Arvostelussa hiustenlähtöön tarkoitettu TRX2-ravintolisä

TRX2

TRX2 on ravintolisä, jota on markkinoitu hiustenlähdöstä kärsiville vuodesta 2011 alkaen. Sitä valmistaa ja myy britannialainen Oxford BioLabs. Tuotteen nimi tulee muinaiskreikan sanoista trichos, joka tarkoittaa hiuksia, ja numerosta 2, joka tarkoittaa toista sukupolvea. TRX2 ei ole lääke, vaan lisäravinne, joten sillä ei ole, eikä sille ole haettu  Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkevirasto FDA:n hyväksyntää.

TRX2 sisältää eri aminohappoja ja vitamiineja. Sen sisältämät ainesosat ovat: L-karnitiini, L-tartaarihappo, kaliumkloridi, L-leusiini, isoleusiini, valiini, nikotiinihappo ja biotiini.

Tuote nousi pinnalle tammikuussa 2014, kun Britannian mainonnan itsesääntelyelin Advertising Standards Authority hyväksyi TRX2:ta ja Oxford Biolabsia vastaan nostetun kanteen harhaanjohtavasta mainonnasta ja EU:n mainontasääntöjen vastaisuudesta. Yritys hyväksyi kanteen ja muutti mainostustaan.

Kantelija riitautti seuraavat TRX2:n markkinoinnissa käytetyt terveysväitteet:

  1. ”Kasvattaa hiukset takaisin lähes yhdeksällä kymmenestä miehestä ja naisesta”
  2. ”Estää hiustenlähtöä” ja ”ehkäisee hiustenlähtöä tulevaisuudessa” sekä
  3. Väitteet, joiden mukaan tuote palauttaa/virkistää/stimuloi kaliumionikanavien aktiivisuutta ja toiminnallisuutta.

Valmistaja Oxford Biolabs poisti pian kantelun jälkeen väitteet 1 ja 2, mutta kiisti väitteen 3 olevan virheellinen. Heidän mukaansa kaliumionikanavien tutkiminen hiustenlähdön hoidossa on yrityksen päätutkimuskohde, ja heidän tekemiensä ravinnetutkimusten perusteella tuote stimuloi kaliumionikanavien toimintaa ja voi jopa uudelleenkäynnistää niiden toiminnan. Heidän mukaansa nämä tulokset ovat mukana useissa avoimissa patenttihakemuksissa ja matkalla merkittävän tiedejulkaisun vertaisarviointiin.

Yrityksen mukaan kaliumionikanavien stimuloinnin mainitseminen on hyödyllinen kuluttajille, jotta he saavat tietoa tutkimuksen lähetymistavasta ja perusteellisuudesta sekä siitä, millä tavalla TRX2-yhdiste voi molekyylitasolla olla heille hyödyllinen. Heidän mukaansa väite 3 ei ollut harhaanjohtava, eikä edes terveysväite.

Miten TRX2 toimii?

Kaliumkanavat ovat pieniä, huokosia muodostavia proteiinirakenteita, jotka kontrolloivat ravintoaineiden kuljetusta hiustupen solukalvon yli. Hiustenlähdöstä kärsivillä väitetään olevan usein heikentynyt kaliumkanavien toiminta. Sen seurauksena kalvojännite heikentyy ja ravinteet lakkaavat kulkemasta hiuksiin, jolloin hiustupet kutistuvat ja hiukset ohenevat.

Valmistajan mukaan TRX yhdistää uusimman tutkimustiedon molekyylitason mekanismeihin ja tarjoaa siihen tyylikkään ratkaisun: hiustuppien sisäisten kaliumionikanavien stimulaation. Lähde: oxfordbiolabs.com.

Tutkimus

Oxford Biolabs julkaisi lokakuussa 2011 tuotteella tehdyn kaksoissokkotutkimuksen tulokset. Puolitoista vuotta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 59 vapaaehtoista.

Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen nautti tutkimusjakson ajan TRX2-valmistetta ja toinen plaseboa eli lumelääkettä.

Yhdeksän kuukauden testijakson jälkeen lisäravinneryhmästä 26 oli huomannut positiivisia vaikutuksia eli vähintään 10 prosenttia enemmän hiuksia arviointialueella.

Itsearvioinneissa 9 kuukauden hoitojakson jälkeen hiukset olivat keskimäärin lisääntyneet 35,1 prosenttia ja 18 kuukauden jälkeen 49,2 prosenttia. Sekä hiusten määrä että paino oli tutkimuksessa tilastollisesti merkittävä.

