosentilla oli vähentynyttä hiustenkasvua, 13,3 prosentilla lisääntynyttä hiustenkasvua ja 26,7 prosentilla ei muutoksia hiustenkasvussa.

TRX-lisäravinnetta saaneet koehenkilöt olivat itsearvioinneissa selvästi tyytyväisempiä kuin plaseboa saaneet koehenkilöt. Tutkimuksen aikana koehenkilöillä ei havaittu mitään sivuvaikutuksia.

Arvostelu 1/5 – Emme suosittele

Kaliumkanavien roolia hiustenkasvussa ei tunneta vielä kovin hyvin ja on toistaiseksi epäselvää onko TRX2-ravintolisällä todellista potentiaalia edes vaikuttaa näihin kanaviin.

Markkinoilla on myös FDA:n jo hyväksymiä ja toimiviksi todettuja tuotteita, kuten minoksidiili, jota on käytetty niin miesten kuin naistenkin hiustenlähtöön menestyksekkäästi yli 20 vuoden ajan. Minoksidiilin toimintamekanismia ei myöskään tunneta kovin tarkasti, mutta se on verisuonia laajentava aine, joka aukaisee samoja kaliumkanavia, joihin myös TRX2 pyrkii vaikuttamaan (sisäisesti nautittuna).

TRX2 meni oikeastaan jo alkuvaiheessaan metsään, kun valmistaja Oxford Biolabs narahti harhaanjohtavasta mainonnasta, mikä ei toisaalta ole iso yllätys hiustenlähtötuotteiden markkinoinnissa. TRX2 on saanut useissa nettilähteissä (esim. Amazon) huonoja arvosteluja, eikä se ole noussut kovin positiivisessa valossa esiin myöskään keskustelufoorumeilla.

“Uusiin ja vallankumouksellisiin” hiustenlähtötuotteisiin, erityisesti kaikenlaisiin ravintolisiin ja luontaistuotteisiin, kannattaa suhtautua aina varauksella. Uuden tuotteen kokeilemisessa ei ole mitään väärää, kunhan ensin tutustuu tuotteeseen, selvittää mihin sen oletettu vaikutus perustuu ja ostaa sen luotettavalta toimijalta. Kaikkien mahdollisten kokeellisten tuotteiden testaajaksi ei kannata kuitenkaan alkaa, koska se käy paitsi lompakon päälle, mutta voi olla vahingollinen myös hiusten ja päänahan terveydelle.

Ottaen huomioon, että minoksidiili on suhteellisen edullinen, kliinisesti todistettu ja sen sivuvaikutusten riski on hyvin pieni, se on luultavasti parempi vaihtoehto suurimmalle osalle perinnöllistä hiustenlähtöä vastaan taisteleville miehille ja naisille.

Arvio: 1/5 (vähäistä potentiaalia)

ShytoBuy.fi myi aikaisemmin TRX2-ravintolisää, mutta ainakaan tällä hetkellä sitä ei ole kaupan valikoimissa.

Onko sinulla kokemuksia TRX2:sta? Jaa kokemuksesi alla.

Uskotko TRX2:n tehoavan hiustenlähtöön?

Loading ... Loading ...

Biotiinin käyttö hiustenlähtöön?

Monet meistä ovat varmaankin törmänneet apteekissa ja luontaistuotekaupassa purkkeihin, joiden kyljessä lukee “biotiini”. Biotiini on ihmiselle välttämätön vesiliukoinen B7-vitamiini, joka osallistuu solujen kasvuun, rasvahappojen tuotantoon, sekä rasvojen ja aminohappojen aineenvaihduntaan. Biotiini toimii apuna myös monissa aineenvaihduntareaktioissa, joissa kuljetetaan hiilidioksidia. Lisäksi se voi olla hyödyllinen ylläpitämään verensokeria sopivalla tasolla. Biotiinia suositellaan usein myös ravintolisänä hiusten ja kynsien voimistamiseen. Mutta mitä hyötyä ja haittaa biotiinista on? Mistä ruoka-aineista sitä saa? Entä miten se vaikuttaa hiusten harvenemiseen?

