Mitä eroa on minoksidiililla ja nanoksidiililla?

Mitä eroa on minoksidiililla ja nanoksidiililla? Kumpi on tehokkaampi hiustenlähtöä vastaan? Kumpaa niistä kannattaa käyttää ja onko nanoksidiili turvallinen?

Minoksidiili on lääkeaine, jota käytettiin alunperin korkean verenpaineen hoitoon. Kliinisissä tutkimuksissa sillä havaittiin olevan mielenkiintoinen sivuvaikutus – se hidasti hiustenlähtöä ja stimuloi uusien hiuksien kasvua. Nykyään se on yksi tunnetuimmista hiustenlähdön hoitomuodoista. Tehokkuudesta huolimatta sillä on myös useita sivuvaikutuksia, kuten sydänongelmat, päänsärky, akne ja paikallinen ihon ärsytys, joskin ne ovat melko harvinaisia. Koska minoksidiili on verenpainelääke, jonka sivuvaikutus on hiusten kasvun edistyminen, sitä myydään joissakin maissa, kuten Hollannissa, vain reseptilääkkeenä. Naiset ovat herkempiä minoksidiilin sivuvaikutuksille ja siksi heille suositellaan miedompaa 2 % vahvuista lääkettä.

Mitä eroa minoksidiililla ja nanoksidiililla on?

Nanoksidiili (engl. Nanoxidil) on uudempi yhdiste, joka on rakennettu minoksidiilin kaltaisen molekyylirakenteen ympärille. Siinä on vähemmän hiiliketjuja ja sillä on pienempi molekyylipaino, mistä syystä se imeytyy paremmin ihoon. Lisättyjen ainesosien väitetään parantavan nanoksidiilin toimintamekanismeja.

Ionikanavat ovat proteiineja, joka ovat osa solukalvon rakennetta. Ne ovat hyvin selektiivisiä eli ne ovat auki vain hyvin pienen hetken ja päästävät lävitseen vain tiettyjä ioneja. Useiden lääkeaineiden vaikutus kohdistuu ionikanavien toimintaan. Nanoksidiili aukaisee ihosoluissa olevia ionikanavia ja edistää kaliumionien pääsyä solukalvoille.

Valmistajan mukaan se tarjoaa minoksidiilia paremman tehokkuuden ja vähemmän sivuvaikutuksia. Henkilöillä, joilla minoksidiilin käytöstä seuraa päänahan ärsytystä ja kutinaa, on pienempi todennäköisyys saada näitä sivuvaikutuksia nanoksidiilista.

Onko nanoksidiili yhtä tehokas?

DS Laboratoriesin itse tilaaman tutkimuksen mukaan 56 päivän käyttöjakson jälkeen:

  • 95 % käyttäjistä huomasi hiustenlähdön vähentyneen
  • 90 % käyttäjistä huomasi hiusten vahvuuden lisääntyneen
  • 75 % käyttäjistä huomasi lisääntynyttä hiusten kasvua
  • 85 % käyttäjistä oli täysin tai osittain sitä mieltä, että ”tuotteen käyttäminen vähentää hiustenlähtöä”
  • 70 % käyttäjistä oli täysin tai osittain sitä mieltä, että ”tuotteen käyttäminen teki hiuksista vahvempia”

Tutkimukseen osallistui 20 henkilöä ja seurantajakso oli vain 56 päivän mittainen.

Kannattaako hiustenlähtöön käyttää minoksidiilia vai nanoksidiilia?

Vaikka minoksidiilin ja nanoksidiilin rakenteet ovat samankaltaiset, ne eivät ole sama molekyyli ja ne käyttäytyvät eri tavalla.

Nanoksidiilia käytetään samalla tavalla kuin minoksidiilia: Annostele tuotetta päänahkaan ja levitä sormien avulla tasaisesti hiustenlähtöalueille. Pese kädet lopuksi saippualla ja vedellä.

Jos olet käyttänyt minoksidiilia ja saavuttanut sillä hyviä tuloksia, jatka hoitoja. Jos olet käyttänyt minoksidiilia, mutta et ole saavuttanut sillä toivottuja tuloksia, voit kokeilla nanoksidiilia. Tuotteita voidaan käyttää myös yhdistelmähoitona. Voit käyttää esimerkiksi minoksidiilia aamulla ja nanoksidiilia illalla.

Nanoksidiilin etuja:

  • Pienempi molekyylipaino kuin minoksidiililla
  • Imeytyy nopeammin
  • Vaatii vähemmän käyttökertoja

Nanoksidiilin haittoja:

  • Sivuvaikutuksia ei vielä tunneta
  • Nanoksidiili ei ole lääkeaine eikä FDA:n virallisesti hyväksymä hoitomuoto hiustenlähtöön.

Oletko käyttänyt nanoksidiilia? Minkälaisia kokemuksia sinulla on siitä? Kommentoi!

Lisätietoa ja lähteet: DS Laboratories, Kinetic Blue, Minoxidil Research Results.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.