Eteläkorealaiset tutkijat ovat kehittäneet uusia ovia kaljuuntumisen hoitoon tarjoavan biokemiallisen aineen, joka ei nykyisten lääkkeiden tavoin vain pysäytä hiustenlähtöä, vaan elvyttää myös jo surkastuneita hiustuppeja.
Korean tiede- ja IT-ministeriö kertoi marraskuussa 2017 Yonsein yliopiston tutkimusryhmän löytäneen professori Choi Kang-yellin johdolla potentiaalisen aineen, joka kohdistuu uusien hiustuppien kasvua estävään proteiiniin. Tutkimuksen rahoittajana toimi tiedeministeriö osana sen perustieteellisen tutkimuksen tukiohjelmaa.
Choin tutkimusryhmä selvitti, että pudonneet hiukset eivät kasva takaisin kahden päänahasta löytyvän proteiinin yhteisvaikutuksesta. Toinen proteiineista on nimeltään CXXC5 (CXXC-type zinc finger protein 5), joka sitoutuu Dishevelled-proteiiniin (Dsh) katkaisten samalla hiustuppien kehitykselle ja uudistumiselle olennaisen Wnt-signalointireitin.
Löytöön perustuen tutkijat kehittivät biokemiallisen aineen nimeltä PTD-DMB, jonka tarkoitus on estää näitä kahta proteiinia sitoutumasta toisiinsa. Kun tätä ainetta levitettiin 28 päivän ajan laboratoriohiirien nahkaan, tutkijat havaitsivat uusien hiustuppien kasvua. Kun PTD-DMB:tä levitettiin yhdessä signalointikanavaa aktivoivan valproiinihapon kanssa uudet karvat kasvoivat myös nopeammin.
”Häiritsemällä CXXC5- ja Dsh-proteiinien vuorovaikutusta kilpailevalla peptidillä Wnt/β-kateniini signalointireitti aktivoitui. Sekä hiusten uudistuminen että hiustuppien uudismuodostus nopeutuivat”, tutkimuksessa sanotaan.
Uusi lääkekandidaatti eroaa nykyisistä hiustenlähtöä hidastavista kaljuuntumislääkkeistä, kuten finasteridista ja minoksidiilista siinä, että vanhat lääkkeet eivät tehoa jo kaljuuntuneisiin alueisiin, joissa elinvoimaisia hiustuppeja ei enää ole. Ne joko hidastavat hiustenlähtöä tai nopeuttavat hiusten kasvua.
Nykyisillä lääkkeillä on myös useita tunnettuja sivuvaikutuksia, mukaan lukien impotenssi, hormonaaliset muutokset, turvotus ja huimaus.
”Nämä seikat huomioiden uuden turvallisen aineen kehitys tarjoaa uusia mahdollisuuksia hiustenlähtöä vastaan taistelevien lääkkeiden kehitykselle”, tutkimusryhmä sanoo.
”Kehitetty aine on ensiluokkainen lääkekandidaatti. Sen uskotaan tulevan ei vain hiustenlähdön ja kaljuuntumisen hoitomuodoksi, vaan myös vaurioituneen ihokudoksen regenerointiin”, sanoo tutkimusta johtanut Choi.
Seuraavaksi tutkimusryhmä aikoo selvittää laboratorio-olosuhteissa onko PTD-DBM:llä toksisia ominaisuuksia.
Hiustenlähtö vaikuttaa miljooniin miehiin ja naisiin ympäri maailmaa, eikä siihen ole löytynyt parannuskeinoa vuosikymmenten tutkimuksesta huolimatta. Nykyiset hoitomuodot hoitavat lähinnä vain hiustenlähtöön liittyviä oireita, eivätkä tarjoa pysyvää ratkaisua.
Toistaiseksi vain kaksi lääkeainetta on saanut virallisen hyväksynnän hiustenlähdön lääkehoidoksi: sisäisesti nautittava finasteridi ja päänahkaan siveltävä minoksidiili.
Tutkimus julkaistiin Journal of Investigative Dermatology -julkaisussa 20.11.2017.
Lisätietoa ja lähteet: Korea Herald, IBTimes, BusinessKorea.