Nainen, jolla on vahvat hiukset

Hyödyt ja haitat

Biotiinin väitetään edistävän terveiden ja vahvempien hiuksien, ihon ja kynsien kasvamista, mikä on saanut monet naiset ja miehet tavoittelemaan näitä kauneushyötyjä. Saksassa sitä kutsutaan H-vitamiiniksi sen edullisten hius- ja ihovaikutusten vuoksi (saksankielen sanat Haar ja Haut tarkoittavat hiuksia ja ihoa).

Kynsivaivoihin erikoistunut Ihotautilääkäri Richard Scherin mukaan biotiinin roolia ei tunneta kokonaan. Hänen mukaansa vitamiinin ottaminen ravintolisänä näyttää kuitenkin parantavan keratiinin perusrakennetta. Keratiini on proteiini, jota ihmisillä on etenkin hiuksissa, ihossa ja kynsissä.

Biotiinin edullisia terveys- ja muita hyötyjä ovat:

 • Edullinen ja laajasti saatavilla
 • Auttaa kehoa aineenvaihdunnassa ja kuljettajaa hiilidioksidia soluista
 • Voi vahvistaa kynsiä, kynsinauhoja ja hiuksia
 • Edistää ihon terveyttä ja voi estää psoriasista, ekseemaa, dermatiittia ja muita ihottumia
 • Voi olla avuksi painonhallinnassa käytettäessä yhdessä kromin kanssa. Vitamiini tukee nopeampaa rasvojen ja hiilihydraattien pilkkomista.
 • Parantaa verensokerin sääntelyä

Biotiinin mahdollisia haittavaikutuksia ovat:

 • Voi johtaa ihonäppylöihin, akneen ja ihottumiin (yliannostettuna)
 • Raa’at kananmunat voivat häiritä biotiinin imeytymistä
 • Voi vaikuttaa joidenkin lääkkeiden käyttöön, kuten kolesterolilääkkeisiin ja antibiootteihin

Lähteet ja ruoka-aineet

Kananmunan keltuainen
Kananmunan keltuainen on erinomainen biotiinin lähde. Raa’an valkuaisen sisältämä avidiini kuitenkin kumoaa biotiinin vaikutuksen kehossa.

Biotiinia saa monista tavalliseen ruokavalioon kuuluvista ruoka-aineista, mutta vain harvat niistä on erityisen biotiinirikkaita. Suhteellisen paljon biotiinia sisältäviä ruoka-aineita ovat muun muassa maapähkinät, lehtimangoldit ja muut lehtivihannekset, raaka munankeltuainen, maksa sekä marjatuomipihlaja. Muita lähteitä ovat hiiva, viljatuotteet, soijajauho ja munuaiset.

Biotiinia myydään myös lisäravinteena useimmissa apteekeissa. Synteettisen valmistusprosessin lähtöaineena käytetään fumaarihappoa.

Saantisuositukset ja puutos

Suomessa biotiinille ei ole annettu saantisuosituksia. Biotiinin puute on hyvin harvinaista, koska sitä esiintyy yleisesti monissa ruoka-aineissa ja sitä syntyy myös suolistossa. Tästä syystä useimmissa maissa biotiinin ottamista lisäravinteena ei erikseen suositella. Epänormaali biotiinin saanti voi kuitenkin aiheuttaa useita aineenvaihdunnallisia häiriöitä.

Biotiinin keskimääräiseksi saanniksi ravinnosta arvioidaan Yhdysvalloissa olevan 28-42 mikrogrammaa ja Länsi-Euroopassa 35-70 mikrogrammaa (143-287 nmoolia) päivässä.

