Arvostelussa Provexin A100HF – tehoaako se hiustenlähtöön?

Provexin geeli hiustenlähtöön

Provexin™ A100HF on norjalaisen Norvitalin myymä hiusgeeli, jonka väitetään ”tutkitusti tehoavan androgeeniseen alopeciaan.”

Valmistajan väittämät ovat:

 • 50 %:lla hiukset kasvoivat 50 % enemmän neljän kokeilukuukauden aikana
 • Jo neljän viikon käytön jälkeen koehenkilöiden hiuksissa havaittiin merkittäviä eroja ja
 • Kolmannes koehenkilöistä sai hiuksensa 100 % takaisin

Melkoinen ihmelääke siis. Kolmannes koehenkilöistä sai hiuksensa 100 % takaisin – oikeastiko?

Tuotteen tehon sanotaan olevan todettu useissa tutkimuksissa, joista mainitaan kaksi:

Jan Faergemann, M.D., Ph.D. and Thomas Hedner, M.D., Ph.D. Sahlgrenska University Hospital, 2004: The effect of Recapeen, a pollen extract gel, on hair growth and hair quality: an explanatory study (Study Report).

Jonas Müntzing, PhD, Assoc. Prof., Lerhamn Medical 2010: Double Blind, Randomised Clinical Study of the Efficacy and Safety of the Medical Device Recapeen on Hair Growth and Hair Quality in Volunteers with Reduced Scalp Hair Density (Study Report).

Ensimmäinen niistä on selittävä tutkimus on vuodelta 2004 ja käsittelee Recapeen-nimisen siitepölyuutegeelin vaikutuksia hiusten kasvuun ja laatuun.

Toinen on kaksoissokkotutkimus vuodelta 2010, joka käsittelee niin ikään Recapeen-nimisen lääketieteellisen laitteen vaikutuksia hiusten kasvuun ja laatuun.

Kumpaakaan tutkimusta ei löydy nettilähteistä, mutta jo niiden otsikoista voidaan päätellä, että

a) ne eivät käsittele Provexinia, vaan Recapeen-nimistä geeliä/lääkinnällistä laitetta ja

b) ne eivät käsittele androgeenistä alopeciaa eli miestyyppistä kaljuuntumista, vaan ”hiusten kasvua ja laatua”.

Tuotteen kertotaan myös kuuluvan lääkinnällisten laitteiden luokkaan 1.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että valmistaja on itse arvioinut täyttääkö tuote EU:n Lääkintälaitedirektiivin vaatimukset, eikä mikään ulkopuolinen taho ole osallistunut vaatimustenmukaisuuden arviointiin.

Mikä sitten on Recapeen, jota nämä tutkimuksen käsittelevät?

Recapeen on Ruotsissa kehitetty valmiste, joka tuli markkinoille vuonna 2004. Sen oletettu vaikutus perustuu antioksidantteja, mineraaleja ja fytosteroideja sisältävään siitepölyuutteeseen (engl. pollen extract). Siitepölyuutteen sanotaan ”vaikuttavan positiivisesti karvatuppeihin ja estävän mieshormonien negatiiviset vaikutukset”.

Netti on pullollaan innokkaita keskustelunavauksia Recapeen-valmisteesta, mutta keskustelut ovat tyrehtyneet hyvin nopeasti parissa-kolmessa vuodessa – luultavasti siksi, ettei tuotteesta ole ollut käyttäjilleen mitään hyötyä. Tuotetta näyttäisi olevan kymmenen vuoden jälkeen myynnissä enää hyvin satunnaisissa nettimyymälöissä.

Aika outoa jos se kerran palauttaa joka kolmannelle 100 % hiuksista. :)

Miksi Provexinin tuotekuvauksessa sitten viitataan Recapeenia käsitteleviin tutkimuksiin?

No siksi, että se on käytännössä sama aine ja molempien oletettu vaikutus perustuu samaan ainesosaan: siitepölyuutteeseen.

Vilkaistaanpa vielä valmisteiden sisällysluetteloita, joita ei jostain syystä ole suomennettu:

Provexin: Aqua, 1,5-Pentanediol, Pollen Extract, Aloe Barbadensis Leaf Juice, Polysorbate 20, Squalane, Tocopherol, Xanthan Gum, Chondrus Crispus Powder, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Disodium EDTA, Zinc Chloride, Zinc Oxide, Biotin, Sodium Hydroxide, TBHQ, Parfum.

