Luonnolliset DHT-estäjät

Dihydrotestosteroni eli DHT on lisämunuaisissa, hiustupeissa, kiveksissä ja eturauhasessa syntyvä androgeeni eli mieshormoni, joka on tärkeässä roolissa miesten ja naisten ominaispiirteiden muodostumisessa. Kohonneet DHT-tasot edistävät muun muassa eturauhasen liikakasvua ja hiustenlähtöä.

Tietyt rohdoskasvit estävät luonnostaan DHT-synteesiä ja niitä on käytetty kaljuuntumisen hoitoon antiikin ajoista lähtien muun muassa Intian Ayurvedassa sekä Kiinan ja Persian kansanlääketieteissä.

Ennen ravintolisän ottamista on tärkeää konsultoida lääkäriä, jotta saat kaiken tarvitsemasi tiedon rohdoksesta, annostelusta ja mahdollisista sivuvaikutuksista.

Mikä on DHT-estäjä?

Kun kehon DHT-tuotanto on korkea, se saa hormonit kiinnittymään hiusfollikkeleihin, mikä estää ravinteiden pääsyn niihin. Kun follikkeleihin ei pääse ravinteita, ne alkavat kutistua ja hiusten tuotanto hidastuu. DHT myös lyhentää follikkelien kasvuvaihetta ja pidentää niiden lepovaihetta. Lopulta osa follikkeleista siirtyy horrostilaan ja ne lakkaavat tuottamasta uusia hiuksia tai kuolevat kokonaan.

Testosteroni, 5-alfa-reduktaasi ja dihydrotestosteroni

Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkevirasto FDA on hyväksynyt miestyyppiseen hiustenlähtöön kaksi lääkeainetta: topikaalisesti käytettävän minoksidiilin ja suun kautta nautittavan finasteridin, joista jälkimmäinen on DHT-estäjä. Finasteridi estää 5-alfa-reduktaasia, joka on vastuussa testosteronin muuttumisesta DHT:ksi. Finasteridilla DHT-tasot laskevat noin 65-70 prosenttia ja on tärkeää huomata, että millään yrtillä, rohdoksella tai ravintolisällä ei todennäköisesti saavuteta läheskään vastaavia tuloksia.

DHT:tä voidaan estää monilla eri tavoilla:

  • Estämällä sitä kiinnittymästä hiusfollikkelien reseptoreihin.
  • Vähentämällä kehon DHT-tuotantoa.
  • Estämällä testosteronin DHT:ksi muuntavan 5-alfa-reduktaasin tuotantoa.
  • Vähentämällä kehon kolesterolia ja muita aineita, jotka tuottavat 5-alfa-reduktaasia.

DHT-estäjä on tuote, joka täyttää minkä tahansa edellisistä tavoitteista ja jonka käyttötarkoitus on estää DHT:tä vahingoittamasta hiusfollikkeleja.

Kurpitsansiemenöljy

kurpitsansiemeniä

Eteläkorealaisen Pusan yliopiston tutkijat vahvistivat vuonna 2014 valmistuneessa tutkimuksessa, että lisäravinteena nautittava kurpitsansiemenöljy lisää hiustenkasvua kaljuuntuvilla miehillä.

Kurpitsansiemenöljyä testattiin 76 miehellä, jotka kärsivät kohtalaisesta miestyyppisestä hiustenlähdöstä. Koeryhmä puolitettiin. Toinen ryhmä sai 400 grammaa kurpitsansiemenöljyä päivässä, toinen ryhmä plaseboa. Hiustenlähtöä arvioitiin 3 ja 6 kuukauden kuluttua. Lisäksi päänahat kuvattiin fototrikografialla ja hiusten määrä laskettiin kahdella eri linssillä. Potilaat suorittivat myös itsearviointia.

Kurpitsansiemenöljy tutkimus, ennen ja jälkeen

Tutkimuksessa selvisi, että 44 prosentilla kurpitsansiemenöljyä saaneista koehenkilöistä oli lisääntynyttä hiustenkasvua, 51 prosentilla hiustenkasvu oli pysynyt muuttumattomana ja vain yhdellä hiustenlähtö oli edennyt.

