Aiheuttaako isotretinoiini hiustenlähtöä?

Isotretinoiini on lääkeaine, jota lääkärit voivat määrätä iho-ongelmien, kuten vaikean aknen hoitoon. Isotretinoiini kuuluu retinoidien lääkeryhmään ja sitä voivat määrätä vain ihotautilääkärit, joilla on asiantuntemusta systeemisten retinoidien käytöstä aknen hoidossa. Tällä lääkkeellä on useita tunnettuja sivuvaikutuksia ja monet käyttäjät ovat olleet huolissaan aiheuttaako lääkkeen ottaminen myös hiustenlähtöä.

Suomessa isotretinoiinin kauppanimiä ovat muun muassa Roaccutan, Isotretinoin Ratiopharm, Isotretinoin Actavis, Isotretinoin Alternova ja Isotretinoin Orifarm.

Miksi Isotretinoiini voi aiheuttaa hiustenlähtöä?

Isotretinoniini on A-vitamiinin synteettinen johdannainen ja kuuluu retinoidien lääkeryhmään. Lääkkeellä hoidetaan sellaisia aknemuotoja, joihin muut hoidot eivät ole tehonneet, kuten nodulaarinen akne ja onteloakne. Lääkkeen vaikutus kohdistuu karvan juurituppeen avautuvassa verinahassa sijaitseviin talirauhasiin, joiden ylituotantoa se hillitsee.

Isotretinoniini voi vaikuttaa kehoon tavalla, joka edistää hiusten ohenemista tai hiustenlähtöä. Se saattaa vaikuttaa esimerkiksi hiuksiin tai itse hiustuppeihin. Se saattaa myös vaikuttaa kehon hormonitasoihin, mikä voi aiheuttaa hiusten ohenemista joillakin käyttäjillä.

Useimmissa tapauksissa hiustenlähtö on tilapäistä ja hiukset alkavat tihentymään ajan myötä. Jotkut käyttäjät ovat kuitenkin havainneet myös pysyviä muutoksia hiuksissaan isotretinoniinin käytön jälkeen.

Mitä tutkimus sanoo

Vuonna 2011 julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että isotretinoniini tukahduttaa aivolisäkkeessä olevia hormoneja. Vaikka vaikutus voi olla hyödyllinen aknen hoidossa, sillä saattaa olla vaikutuksia myös hiusten kasvuun vaikuttaviin hormoneihin.

Toisessa, Advances in Dermatology and Allergology -julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa mitattiin aknen hoidossa käytetyn isotretinoniinin biofysikaalisia vaikutuksia, mukaan lukien hiusten kokonaismäärä, tiheys ja anageeni(kasvu)vaiheessa olevien hiusten osuus.

Vaikka tutkimukseen osallistui vain 30 henkilöä, se antoi viitteitä siitä, että isotretinoniinin käytöllä on vaikutuksia myös potilaiden hiuksiin. Osa käyttäjistä menetti hiuksiaan, kun osalla hiukset muuttuivat ohuemmiksi tai harvenivat.

Uudemmassa, vuonna 2019 julkaistussa tutkimuksessa pyrittiin määrittelemään isotretinoniinin vaikutuksia hiusten kasvun parametreihin.

Tutkimuksessa seurattiin keskivaikeasta vaikeaan akneen sairastavia henkilöitä, jotka käyttivät lääkkeenä 0,5 mg/kg annosta isotretinoniinia. Hiusten kasvu arvioitiin ennen seurantajaksoa ja 3 kuukauden käytön jälkeen. Parametrit mitattiin FotoFinder-dermastoskopilaitteella käyttäen TrichoScan Professional -ohjelmaa.

Tutkimuksessa ei havaittu tilastollisesti merkittäviä muutoksia hiusten lukumäärässä, anageeni- ja telogeenivaiheessa olevien hiusten osuudessa, tiheydessä, eikä vellus- ja terminaalihiusten suhteessa.

Tutkimuksessa todetaan, että isotretinoniini voi vaikuttaa jokaiseen ihmiseen eri tavalla ja esimerkiksi lääkkeen erittäin suurilla annostuksilla voi olla vaikutuksia hiuksiin.

Isotretinoniinin vaikutusten vaihtelevuuden vuoksi on edelleen mahdollista, että osalla sen käyttäjistä voi esiintyä pysyviä muutoksia. Ne voivat johtua esimerkiksi liian suurista annostuksista tai pitkäaikaisesta käytöstä. Tärkeintä on tehdä räätälöity hoitosuunnitelma yhdessä lääkärin tai ihotautilääkärin kanssa ja noudattaa sitä.

Hiustenlähdön vähentäminen isotretinoiinia käytettäessä

Isotretinoiinia käytettäessä sivuvaikutusten tulisi olla lieviä. Mikäli käytöstä seuraa lisääntynyttä hiustenlähtöä, on vaikutus yleensä väliaikainen.

Ihotautilääkärit räätälöivät hoidot yksilöllisesti. Yleensä lääkitys aloitetaan pienemmällä annoksella ja sen vaikutuksia seurataan. Tämän jälkeen luodaan hoitosuunnitelma käyttämällä pienintä tehokasta annostusta, yleensä muutaman kuukauden ajan.

Isotretinoiinin käyttäjät voivat tehdä muutamia asioita pienentääkseen mahdollisia sivuvaikutuksia:

Lisälääkitys. Yksilön vasteesta riippuen lääkärit voivat määrätä lisälääkityksen esimerkiksi juuri hiustenlähtöön. Siihen voidaan määrätä esimerkiksi hiustenlähdön juurisyitä ehkäisevää finasteridia.

Terveellinen ruokavalio on tärkeä, koska se auttaa ehkäisemään vitamiinipuutoksia. Luonnollisista raaka-aineista valmistettu, runsaasti vihanneksia ja hedelmiä sisältävä ruokavalio auttaa varmistamaan, että hiukset saavat tarvitsemiaan ravinteita ja pysyvät vahvoina.

B-vitamiini. Erään tutkimuksen mukaan isotretinoiinin käyttö saattaa aiheuttaa B-vitamiininpuutosta (erityisesti B12- ja B9-vitamiinit) sekä folaattipuutosta.

B-vitamiinit edullisesti Hyvinvoinnin tavaratalosta.

Vältä A-vitamiinia. Vaikka lääkärit saattavat suositella vitamiinilisien käyttöä hoitojen aikana, he luultavasti suosittelevat välttämään A-vitamiinia, koska isotretinoiini on A-vitamiinin synteettinen johdannainen.

Vältä stressiä. Stressi vaikuttaa hormonitasoihin ja voi pahentaa isotretinoiinin mahdollisia sivuvaikutuksia. Voit kokeilla esimerkiksi hengitysharjoituksia, ulkona liikkumista tai joogaa.

Hoida hiuksiasi. Hiustenhoito on tärkeää, jotta hiukset pysyvät terveinä ja vahvoina myös hoitojen aikana. Pidä hiukset ja hiuspohja puhtaana, käytä ravitsevia hiusöljyjä ja vältä päänahkaa kuivattavia kemikaaleja (mm. sulfaatit ja hajusteet) ja kovia käsittelyjä, kuten erityisen kuumalla ilmalla kuivaamista ja kihartamista.

Lähteet: Medical News Today, Wikipedia.