Plaseboryhmästä kolmella oli lievää hiusten uudelleenkasvua (5-10 %), 13:lla oli hiustenlähtöä ja muilla 14:llä ei esiintynyt muutoksia hiusten lukumäärässä. Yhdeksän kuukauden jälkeen kaikkien osallistujien (lisäravinneryhmä ja plaseboryhmä) keskimääräinen hiusten lisääntymisprosentti oli -5,5.

Yhdeksän kuukauden jälkeen plaseboryhmä laitettiin käyttämään TRX2-lisäravinnetta, jotta saatiin selville onko ravinteesta heille hyötyä. Toisen yhdeksän kuukauden testijakson jälkeen ryhmän jäsenten hiusten lukumäärä oli lisääntynyt 32,7 prosenttia ja lisäys oli tilastollisesti merkittävä.

Yhdeksän kuukauden jälkeen 79,3 prosentilla TRX2-ravintolisää saaneilla oli lisääntynyttä hiustenkasvua, 10,3 prosentilla vähentynyttä hiustenkasvua ja 10,3 prosentilla hiustenkasvussa ei ollut tapahtunut muutoksia. Plaseboryhmän jäsenistä 60 prosentilla oli vähentynyttä hiustenkasvua, 13,3 prosentilla lisääntynyttä hiustenkasvua ja 26,7 prosentilla ei muutoksia hiustenkasvussa.

TRX-lisäravinnetta saaneet koehenkilöt olivat itsearvioinneissa selvästi tyytyväisempiä kuin plaseboa saaneet koehenkilöt. Tutkimuksen aikana koehenkilöillä ei havaittu mitään sivuvaikutuksia.

Arvostelu 1/5 – Emme suosittele

Kaliumkanavien roolia hiustenkasvussa ei tunneta vielä kovin hyvin ja on toistaiseksi epäselvää onko TRX2-ravintolisällä todellista potentiaalia edes vaikuttaa näihin kanaviin.

Markkinoilla on myös FDA:n jo hyväksymiä ja toimiviksi todettuja tuotteita, kuten minoksidiili, jota on käytetty niin miesten kuin naistenkin hiustenlähtöön menestyksekkäästi yli 20 vuoden ajan. Minoksidiilin toimintamekanismia ei myöskään tunneta kovin tarkasti, mutta se on verisuonia laajentava aine, joka aukaisee samoja kaliumkanavia, joihin myös TRX2 pyrkii vaikuttamaan (sisäisesti nautittuna).

TRX2 meni oikeastaan jo alkuvaiheessaan metsään, kun valmistaja Oxford Biolabs narahti harhaanjohtavasta mainonnasta, mikä ei toisaalta ole iso yllätys hiustenlähtötuotteiden markkinoinnissa. TRX2 on saanut useissa nettilähteissä (esim. Amazon) huonoja arvosteluja, eikä se ole noussut kovin positiivisessa valossa esiin myöskään keskustelufoorumeilla.

”Uusiin ja vallankumouksellisiin” hiustenlähtötuotteisiin, erityisesti kaikenlaisiin ravintolisiin ja luontaistuotteisiin, kannattaa suhtautua aina varauksella. Uuden tuotteen kokeilemisessa ei ole mitään väärää, kunhan ensin tutustuu tuotteeseen, selvittää mihin sen oletettu vaikutus perustuu ja ostaa sen luotettavalta toimijalta. Kaikkien mahdollisten kokeellisten tuotteiden testaajaksi ei kannata kuitenkaan alkaa, koska se käy paitsi lompakon päälle, mutta voi olla vahingollinen myös hiusten ja päänahan terveydelle.

Ottaen huomioon, että minoksidiili on suhteellisen edullinen, kliinisesti todistettu ja sen sivuvaikutusten riski on hyvin pieni, se on luultavasti parempi vaihtoehto suurimmalle osalle perinnöllistä hiustenlähtöä vastaan taisteleville miehille ja naisille.

Arvio: 1/5 (vähäistä potentiaalia)

ShytoBuy.fi myi aikaisemmin TRX2-ravintolisää, mutta ainakaan tällä hetkellä sitä ei ole kaupan valikoimissa.

Onko sinulla kokemuksia TRX2:sta? Jaa kokemuksesi alla.

Uskotko TRX2:n tehoavan hiustenlähtöön?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.