Tutkijat saivat hiukset kasvamaan santelipuun tuoksulla

Hajuvesissä yleisesti käytetty synteettinen yhdiste kiinnittyi hiustuppisolujen reseptoreihin ja stimuloi uusien hiuksien tuotantoa.

Synteettinen santelipuun tuoksua jäljittelevä yhdiste näyttäisi laboratorio-olosuhteissa auttavan päänahan kudoksia ylläpitämään hiusten kasvua, ainakin jos on uskominen syyskuussa 2018 Naturessa julkaistua uutta tutkimusta. Kemikaali käynnistää hiustupeissa hajureseptorin, joka vähentää solukuolemia ja lisää kasvutekijöiden tuotantoa.

Alunperin ihmisen nenästä löydetyt hajureseptorit kaappaavat ilmasta kaasuiksi muuttuneita hajumolekyylejä. Niiden kemiallinen informaatio muuttuu sähköiseksi signaaliksi, joka etenee hajuhermoa pitkin aivoihin saaden aikaan hajuaistimuksen. Myöhemmin hajureseptoreja on – ihmeellistä kyllä – löydetty myös kehon muista osista, kuten suolistosta, munuaisista ja iholta. Mutta mikä on hajureseptoreiden tehtävä muissa elimissä? Kukaan ei tiedä tarkoin.

Santelipuu eli Intiansanteli (Santalum album) on trooppinen, Indonesiassa, Australiassa ja Intian trooppisissa osissa villinä kasvava puu, jota kasvatetaan lähinnä hyväntuoksuisen puuaineksensa takia. Siitä valmistetaan muun muassa suitsukkeita, tuoksukynttilöitä ja hajusteita.

”Tämä on hämmästyttävä löytö, ja ensimmäinen kerta ikinä, kun normaalia ihmisen elintä [hiusta] voidaan säädellä yksinkertaisella, kosmetiikassa laajasti käytetyllä hajusteella”, yksi tutkimuksen julkaisijoista, Manchesterin yliopiston Ralf Paus hehkuttaa The Independentille.

Paus kollegoineen keskittyi OR2AT4-nimiseen reseptoriin, jonka on jo aiemmin havaittu voivan stimuloida laboratorio-olosuhteissa uusien solujen kasvua haava-alueilla, kun se altistetaan Sandalore-nimiselle santelipuuyhdisteelle.

Tuntien linkin hiusten kasvun ja haavojen paranemisen välillä, halusivat tutkijat kokeilla kemikaalia kuuden päivän ajan ihmisiltä kasvojenkohotuksen yhteydessä poistettuihin päänahan kappaleisiin. Sandalorella käsiteltyjen kudosten hiustupit kuolivat hitaammin (ehkäisten hiustenlähtöä), mutta tuottivat myös enemmän kasvutekijöitä. Tutkijat päättelivät, että muutokset johtuvat OR2AT4-proteiinista, koska sen blokkaaminen esti myös uusien hiusten kasvua.

The Independentin haastattelema Britannian dermatologisen liiton Nicola Clayton pitää kiehtovana löydöstä, jonka mukaan hiustupet voisivat ”haistaa” reseptorin avulla.

Hiustenlähdöstä kärsivien ei tarvitse välttämättä odottaa kauaa, sillä Sandalore on jo myynnissä kosmeettisena tuotteena Italiassa. Sitä jäljitteleviä valmisteita näyttäisi tulleen myyntiin myös ainakin verkkokauppa Amazoniin. Santelipuuhun perustuvia eteerisiä öljyjä löytyy myös eBaystä.

OR2AT4-reseptoriin kohdistuvien ja hiustenlähtöä ehkäisevien yhdisteiden patentoineen yrityksen konsulttina toimiva Paus sanoo, että konseptia tullaan testaamaan lähiaikoina kliinisesti myös ihmisillä. Ensimmäisiä tuloksia voidaan odottaa vuoden 2019 alkupuoliskolla.

Mikäli kaljuuntumisen parannuskeinolla on haju, se saattaa siis hyvinkin tuoksua santelipuulta.

Santelipuu hiustenlähtöön?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Lisätietoa ja lähteet: The Scientist, C&EN, Medical Daily.

Artikkelikuva: L. Shyamal / Wikimedia Commons