Suurimmalla osalla koehenkilöistä ei esiintynyt mitään haitallisia sivuvaikutuksia. Yksi koehenkilö koki koko kehon kutinaa ja toisella koehenkilöllä esiintyi lieviä vatsavaivoja. Maksaentsyymeissä ja kreatiniinipitoisuuksissa ei havaittu muutoksia, eikä myöskään verenpaineessa tai glukoosissa.

Kurpitsansiemenöljyn suotuisien vaikutusten epäillään johtuvan fytosteroleista, joiden tiedetään estävän 5-alfa-reduktaasia ja joilla on havaittu antiandrogeenisiä ominaisuuksia rottakokeissa.

Kurpitsansiemenöljyä myydään muun muassa seuraavissa luontaistuote- ja hyvinvointikaupoissa:

Vihreä tee

vihreää teetä

Vihreän teen valmistusprosessi on lyhyempi kuin muissa teelaaduissa, mistä syystä teelehtien ominaisuudet säilyvät lähes alkuperäisinä. Vihreä tee sisältää runsaasti voimakkaita antioksidantteja ja polyfenoleja. Antioksidantit taistelevat vapaiden radikaalien kanssa, jotka muuttavat soluja, vahingoittavat DNA:ta ja saavat solut jopa kuolemaan. Useimpien tutkijoiden mielestä vapaat radikaalit vaikuttavat ikääntymiseen sekä useiden terveysongelmien, kuten syövän ja verisuonitautien, muodostumiseen.

Aiemmin uskottiin, että yksi vihreän teen aktiivisista ainesosista, epigallokate-3-gallaatti (EGCG), estää DHT:n muodostumista. Harvard Medical Schoolin tutkijaryhmä raportoi vuonna 2003, että vihreä tee vähentää merkittävästi sekä DHT:n että testosteronin pitoisuuksia veressä. Vuonna 2009 britannialainen tutkimusryhmä selvitti, että EGCG vähentää eturauhassyöpäsolujen lisääntymistä estämällä DHT:tä ja edistämällä apoptoosia (syöpäsolujen kuolemista). Vasta myöhemmin selvisi, että vihreän teen sisältämät katekiinit estävät kyllä 5-alfa-reduktaasin tyyppiä 1, mutta eivät tyyppiä 2, mikä on hiusfollikkeleissa enimmäkseen esiintyvä DHT-tyyppi.

Uusin vihreän teen ja hiustenlähdön yhteyttä selvittävä tutkimus toi jälleen makoisia tuloksia. Tutkimuksessa samankaltaisesta karvanlähdöstä kärsineet hiiret jaettiin kahteen ryhmään: ryhmä A sai vihreää teetä osana juomavettä, kun ryhmä B sai tavallista juomavettä. Tulokset osoittivat, että vihreä tee pysäytti karvanlähdön kaikilla koeryhmän A hiiristä ja stimuloi myös uusien karvojen kasvua noin kolmanneksella. Teekutsuilta estyneellä ryhmä B:n jäsenillä karvojenlähtö jatkui entisellään. Vihreä tee ei estänyt hiustenlähtöä estämällä DHT:tä, kuten odotettiin, vaan sen tulehduksia ehkäisevien ominaisuuksiensa ansiosta.

Hiiret ja ihmiset poikkeavat tietysti toisistaan monin tavoin, eikä tutkimus kerro kuinka paljon vihreää teetä koehiirille juotettiin. Tulehduksia estävien ominaisuuksien lisäksi vihreällä teellä on kuitenkin lukuisia muita terveysvaikutuksia, joten muutaman kupin juominen viikoittain ei liene haitaksikaan.

Vihreää teetä myydään lähes kaikkialla ruokakauppoja myöten, mutta ellet nauti juoman mausta, voit ottaa vihreän teen terveysvaikutukset talteen myös tabletti- tai kapselimuotoisena ravintolisänä:

Sahapalmu

sahapalmu-kasvi

Sahapalmu (Serenoa repens) on Yhdysvaltain kaakkoisosista kotoisin oleva rohdoskasvi, jota on käytetty luonnollisena hoitomuotona kaljuuntumiseen. Sahapalmu sisältää runsaasti rasvahappoja ja fytosteroleja. Sen tehokkuuden uskotaan perustuvan kypsistä marjoista valmistettavaan sahapalmu-uutteeseen, joka voi estää 5AR-entsyymiä.

