Japanissa on kasvatettu ensimmäistä kertaa täysin toimivaa ihoa, joka sisältää hikirauhasia ja hiusfollikkeleja. Alopecian eli hiustenlähdön tiedetään johtuvan ihossa olevien hiusfollikkelien kutistumisesta. Tällä hetkellä hiustenlähtöön on saatavilla vain muutamia tieteellisesti todistettuja hoitomuotoja, mutta tämä saavutus antaa toivoa uusien, entistä parempien, hoitomuotojen kehittämiseen.
Aikaisemmin tutkijat ovat onnistuneet luomaan laboratoriossa vain ihon ulointa kerrosta eli orvaskettä (epidermis), mutta eivät kokonaista elintä, joka sisältää rasvakudoksen ja dermiksen, jossa hiusfollikkelit ja hikirauhaset muodostuvat.
Nyt japanilainen tutkimusryhmä on onnistunut kasvattamaan kantasoluista kaikki kolme ihokerrosta ja siirtämään ne hiireen. Ratkaisevinta oli, että eläimet kykenivät kasvattamaan karvoja ja hikoilemaan uuden ihon kautta. Ihosiirrännäinen myös reagoi hyvin olemassa olevan ihon ja muiden elinjärjestelmien, kuten hermojen ja lihassyiden, kanssa. Se alkoi myös luomaan uusia kudoksia.
”Tähän asti keinotekoisen ihon luomista on haitannut se, että ihosta on puuttunut sen toiminnan kannalta tärkeitä elimiä, kuten hiusfollikkelit ja rauhaset”, kertoo johtava tutkija Dr. Takashi Tsuji RIKEN-tutkimuslaitokselta.
”Uudella tekniikalla onnistuimme kasvattamaan ihoa, joka jäljittelee normaalin kudoksen toimintoja. Olemme yhä lähempänä unelmaa luoda varsinaisia elinsiirrännäisiä laboratoriossa.”
Uusi tekniikka saattaa mahdollistaa myös eläinkokeiden korvaamisen keinotekoisten elimien testauksella.
Voi johtaa hiustenlähdön parannuskeinoon?
Tutkimus edistää sellaisen bioteknologian kehitystä, jolla voidaan tulevaisuudessa mahdollisesti tehdä regeneratiivisia hoitoja potilaille. Hoidoilla voitaisiin parantaa esimerkiksi palovammoja ja arpia sekä ehkäistä hiustenlähtöä.
Nykyään hiustenlähtöön voidaan tehdä kirurgisia hiustensiirtoja, jossa karvatuppeja vielä sisältävää ihoa siirretään muualta kehosta kaljuuntuville päälaen alueille. Uudessa menettelyssä tarvittaisiin vain kantasoluja, jotka saisivat aikaan ihon uudelleenkasvun.
Vaikka ensimmäiset kokeet on tehty hiirillä, tutkijat toivovat tekniikan toimivan myös ihmisillä. Hiustenlähdön lisäksi sitä voitaisiin käyttää palovammojen hoitoon. Useilla palovammapotilailla hiukset tai karvat eivät enää kasva, koska palaneesta tai arpeutuneesta ihosta puuttuvat hikirauhaset ja karvatupet.
Biotekniikalla laboratiossa tuotettu iho tarjoaa toivoa miljoonille hiustenlähdöstä kärsiville miehille ja naisille.
Lisätietoa ja lähteet:
- http://www.riken.jp/en/pr/press/2016/20160402_1/
- http://advances.sciencemag.org/content/2/4/e1500887
- https://www.mirror.co.uk/news/technology-science/science/scientists-grow-skin-help-people-7671765
- http://www.telegraph.co.uk/science/2016/04/01/fully-functioning-skin-grown-in-a-lab-could-treat-hair-loss/