Lääkkeet voivat auttaa, mutta kestävä ratkaisu voi vaatia elintapojen muutoksia.
Ihan aluksi on syytä kumota muutama myytti: shampoon käyttö, hiusten harjaus ja pyyhkeellä kuivaaminen eivät aiheuta hiustenlähtöä. ”Ihmiset yhdistävät nämä asiat hiustenlähtöön, koska he näkevät irronneita hiuksia, mutta nämä eivät ole syy”, sanoo ihotautien tohtori Melissa Piliang Clevelandin klinikalta. Piliangin mukaan liian harva shampoon käyttö voi itse asiassa johtaa hilseilyyn ja päänahan tulehduksiin, jotka voivat pahentaa hiustenlähtöä.
Hatut ja poninhännät eivät myöskään aiheuta hiustenlähtöä. ”Jos poninhäntä on niin tiukalla, että se kiristää ihoa silmiin asti, se voi vaurioittaa hiuksia. Myös tiukat letit, hiustenpidennykset ja punokset, jotka kohdistuvat pieneen määrään hiusten karvatuppeja, voivat aiheuttaa ongelmia. Mutta yleisesti ottaen poninhännät ja hatut eivät aiheuta hiustenlähtöä.”
Miehet ja naiset menettävät hiuksia erilaisista, toisiinsa liittyvistä syistä: geneettisistä tekijöistä huonoon ruokavalioon, sanoo tohtori Adam Friedman Montefiore-Albert Einstein yliopiston dermatologisesta yksiköstä. ”On harvinaista, että hiustenlähtö johtuu vain yhdestä syystä.”
Hiustenlähdön syiden ymmärtämiseksi on hyvä tietää, miten hiukset toimivat. Samaan tapaan kuin ihosolut uusiutuvat, myös hiukset kasvavat välillä ja putoavat pois välillä. Miehillä lähtee 60-80 karvatuppea päivässä, naisilla noin sata, Friedman sanoo.
Mitä tulee mies- ja naistyyppiseen hiustenlähtöön – yleisimpään hiustenlähdön muotoon – tietyt hiukset kasvavat lyhyemmiksi ja lyhyemmiksi ajan myötä. Lopulta ne eivät kasva takaisin ollenkaan. Tämä johtuu yleensä ihon hormoonien geneettisestä herkkyydestä. ”Miehillä tämän huomaa useimmiten päänahan etuosassa ja sivuilla. Naisilla hiustenlähtö keskittyy keskiosaan ja se on hajanaisempaa.” Friedmanin mukaan prosessi on hidas ja sen huomaaminen voi viedä vuosia.
Lääkkeet, jotka blokkaavat ihohormonien tuotannon tai estävät hiusten putoamisen, kuten minoksidiili ja finasteridi, toimivat hyvin, Friedman sanoo. Mutta molemmat toimivat paremmin hiutenlähdön pysäyttämiseen kuin uusien hiuksien kasvattamiseen. ”Jos olet kalju ja haet hoitoa, juuri mitään ei ole tehtävissä,” hän sanoo. Tästä syystä on tärkeää käydä lääkärissä heti kun huomaat ongelman.
Huono ruokavalio on toinen potentiaalinen hiustenlähdön aiheuttaja. Friedmanin mukaan raudan, D-vitamiinin, joidenkin B-vitamiinien ja sinkin puutos on yhdistetty hiustenlähtöön. Ruokavalio ei yleensä ole pääsyy, mutta ravintoaineiden tai vitamiinien puutos voi pahentaa ongelmaa, hän sanoo. Ruokavalion parantaminen ja lisäravinteet voivat auttaa, mutta ne ovat vain yksi osa monitahoista ratkaisua.
Jos hiustuppoja irtoaa suihkun aikana tai huomaat hiusten harvenemista vain viikkojen tai kuukausien aikana, kärsit todennäköisemmin acute telogen effluvium -nimisestä sairaudesta, Piliang sanoo. Siinä hiuksia irtoaa paljon hyvin lyhyessä ajassa.
Myös kehoa stressaavat tilanteet, kuten synnytys, leikkaus tai nopea painonpudotus, voivat aiheuttaa huomattavaa hiustenlähtöä. Silloin oireet alkavat yleensä vasta muutaman kuukauden jälkeen. Hiuksia voi lähteä jopa kuuden kuukauden aikana ja voit menettää jopa 70 % hiuksistasi. Mutta yleensä ne kasvavat takaisin, hän selventää.
Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa myös päänahan tulehdukset, tulehdussairaudet, kuten alopecia areata, tai systeemisaraudet. Hoitomuodot vaihtelevat suun kautta nautittavista lääkkeistä paikallisiin lääkkeisiin, valoterapiaan, ruokavalion muutoksiin ja stressiä vähentäviin toimenpiteisiin. Tarvitset ammattilaisen apua saadaksesi kaikki palapelin palaset paikoilleen, sanoo tohtori Laurel Schwarz Philadelphian ihotautien instituutista.
Mikäli kärsit ihon ärsytyksestä, punoituksesta, hilseilystä tai kivusta, Schwartz suosittelee hakeutumaan ammattilaisen pakeille mahdollisimman nopeasti. Näin voidaan välttää pysyvä hiusten menettäminen ja arpeutuminen.
Lisää hyviä vinkkejä: Vältä netissä ja televisiossa markkinoitavia ihmelääkkeitä. Ne eivät ole ratkaisu. ”Hiustenlähtö on hyvin tunneperäinen kokemus. Kun olet huolissasi, olet valmis kokeilemaan mitä tahansa,” Schwarz neuvoo. Ajan tuhlaaminen kokeellisiin ratkaisuihin on usein sekä rahan että ajan tuhlausta.
Hiuksesi antavat osviittaa siitä mitä muualla kehossa tapahtuu, Schwartz sanoo. ”Jos huomaat ongelmia, keskustele asiasta lääkärisi kanssa, jotta löydätte sen perimmäisen aiheuttajan.”
Lähde: Time.com