Sahapalmun vaikutuksista miestyyppiseen hiustenlähtöön on julkaistu kaksi tutkimusta. Ensimmäisessä (ei kovin merkittävässä) tutkimuksessa 10 koehenkilöä otti 200 mg sahapalmua lisäravinteena kahdesti päivässä. Muutaman kuukauden jälkeen kuusi kymmenestä oli sitä mieltä, että heidän hiustenlähtönsä oli hidastunut.

Vuonna 2012 valmistuneessa tutkimuksessa sahapalmun vaikutuksia verrattiin tällä hetkellä tehokkaimman lääkkeen, finasteridin, tehokkuuteen. Tutkimukseen osallistui 100 lievästä tai kohtalaisesta hiustenlähdöstä kärsivää miestä. Seurantaryhmä jaettiin kahteen: ensimmäinen ryhmä otti 320 mg sahapalmua 24 kuukauden ajan ja toinen ryhmä otti finasteridia 1 mg saman ajan. Tutkimustuloksien mukaan vain 38 prosentilla sahapalmua saaneista oli lisääntynyttä hiustenkasvua, kun finasteridia saaneista hiustenkasvu oli lisääntynyt 68 prosentilla. Sahapalmu vaikutti vain päälaen hiustenkasvuun, kun finasteridi vaikutti päälaen lisäksi ohimoalueiden hiustenkasvuun.

Sahapalmu voi vaikuttaa hiustenlähtöön, mutta sen tieteelliset näytöt ovat edelleen vähäiset. Lue lisää muun muassa sen sivuvaikutuksista täältä.

Sahapalmua myydään muun muassa seuraavissa nettikaupoissa:

Giant Doddler

cuscuta

Giant Dodder (Cuscuta) on suomeksi ilmeisesti kiertokasvien sukuun kuuluva loiskasvi, jota esiintyy lauhkeilla ja trooppisilla alueilla kaikkialla maailmassa.

Vuonna 2008 julkaistun tutkimuksen mukaan tämä kasvi estää 5-alfa-reduktaasin tyyppiä 2 ja siten myös DHT:n muodostumista. Kyseisessa tutkimuksessa kasvia testattiin viljeltyihin hiiren ihosoluihin, eikä sitä ole vielä tutkittu ihmisillä. Tutkimuksen mukaan DHT:n muodostuminen pystyttiin estämään lisäämällä viljeltyihin soluihin kasvista valmistettua uutetta.

Pygeumin kuori

jauhettua pygeumin kuorta

Pygeum on rohdosvalmiste, joka sisältää afrikkalaisen Prunus africana -puun kuoresta valmistettua uutetta. Sitä käytetään lievittämään eturauhasen hyvänlaatuisesta liikakasvun oireita. Kuoriuutetta markkinoidaan muun muassa nimillä Pigenil ja Tadenan. Se on yleisesti käytössä afrikkalaisessa kansanlääketieteessä.

Eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun ja miestyyppisen hiustenlähdön yhteys on hyvin tunnettu, koska ne molemmat johtuvat dihydrotestosteronista eli DHT:stä, mutta mitään tieteellistä näyttöä pygeumin tehokkuudesta hiustenlähdön torjunnassa ei ole olemassa. Fytosteroleja sisältävän pygeumin uskotaan alentavan veren DHT-pitoisuuksia estämällä 5-alfa-reduktaasia sekä vähentävän paikkoja, joihin DHT voi kiinnittyä, mukaan lukien hiusfollikkelit.

Pygeumin tiedetään blokkaavan myös aromataasi-entsyymiä ja todennäköisesti myös useita muita entsyymejä. Konsultoi lääkäriäsi ennen pygeumin käyttöä.

Katso pygeumin kuoriuutetta sisältävät valmisteet Hyvinvoinnin Tavaratalosta.