Tutkijat keksivät tavan suojella hiustuppeja kemoterapialta

Tutkijat ovat kehittäneet uuden strategian suojella hiustuppeja kemoterapialta etsiessään keinoja estää hiustenlähtöä syöpäpotilailla. Kemoterapian aiheuttama hiustenlähtö on kiistatta yksi eniten psyykkistä ahdistusta aiheuttavista sivuvaikutuksista nykyaikaisissa syöpähoidoissa.

Manchesterin yliopiston dermatologisen osaston tutkimusryhmän julkaisema tutkimus voi johtaa uusiin hoitomenetelmiin kemoterapian aiheuttaman hiustenlähdön hoidossa. Tutkimuksessa kuvataan, miten taksaani-syöpälääkkeiden aiheuttama pysyvä hiustenlähtö voidaan estää.

Tutkijat hyödynsivät uudemman sukupolven lääkkeitä, joita kutsutaan CDK4/6-estäjiksi. Ne estävät solunjakautumista ja ovat jo lääketieteellisesti hyväksyttyjä hoitomuotoja ns. kohdennetuissa syöpähoidoissa.

Tutkimusta johtanut Talveen Purba selittää: ”Vaikka se aluksi vaikuttaa järjenvastaiselta, saimme selville, että CDK4/6-estäjiä voidaan käyttää väliaikaisesti pysäyttämään solunjakautuminen ilman, että hiustuppeen kohdistuu lisää toksisia vaikutuksia. Kun kylvetimme viljeltyjä hiustuppeja CDK4/6-estäjissä, ne olivat huomattavasti vähemmän alttiita taksaanien aiheuttamille vaurioille.”

Taksaanit ovat erittäin tärkeitä syöpälääkkeitä, joita käytetään yleisesti muun muassa rinta- ja keuhkosyöpäpotilailla. Yhdysvalloissa tuhannet ihmiset ovat haastaneet lääkeyhtiö Sanofin oikeuteen, Taxotere-nimisen taksaanilääkkeen aiheutettua heille pysyvää hiustenlähtöä.

Purba painottaa: ”Tutkimuksen keskeinen osa oli päästä ensin selville, miten hiustupet reagoivat taksaanipohjaiseen kemoterapiaan. Saimme selville, että taksaaneille haavoittuneimpia soluja ovat hiustuppien juuressa olevat solut ja kantasolut. Juuressa olevat solut ovat erikoistuneet solunjakautumiseen, ja ne ovat elintärkeitä hiusten kasvun kannalta. Kantasolut ovat soluja, jotka jakautuvat ja joista ne lopulta kasvavat.”

”Siksi meidän tulee suojata näitä soluja kemoterapian ei-toivotuilta vaikutuksilta, kuitenkin siten, ettei syöpä hyödy siitä.”

Tutkimusryhmä toivoo, että heidän työnsä tukee sellaisten ulkoisesti käytettävien syöpälääkkeiden kehitystä, jotka hidastavat tai estävät solujen jakautumista päänahan hiustupeissa. Ne voisivat täydentää ja parantaa nykyisten ennaltaehkäisevien hoitojen tehokkuutta, kuten päänahkaa viilentävät laitteet.

Tutkijat korostavat, että lisätyötä tarvitaan epätoivoisesti tällä alirahoitetulla syöpälääkkeiden alalla. Potilaat ovat odottaneet liian pitkään todellista lääketieteellistä läpimurtoa hiustenlähdön estämisessä.

Purba sanoo: ”Vaikka taksaaneja on käytetty klinikalla jo vuosikymmeniä ja niiden on jo pitkään tiedetty aiheuttavan hiustenlähtöä raapaisemme nyt vain pintaa siitä, miten ne vahingoittavat ihmisen hiustuppea.”

”Emme oikeastaan tiedä, miksi joillakin potilaista hiustenlähtöä esiintyy enemmän kuin muilla, vaikka he käyttävät samaa lääkettä yhtä paljon ja miksi joillakin kemoterapiaohjelmilla ja lääkeyhdistelmillä saadaan huomattavasti huonompia tuloksia.”

”Tarvitsemme aikaa kehittää uusia lähestymistapoja ei pelkästään hiustenlähdön ehkäisemiseen, vaan myös hiustuppien elvyttämiseen potilailla, jotka ovat menettäneet hiuksensa kemoterapian takia.”

Lisätietoa ja lähteet: