Hiustenlähdön hoito 2020 – Mitä uutta on tulossa?

Kuten valveutuneet lukijat tietävät, tällä hetkellä vain finasteridi ja minoksidiili ovat virallisesti hyväksyttyjä, tieteellisin menetelmin todennetusti apua perinnölliseen hiustenlähtöön tarjoavia hoitomuotoja. Mutta nekään eivät toimi kaikilla, eivätkä tulokset ole läheskään aina tyydyttäviä.

Aika ajoin uutisiin nousee Trinovin (Brotzu-voide) ja JAK-estäjien kaltaisia uusia löytöjä, jotka herättävät toiveita edellä mainittuja tehokkaammista hoidoista. Useimmat niistä osoittautuvat ihmiskokeissa liian tehottomiksi tai haittavaikutuksiltaan sellaisiksi, etteivät yritykset halua lähteä tekemään niillä erittäin kalliita kliinisiä lääketutkimuksia.

Voimme kuitenkin vakuuttaa, että perinnöllistä hiustenlähtöä tutkitaan paljon ja monet yritykset käyttävät miljoonia euroja entistä parempien hoitojen löytämiseksi. Tässä jutussa käymme läpi muutamia mielenkiintoisimpia edistysaskelia, joita vuoden 2020 aika tulemme näkemään. Juttu perustuu Follicle Thought -sivuston julkaisuun.

Follica

Follica alkutilanne ja tilanne 85 päivän hoidon jälkeen
Kuva: PureTech

Follica on bioteknologiayritys, joka kehittää uusiutuvaa alustaa perinnölliseen hiustenlähtöön ja epiteelin ikääntymiseen. Sen FOL-004 -nimisen hoidon on määrä edetä Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston ratkaiseviin tutkimuksiin vuoden 2020 aikana. Mikäli hoito hyväksytään, se tulee markkinoille Yhdysvalloissa aikaisintaan vuoden 2021 alkupuolella ja pian sen jälkeen Euroopassa.

FOL-004 perustuu hiustenlähtöalueen kevyeen ”haavoittamiseen” (mikroneulauksen tavoin) ja jonkinlaiseen topikaaliseen käsittelyyn (minoksidiilin tavoin). Tuoreimpien raporttien mukaan se voi lisätä hiusten lukumäärää 44 prosentilla kolmen kuukauden hoidon jälkeen. Laitteen nimeksi on ilmeisesti tulossa Hair Follicle Neogenesis, HFN.

Samumed

Samumed on lääketieteellinen tutkimus- ja kehitysyritys, jonka Wnt-signaalipolun aktivointiin perustuvan kokeellisen lääkkeen SM04554:n pitkähkö kolmivaiheinen tutkimusjakso tulee päätökseen kesäkuussa 2020. Silloin se pääsee käsiksi yli 600 potilaan seurantatietoihin noin vuoden ajalta.

SM04554 on minoksidiilin tavoin topikaalinen eli päänahkaan laitettava liuos, joka oletettavasti pidentää hiuksen anageenivaihetta ja edistää hiustuppien lisääntymistä. Tutkimuksen kahdessa ensimmäisessä vaiheessa sen on havaittu parantavan hiusten lukumäärää ja tiheyttä.

Mikäli lopulliset tutkimustulokset osoittautuvat positiiviseksi, se voi johtaa SM04554-lääkeen kaupallistamiseen ensin Turkissa ja aikaisintaan vuonna 2021 muualla.

Cassiopea

Cassiopea on lääkeyhtiö, joka kehittää topikaalista antiandrogeeniä nimeltä Breezula (clascoterone). Marraskuussa 2019 yritys ilmoitti naisten perinnölliseen hiustenlähtöön suunnatun hoidon edenneen toiseen vaiheeseen saatuaan sitä ennen hyväksynnän Saksan viranomaisilta. Jo aiemmin Cassiopea on kertonut positiivisista tuloksista miestyyppisen hiustenlähdön hoidossa.

Naisten hiustenlähdön hoitoon tarkoitetun tuotteen Phase 3 -tutkimuksen on määrä alkaa vuoden 2020 ensimmäisellä neljänneksellä ja se kestää 6 kuukautta. Tutkimustulokset saataneen vuoden 2020 viimeisellä neljänneksellä ja ne voivat johtaa myyntilupaan 2021.

RepliCel & Shiseido

RepliCel on lääkeyhtiö, jonka kehittämä autologinen soluterapia RCH-01 pyrkii hyödyntämään hiustupeista eristettyjä ihovaipan soluja androgeenisen alopecian hoidossa.