Recapeen: Aqua, 1,5-Pentanediol, PEG-40 hydrogenated castor oil, Pollen extract, Tocopherol, Carbomer, Aloe barbadensis, Zinc oxide, Biotin, Sodium hydroxide, Parfum, t-Butyl hydroquinone.

Provexin sisältää lisäksi seuraavia ainesosia, joita Recapeenissa ei ole:

 • Polysorbate-20 on pesuaine ja emulgointiaine
 • Squalane on hyvin yleinen kosmetiikassa käytettävä pehmittävä kosteusvoide
 • Xanthan gum eli ksantaanikumi on yleinen elintarvikkeissa käytettävä sakeuttamis- ja stabilointiaine, E415
 • Chondrus Crispus Powder eli irlanninsammal on yleinen elintarvikkeissa käytetty hyytelöinti- ja sakeuttamisaine, E407
 • Phenoxyethanol eli fenoksietanoli, jota käytetään kosmetiikassa ja lääkkeissä säilöntäaineena
 • Ethylhexylglycerin on yleisesti deodoranteissa ja ihonhoitotuotteissa käytettävä ainesosa
 • Potassium Sorbate eli kaliumsorbaatti. Sorbiinihappo ja sorbiinit voivat aiheuttaa ei-allergista kosketusihottumaa iholle joutuessaan, E202
 • Sodium Benzoate eli natriumbetsoaatti on yleinen elintarvikkeissa käytetty säilöntäaine, jolle voi olla allerginen
 • Disodium EDTA on teollisesti valmistettu, lievästi myrkyllinen, aminohappo
 • Zinc Chloride eli sinkkikloridi on kosteutta imevä suola, joka voi aiheuttaa normaalille iholle muun muassa arpeutumista
 • TBHQ eli tertiäärinen butyylihydrokinoni on antioksidantti, jota käytetään muun muassa säilöntä- ja hapettumisenestoaineena

Kuten ylläolevasta listasta nähdään melkoinen kemikaalimikstuura on kyseessä, eikä mikään valmisteen sisältämistä ainesosista ole nykytiedon valossa DHT-estäjä.

Mutta entä sitten tärkein vaikuttava aine, siitepölyuute?

Siitepöly on siemenkasvien heteissä syntyvää jauhetta, jotka kulkevat hyönteisten ja tuulen avulla toisten kasvien emeihin aiheuttaen kasvin hedelmöitymisen.

Mehiläisten keräämää siitepölyä käytetään myös ravintolisänä. Siitepöly sisältää proteiineja, aminohappoja, flavonoideja, rasvoja, öljyjä ja sokereita.

Esimerkiksi raiheinän siitepölyuutteen tiedetään vaikuttavan testosteroniin, rentouttavan virtsaputken lihaksia ja parantavan rakon toimintaa. Nämä kaikki voivat vähentää suurentuneesta eturauhasesta johtuvia ongelmia, kuten virtsankarkailua ja jatkuvaa virtsaamisen tarvetta.

Siitepölyuutteen on väitetty estävän myös miestyyppisen hiustenlähdön taustalla olevaa DHT:tä, mutta tästä ei ole mitään tieteellistä näyttöä.

Arvostelu 1/5

KäärmeöljyNorvitalin Provexin A100HF on käärmeöljy, joka ei pysäytä miesten tai naisten perinnöllistä hiustenlähtöä (androgeneettinen alopecia). Käärmeöljyksi kutsutaan tuotetta, jolla väitetään olevan uskomattomia terveysvaikutuksia, mutta todellisuudessa niitä ei ole.

Provexinin tehokkuuteen viittavat tutkimukset käsittelevät Ruotsissa vuonna 2004 markkinoille tullutta Recapeen-nimistä geeliä, mikä viittaa siihen, että tuote on vain uudelleennimetty ja tuotu uudestaan markkinoille.

Tuotteen markkinointiväittämät ovat sanalla sanoen älyttömiä. Provexin ei palauta väittämiensä mukaisesti 100 % hiuksia joka kolmannella käyttäjällä, eikä luultavasti vaikuta mitenkään myöskään hiusten kasvunopeuteen.

Provexin on harhaanjohtavaan markkinointiin ja mielikuviin perustuva sekalainen mikstuura kemikaaleja ja lisäaineita, jotka voivat olla enemmän haitallisia kuin hyödyllisiä.