Yhdysvalloissa suositellaan päivätarpeeksi 30-100 mikrogrammaa ja Saksassa 12 mikrogrammaa. Tarvearvioiden epävarmuus johtuu siitä, ettei biotiinin hyötysuhdetta tunneta riittävän hyvin.

Erään ranskalaistutkimuksen perusteella biotiini voi suurina annoksina olla hyödyllinen MS-taudin etenemisen pysäyttämisessä.

Biotiinin puutteen oireita ovat hiusten harveneminen (johon voi liittyä hiusten värin häviäminen) ja punainen hilseilevä ihottuma silmien, nenän ja suun ympärillä. Muita oireita ovat muun muassa masennus, haluttomuus, hallusinaatiot sekä käsien ja jalkojen pistely. On olemassa jonkin verran todisteita, että tupakointi voi aiheuttaa lievää biotiininpuutosta.

Biotiinin puute voi aiheuttaa muun muassa:

 • hiustenlähtöä (alopecia)
 • konjunktiviittia (silmän sidekalvontulehdus)
 • ihotulehduksia
 • seborreaa ja muita ihottumia
 • luukatoa
 • hilseilyä
 • pahoinvointia
 • anoreksiaa ja oksentelua
 • masennusta
 • kohonnutta kolesterolia
 • neurologisia oireita aikuisille, kuten masennusta, uneliaisuutta, hallusinaatioita sekä raajojen puutumista ja pistelyä

Raskaana olevilla naisilla on suurempi riski kärsiä biotiinin puutostiloista ja lähes puolella ilmenee merkkejä siitä. Useat tutkimukset ovat raportoineet biotiinin puutoksen voivan aiheuttaa lapselle synnynnäisiä epämuodostumia, kuten suulakihalkioita. Tämä johtuu siitä, että vauvat ja sikiöt ovat herkempiä äidin biotiinin puutokselle.

Biotiini ja hiustenlähtö

Biotiini ei pysäytä perinnöllistä hiustenlähtöä tai edistä uusien hiusten kasvua, mutta sen puutoksen tiedetään aiheuttavan hiustenlähtöä. On olemassa jonkin verran näyttöä siitä, että hiustenlähtöä voi vähentää nauttimalla biotiinia lisäravinteena yhdessä sinkin kanssa. Uusimpien tutkimusten mukaan biotiinilla saattaa olla myös päänahan tulehduksia ehkäisevä vaikutus, millä on suora yhteys hiustenlähtöön.

Hiusten kasvun ja biotiinin sen sijaan tiedetään varmasti liittyvän toisiinsa. Biotiini edistää terveiden hiusten kasvua ja estää hiusten kuivumista. Se lisää myös aivokuoren elastisuutta, mikä ehkäisee hiusten murtumista. Näin ollen, biotiini auttaa kasvattamaan sekä hiuksia että ihosoluja ja pitämään ne terveinä. Hiustenlähdöstä kärsiville biotiini voi auttaa hiuksia kasvamaan pidemmiksi, terveemmiksi ja tuuheammiksi.

Lisäravinteet

Markkinoilla on runsaasti valinnanvaraa biotiinia sisältävissä lisäravinteissa ja ravintolisissä.

Biotiini Strong Hair & Nail (60 kapselia)

Biotiini Strong Hair & Nail (60 kapselia)

 • Valmistaja Vitabalans Oy
 • Tehostaa hiusten kasvua sekä vahvistaa hiuksia ja kynsiä.
 • Sisältää keratiinin tuotantoa aktivoivaa biotiinia, keratiinin rakennetta vahvistavaa rikkiä ja ihon kuntoa parantavaa sinkkiä.
 • Vuorokausiannos (1 kapseli) sisältää 5 mg (5000 µg) biotiinia, 15 mg sinkkiä ja 40 g metioniinia.
 • Ei sisällä sokeria, laktoosia, gluteenia, hiivaa, soijaa tai maitoproteiinia.

