Osteoporoosilääke potentiaalinen hoito kaljuuntumiseen

Manchesterin yliopiston dermatologisen keskuksen tutkijat ovat löytäneet uuden potentiaalisen lääkkeen, joka saattaa olla ratkaisu miesten ja naisten hiustenlähtöön.  Lääkettä on aiemmin käytetty osteoporoosin eli luukadon hoitoon. Tutkimus julkaistiin toukokuussa 2018 PLOS Biology -julkaisussa.

Tällä hetkellä perinnölliseen hiustenlähtöön (androgeeninen alopecia) on saatavilla vain kaksi virallisesti hyväksyttyä lääkettä: minoksidiili ja finasteridi. Molemmilla niistä on useita, joskin harvinaisia, sivuvaikutuksia, ja molemmat vaativat myös jatkuvaa käyttöä tulosten ylläpitämiseksi.

Tohtori Nathan Hawkshawn johtama tutkimusryhmä havaitsi, että alunperin osteoporoosin hoitoon tarkoitettu lääke stimuloi dramaattisesti hiustuppien kasvua laboratorio-olosuhteissa.

Tutkijat halusivat ensin tunnistaa aiemmin tunnetun immunosuppressiivisen siklosporiinin (engl. Cyclosporine/Ciclosporine, CsA) molekyylimekanismeja. Siklosporiini A on yleisesti käytetty lääkeaine elinsiirron jälkeisen hyljintäreaktion estämiseen ja autoimmuunisairauksien hoitoon. 

Siklosporiinilla on usein vakavia haittavaikutuksia – joista yksi vähemmän vakavista, mutta mielenkiintoisimmista on, että se edistää kosmeettisesti ei-toivottujen karvojen kasvua.

Tutkimusryhmä toteutti geeniekspressioanalyysin ihmisen päänahasta eristetyille, CsA-käsitellyille hiustupeille. Analyysin tulosten perusteella CsA vähensi hiustupeissa esiintyvää SFRP1-proteiinia, jonka tiedetään haittaavan useiden kudosten kasvua ja kehitystä, mukaan lukien uusia hiuksia kasvattavien hiustuppien.

Tutkimus osoittaa myös, miten CsA aiheuttaa ei-toivottua hiustenkasvua poistamalla sisäänrakennetun ja voimakkaan hiustenkasvuun vaikuttavan molekyylijarrun. Mekanismi ei liity CsA:n immunosuppressiivisiin (hylkimisenestollisiin) ominaisuuksiin, mikä tekee SFRP1:stä erittäin lupaavan kohteen uusille hiustenlähdön hoitomuodoille.

Hawkshaw huomasi, että osteoporoosin hoitoon tarkoitettu yhdiste WAY-316606 kohdistui CsA:n kanssa samaan SFRP1-proteiiniin, mutta se näytti ulkoisesti käytettynä edistävän hiusten kasvua yhtä hyvin kuin CsA, mutta kokonaan ilman sivuvaikutuksia.

Uudella hiustenlähtöä edistävällä aineella, jota ei ole aiemmin huomioitu tässä kontekstissa, voi jonain päivänä olla todellista merkitystä hiustenlähdöstä kärsiville.

Tohtori Nathan Hawkshaw

”Kiitämme yhteistyöstä paikallista hiustensiirtokirurgi Asim Shahmalakia, jonka ansiosta kykenimme tekemään kokeilumme yli 40 potilaan luovuttamilla hiustupeilla. Tämä tekee tutkimuksestamme erittäin merkityksellisen, koska useimmissa hiustutkimuksissa on hyödynnetty vain yhtä koeympäristöä.”

Hän jatkaa: ”Kun CsA:n vaikutusta karvojen kasvun edistämiseen tutkittiin aikaisemmin hiirikokeissa, tunnistettiin hyvin erilainen vaikutusmekanismi kuin nyt. Jos olisimme luottaneet näihin kokeisiin, olisimme haukkuneet väärää puuta.”

”Tarvitsemme kuitenkin seuraavaksi kliinisiä tutkimuksia selvittääksemme onko tämä lääke tai vastaavat yhdisteet sekä tehokkaita että turvallisia hiustenlähdön hoitoon.”

Tutkimus löytyy PLOS Biology -julkaisun verkkosivuilta.

Lisätietoa ja lähteet:

Yksi ajatus koskien aihetta “Osteoporoosilääke potentiaalinen hoito kaljuuntumiseen”

  1. Kiitos artikkelista, mukava lukea näin hyvää ja asiantuntevaa tekstiä suomeksi.

    Itselläni mielessä on (jälleen kerran), että jokohan seuraavan parin vuoden aikana vihdoin ja viimein tulee joku lääke massoille, joka oikeasti vähintään pysäyttää kokonaan hiusten lähdön ja kenties jopa saa aikaan uutta kasvua siellä, missä nyt ei ole kuin kaljua. Näitä uutisia eri tiedemiesryhmien löydöksistä tulee julki (jälleen kerran) melko tiheään ja voisi kuvitella lääketehtaiden netin aikakaudella huomaavan, mikä markkinarako tässä on. Toistan ”jälleen kerran”, koska tilanne on ollut näin lupaava jo varmaankin viimeiset kymmenen vuotta ja aina toimivan ja turvallisen lääkkeen tulo siirtyy kauemmaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.