Spironolaktoni voi olla turvallinen hoito rintasyövästä aiheutuvaan hiustenlähtöön naisilla

George Washingtonin yliopiston julkaiseman retrospektiivisen tutkimuksen mukaan spironolaktoni saattaa olla turvallinen lääkehoito rintasyövästä toipuneiden naisten naistyyppisen hiustenlähdön hoidossa.

Spironolaktoni on Wikipedian mukaan steroideihin kuuluva yhdiste, jota käytetään muun muassa diureettina eli nesteenpoistajana. Se sitoutuu muun muassa androgeenireseptoreihin ja toimii niiden antagonistina eli estää reseptoreiden toiminnan. Tämän seurauksena natriumin, kloridin ja veden erittyminen munuaisista lisääntyy ja elimistöstä poistuu nestettä. Spironolaktonia käytetään nesteenpoistolääkityksenä sekä muun muassa hirsutismin, naisten hiustenlähdön ja aknen hoidossa.

Journal of the American Academy of Dermatology -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todetaan, että spironolaktonin käyttöön ei liity lisääntynyttä rintasyövän uusiutumisriskiä.

Androgeenit eli mieshormonit vaikuttavat merkittävästi naistyyppisen hiustenlähdön alkamiseen ja kehitykseen. Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA on toistaiseksi hyväksynyt sen hoitoon vain paikallisesti käytettävän minoksidiilin (mm. Rogaine), jonka uskotaan parantavan päänahan verenkiertoa ja ylläpitävän hiusten kasvua. Kuitenkin myös antiandrogeenilääkkeitä, mukaan lukien spironolaktoni, on käytetty naistyyppisen hiustenlähdön off label -hoitona. Tutkimus on merkittävä potilaille, jotka harkitsevat tätä hoitomuotoa.

”Spironolaktonia käytetään perinnölliseen hiustenlähtöön, koska se kykenee pysäyttämään hiustenlähdön etenemisen ja sillä on pitkäaikainen turvallisuusprofiili”, sanoo tutkija Adam Friedman, joka toimii George Washingtonin yliopiston ihotautiosaston väliaikaisena puheenjohtajana ja professorina.

”Ottaen huomioon, että lääkkeen estrogeeniset vaikutukset saattavat aiheuttaa teoreettisen riskin rintasyövän uusiutumiselle, sen turvallisuudesta rintasyövästä selvinneiden hoitona tiedetään vain vähän.”

Tutkimusta johti neljännen vuoden opiskelija ja tutkija Chapman Wei. Hän suoritti tutkimusryhmänsä kanssa retrospektiivisen analyysin Humana Insurance -tietokannasta saaduista tiedoista. He tunnistivat ensin potilaat, joilla oli ollut rintasyöpä ja loivat toisen ryhmän sen perusteella, ketkä näistä potilaista olivat käyttäneet spironolaktonia. Lopuksi he analysoivat tutkimusaineistoa potilasryhmien piirteiden ja syövän uusiutumisasteen perusteella.

Rintasyövän uusiutumisaste ei ollut tilastollisesti merkittävä spironolaktonia käyttäneiden ja ei-käyttäneiden välillä.

”Analyysimme mukaan spironolaktoni ei ole itsenäisesti vastuussa lisääntyvästä rintasyövän uusiutumisriskistä”, Friedman sanoo.

”Lääkettä voidaan käyttää lisävaihtoehtona alopecian hoitoon rintasyövästä toipuneiden potilaiden hoidossa.”

Tutkijat suosittelevat kliinisiä tutkimuksia spironolaktonin tehokkuuden ja turvallisuuden arvioimiseksi rintasyövästä selvinneillä varmistakseen sen tehokkuuden.

Aiheesta uutisoivat muun muassa News Medical ja Newswise.