Sen sisältämistä ainesosista yksikään ei nykytiedon valossa estä DHT:tä, joka saa hiustupet surkastumaan ja lyhentämään terveiden hiuksien elinikää.

Arvio: Vältä!

Jos nyt kuitenkin haluat kokeilla Provexinia, voit tilata tuotetta täältä.

Oikeasti toimivia hoitoja hiustenlähtöön löydät kuitenkin täältä.

Onko sinulla kokemuksia Provexin-valmisteesta? Jaa ne muiden kanssa kommenttikentässä alla!

Uskotko Provexin A100HF:n tehoavan hiustenlähtöön?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

11 kommenttia artikkeliin ”Arvostelussa Provexin A100HF – tehoaako se hiustenlähtöön?”

 1. Lääkärin arvio: täyttä humpuukia, tehosta ei mitään näyttöä, miten ihmisiä saa huijata täysin katteettomilla lupauksilla, eikö tuo jo täytä petoksen kriteerit!?

  1. Kokeilin viikon ja sain pahan kutiavan ihottuman päänahkaan. Menin lääkärille joka totesi sen ekseemaksi. Määräsi käypä hoito -suosituksen mukaisen hoidon. Päänahka rauhoittui ja hiustenlähtö loppui. Nyt odotellaan uutta kasvua muutaman kk: sisällä.

  2. Kyllä on kun olen käyttänyt yli vuoden tuotetta ja olen erittäin tyytyväinen. Tilasin kaksi pakkausta /kk
   joista sain toisen halvemmalla. Nyt en taatusti jätä pois tämän tuotteen käyttöä, On hienoa kun voin nousta vaikka uimasta häpeämättä kaljua päälakeani enää. On ihan uskomatonta että minun 25 vuotiaanani harvenneet hiukset ovat vain muisto, nyt on IHANaaaa ja olen 56v mies. Tässä pitää olla kärsivällinen ja odottaa, odottaa… vasta 6kk jälkeen alkaa tapahtua !!!

  1. Kuten tuossa Iltalehden artikkelin alussa lukee, kyseessä on kaupallinen yhteistyö eli maksettu mainos.

 2. Hiusten lähtö on asia joka täytyy vaan niellä. Kosmetiikkalain säädännössä selkeesti lukee, ettei MIKÄÄN kosmeettinen tuote saa läpäistä ihoa! Hiuksen juuren kuntoon voi vaikuttaa vaan ja ainoastaan se mitä suuhun pistää. Ulkoisesti siis siihen EI VOI EIKÄ SAAKKAAN VAIKUTTAA. Potaskaa tuo on.

 3. Mainos on rakennettu kuin VitaePron mainos, eli sekin on varmaan humpuukia…

 4. Ihan vaan näin offtopiccina hiusten lähtöön voi olla muitakin syitä kuin esimerkiksi tuo perinnöllinen kaljuuntuminen, pälvikaljuja aiheuttaa myös stressi, vääränlaiset pesuaineet ja vaikka mikä, kokeilin kyseistä provexinia kun alkoi pälvikalju ilmaantua parivuotta sitten epäilin stressiä/liiallista alkoholin käyttöä (olen 23 vuotias), ja todellakin eron huomasi selvästi jo muutaman viikon kuluttua ilman muihin elintapoihin puuttumista, tällä hetkellä käyttöä 2kk takana ja nyt melkein kaikki hiukset kasvavat taas, enkä muuten ole ainoa joka on todennut kyseisen tuotteen hyvin toimivaksi. joten ketäpä tässä uskoa? lääkäreiden teorioita vai oikeita tuloksia?

  1. Provexin väittää tehoavansa nimenomaan perinnölliseen hiustenlähtöön. Pälvikalju puolestaan on tulehduksellinen sairaus, jossa hiustenlähtö loppuu yhtä yllättäen kuin se on alkanutkin. Voisiko olla, että hiuksesi olisivat kasvaneet takaisin ilmankin tuotteen käyttöä?

   1. Hyvä vastaus, täytyykin lopettaa käyttö toviksi ja katsoa mitä tapahtuu, isälläni pälvikaljuuntuminen alkoi kanssa nuorena eikä se sitten loppunut millään. onhan se niin yksilöllinen sairaus ettei toimivaa hoitoa välttämättä edes löydy kuin harvoille.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.