Tilattavissa seuraavista nettikaupoista:

Biotiini Extra (60 kapselia)

Apteq Biotiini Extra 5000 µg

 • Valmistaja: Apteq
 • Ravintolisä hiusten, kynsien ja ihon hyvinvointiin.
 • Helposti nieltävä pieni kapseli.
 • Sisältää biotiinia 5000 µg, sinkkiä hyvin imeytyvässä muodossa.
 • Metioniini aktivoi keratiinisynteesiä ja auttaa biotiinia imeytymään.
 • Kysteiini on keratiinin luonnollinen osa ja pantoneenihappo on tärkeä ainesosa solujen uudistumisprosessille.
 • Täysin kasvipohjainen.

Tilattavissa seuraavista nettikaupoista:

Priorin Extra

Priorin Extra

 • Valmistaja: Berlimed S.A.
 • Prioriniin lisätty nyt biotiinia (0,2 mg eli 2000 µg/2 kapselia).
 • Ravitsee hiusjuuria ja edistää hiusten kasvua.
 • Sisältää lisäksi pantoteenihappoa (B-vitamiini), hirssiuutetta (rasvahappoja ja kivennäisaineita) ja L-kysteiiniä, joka on hiusten muodostumiselle tärkeän keratiinin rakenneosa.
 • Annostelu 2 kapselia päivässä vesilasillisen kanssa ruoan jälkeen. Pidemmässä käytössä 1 kapseli päivässä.
 • Tuplasti vahvempi kuin kilpailijoiden tuotteet.

Tilattavissa seuraavista nettikaupoista:

Tuotteiden hinnat tarkistettu 12/2017.

Shampoot

Valmistajien väitteiden mukaan shampoon sisältämä biotiini paksuntaa hiuksia ja lisää niiden tuuheutta ja kiiltoa. Väitteistä huolimatta pelkän biotiinin paikallisesta tehokkuudesta hiustenlähtöön on vain vähän tieteellistä näyttöä. Jos kuitenkin haluat käyttää biotiinia sisältävää shampoota hiustenlähtöön, kannattaa valita biotiinin lisäksi useita DHT-blokkaajia sisältävä anti-DHT shampoo.

Sellaisia ovat esimerkiksi:

Nioxin

Nioxin Hair System Kit, jossa shampoo, hoitoaine ja hoitoneste

Hinta alkaen 17,80 € (300 ml)

Nioxin on yksi Yhdysvaltain myydyimmistä anti-DHT-shampoista. Nioxin poistaa talia ja likaa hiustupeista auttaen ylläpitämään päänahassa terveellistä kasvuympäristöä terveille hiuksille. Siinä on myös ainesosia, jotka edistävät hiusten paksuutta ja terveyttä.

Ainesosat: Koentsyymi-A, pantoteenihappo (B5-vitamiini), pyridoksiini (B6-vitamiini), cyanocobalamiini, biotiini, foolihappo, niasiini, tiamiini HCI, ubikinoni (koentsyymi Q10), siankärsämö, kamomilla, teepensas, pomelo, kortteet, sekä monet muut kasviuutteet mukaan lukien sahapalmu.

Tilaa Britannian Amazonista tai eBaysta.

Pura d’Or

Pura d'Or Argan Oil Premium Organic Shampoo

Hinta alkaen 21,40 € (473 ml)

Pura D’or orgaaninen arganöljy-hiustenlähtöshampoo estää hiustenlähtöä, vahvistaa hiuksia peräti 12 DHT-blokkaajalla, lisää tuuheutta ja sisältää hiusten kasvua edistäviä vitamiineja.

Ainesosat: teepuun öljy, nokkosuute, sahapalmu, pygeum-puu-uute, kurpitsansiemenöljy, vihreä tee -uute, biotiini, rosmariiniöljy, B- ja E-vitamiinit, he shou wu -yrtti, niasiini ja sinkki.

Tilaa Amazonista

Käytätkö biotiinia lisäravinteena hiustenlähtöön?

Loading ... Loading ...