Yritys on kehittänyt RCH-01:tä yhdessä japanilaisen Shiseido-kosmetiikkayrityksen kanssa, joka myös rahoittaa tutkimuksia. Yritykset ovat sittemmin ajautuneet riitaan koskien RCH-01:n lisenssiä Aasiassa.

RepliCel haluaisi tuoda tuotteen markkinoille ja on vaatinut Shiseidoa julkaisemaan sitä koskevat tutkimustulokset vuodelta 2019. Shiseido on luvannut lähiaikoina ilmoittaa tuoko se tuotteen kaupallisille markkinoille vai jatkaako se tutkimuksia.

TissUse

TissUse on vuodesta 2011 lähtien kehitetty hiusten uudistamishoito, joka tunnetaan nimellä Smart Hair Transplant (SHT). Hoito perustuu 30:een pään takaosasta otettavaan hiustuppeen, jotka viljellään tuhansiksi hiuksia tuottaviksi soluiksi.

Vuonna 2019 japanilainen J Hewitt -niminen biofarmasiayritys hankki oikeudet kaupallistaa SHT ja lupasi aloittaa tutkimukset ensin vuoden 2019 loppuun mennessä ja sitten tammikuun 2020 loppuun mennessä. Neuvottelut tutkimuksen suorittavan yrityksen kanssa kuitenkin kariutuivat ja saamme odottaa tutkimusten alkamista ainakin vielä puoli vuotta.

Stemson Therapeutics

Stemson Therapeutics on kalifornialainen hiustenlähtöön perehtynyt yhtiö, jonka ratkaisu perustuu biohajoavaan rakenteeseen, joka voisi saada hiussolut kasvamaan ruiskuttamalla lääkettä ihon alle.

Kesäkuussa 2019 yhtiön toimitusjohtaja kertoi tutkimusten alkamisesta seuraavan puolentoista vuoden sisällä, mutta ainakaan toistaiseksi yhtiön sivuilla ei ole mitään mainintaa kliinisistä tutkimuksista.

HairClone

HairClone on brittiläinen bioteknologiayritys, joka pyrkii tekemään hiusten uudistamisesta rutiinia tekemällä ihoon papillaarisoluinjektioita. Yritys etsii tällä hetkellä rahoitusta lisensoiduille tiloille, jossa se aikoo aloittaa soluterapiahoitojen tarjoamisen.

Yrityksen nettisivuilla todetaan, että hoidot saattavat tulla brittien saataville vuoden 2020 loppuun mennessä.

Dr. Tsuji

Japanilainen Dr. Tsuji on luvannut parantaa hiustenlähdön vuoteen 2020 mennessä. Hänen menetelmänsä perustuu hiustuppien, mesenkymaali- ja epiteelikantasolujen keräämiseen sekä näiden kahden solutyypin viljelemiseen siten, että niitä voidaan istuttaa hiustenlähtöalueille hiustensiirron tapaan.

Prosessin alustavaksi hinnaksi on arvioitu 20-40 miljoonaa jeniä eli noin 170-340 000 euroa, joten hoito ei ole ihan tavallisen rahvaan tavoitettavissa. Tsuji-kloonaushoito käy läpi testauksia Japanissa vuonna 2020 ja saattaa tulla varakkaiden kuluttajien ulottuville vuoden 2021 aikana.

Follicum

Follicum on ruotsalainen yhtiö, joka on kehittänyt FOL-005 -nimistä peptidiä, jota on testattu 60 osallistujalla 3 kuukauden ajan.

Vuonna 2018 tehdyssä tutkimuksessa FOL-005:n havaittiin injektioina lisäävän hiusten määrää 7 hiuksella per cm2. Korkeimmalla annoksella se lisäsi myös kasvuvaiheessa olevien hiustuppien määrää 11 prosentilla.

Vuoden 2020 alkupuolella Follicum aikoo aloittaa topikaalisen yhdisteen testaamisen alopecia-potilailla, jonka jälkeen tuote voi päätyä markkinoille.

Villi kortti

Myös lukuisat muut yritykset työskentelevät hiljaa kulissien takana sekä kosmeettisten että kliinisten hiustenlähdön hoitojen parissa. Ikävä kyllä kosmeettisten tuotteiden vetovoima on suurempi, koska yritysten on helpompi saada ne nopeasti kaupallisille markkinoille.

Toivottavasti vuonna 2020 yksi tai useampi hoitoja hiljaisuudessa kehitellyt yritys esittelee viimein mielenkiintoisen tuotteen, josta on hyötyä mahdollisimman monelle.