Theradome-laserkypärä – mistä oikein on kysymys?

Theradome-laserkypärän käyttäjiä

Matalan tason laserterapiaa hyödyntävien laserkampojen jälkeen markkinoille on alkanut tulemaan laserkypäriä. Päähän laitettava laserkypärä näyttää lähinnä laitteelta, jota Aku Hirviniemi voisi pitää Saturday Night Liven sketsissä. Mitä laserkypärät oikein ovat, miten ne toimivat ja voiko laserkypärän avulla saada lähteneet hiukset takaisin?

Laser-valohoidot ovat FDA-hyväksyttyjä

Matalan tason laserhoitoja (Low-level Laser Therapy, LLLT) on käytetty jo lähes 40 vuotta vähentämään kipua, tulehduksia ja turvotusta, edistämään haavojen parantumista ja estämään kudosvaurioita. Laserterapian uskotaan stimuloivan päänahan solujen aineenvaihduntaa photobiostimulaation avulla eli siirtämällä energiaa päänahan soluihin.

Yhdysvaltain Elintarvike- ja Lääkevirasto FDA hyväksyi ensimmäisen laservalohoitoon perustuvan laitteen, HairMax-laserkamman, hiustenlähdön hoitomuodoksi vuonna 2007. Tuon jälkeen markkinoille on tullut myös muiden valmistajien laserkampoja.

HairMax LaserComb on kädessä pidettävä matalan tason laserlaite, joka sisältää yhden lasermodulin. Moduli käyttää yhdeksää lasersädettä noin 655 nm aallonpituudella. Kamman piikit pitävät käyttäjän hiukset erillään, jotta laser pääsee pureutumaan päänahkaan.

HairMax LaserCombin tehokkuutta tutkittiin vuonna 2009 valmistuneessa tutkimuksessa, jossa seurattiin 110 laserkampaa käyttävää henkilöä. Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään, joista ensimmäinen käytti HairMax LaserComb -laserkampaa 26 viikon ajan ja toinen tehotonta tavalliseen valoon perustuvaa laitetta saman ajan. Tutkimustulosten mukaan toimivaa laserkampaa käyttäneellä ryhmällä esiintyi merkittävästi suurempaa hiustenkasvua (p < 0.015) kuin tehotonta laitetta käyttäneellä ryhmällä (p < 0.0001). HairMax LaserComb -laserkampaa käyttäneille kasvoi keskimäärin 17 uutta hiusta neliötuuman (6,45 cm²) kokoiselle päälaen alueelle. Sen käyttäjillä ei esiintynyt mitään vakavia sivuvaikutuksia.

Halvimmat laserkammat maksavat tällä hetkellä yli 200 euroa.

Mikä on laserkypärä?

Theradome laserkypärä
Theradome LH80 PRO

Vuonna 2014 kalifornialainen yritys Theradome toi markkinoille ensimmäisen laserkypärän, Theradome™ Laser Helmetin. Valmistaja sanoo laitteen olevan ainoa puettava, kliinisesti tehokas laserhoito, jota ihmiset voivat käyttää kotonaan. Laitteen hankkiminen keventää lompakkoa kuitenkin yli 900 eurolla.

”Tämä ei ole science fictionia. Teknologia stimuloi hiustenkasvua valolla, jota on käytetty lähes 15 vuotta. Laite on samantapainen kuin käsikaupoissa myytävät hoidot, mutta ilman sivuvaikutuksia. Siihen ei liity mitään lääkkeitä tai kemikaaleja”, Men’s Healthin dermatologian asiantuntija ja lääketieteen tohtori Adnan Nasir kommentoi laserkypäriä.

Valmistajan mukaan laserkypärä on huomattavasti mukavampi käyttää kuin laserkammat, koska se on johdoton, hands free -järjestelmä, jonka 80 laseria läpäisee päänahan ja saavuttaa hiusfollikkelit vain 20 minuutin hoitojaksossa. Laserkammalla tiettyä päänahan aluetta stimuloidaan vain 4-30 sekunnin ajan, joten follikkelien stimulaatio on heikompaa. Theradomen kypärässä on lisäksi kumitapit, jotka erottelevat hiuksia ja varmistavat follikkelien maksimaalisen altistumisen laservalolle.

Theradome LH80 PRO -laserkypärä sai FDA-hyväksynnän vuonna 2013. Tuote on toistaiseksi hyväksytty vain naisten käyttöön. Laite käy parhaillaan läpi kliinisiä tutkimuksia ja odottaa hyväksyntää miesten hiustenlähdön hoitomuodoksi. Tuotetta toimitetaan kuitenkin sekä naisille että miehille ilman reseptiä.

Theradomen lupaukset ovat seuraavat:

  • Hiustenlähtö hidastuu
  • Olemassa olevien hiusten follikkelien koko tuplaantuu
  • Uusien terveiden hiusten kasvaminen

Miten laserkypärää käytetään?

Laitteen käyttäminen on helppoa. Theradome-laserkypärässä on yksi nappi, josta laite käynnistetään. Sen jälkeen kypärä asetetaan päähän ja laite kertoo ääniviesteillä milloin akku on vähissä, kuinka monta hoitojaksoa olet ottanut käytön aloittamisesta ja kuinka monta minuuttia hoitojaksosta on jäljellä.

Laserkypärää suositellaan käytettäväksi kahdesti viikossa 20 minuutin ajan. Paras ajankohta hoitojen ottamiselle on heti suihkun ja hiusten kuivattamisen jälkeen. Hoitojen välillä on pidettävä 12-24 tuntia taukoa.

Kypärässä on 80 laseria ja kumitapit, jotka erottelevat hiukset toisistaan. Laite painaa alle puoli kiloa ja se on erittäin mukava pidettävä. Tuotteen sanotaan sopivan 98 % käyttäjistä ja sitä voi säätää mukana tulevilla pehmusteilla. Laite toimii akulla, joka ladataan pakkaukseen sisältyvällä micro-USB-laturilla.

Kypärää voidaan käyttää yhdessä muiden hoitojen, kuten finasteridin ja minoksidiilin kanssa.

Koska voi odottaa tuloksia?

Theradome laserkypärä ennen ja jälkeen

Laitteen valmistajan mukaan tuloksia voi odottaa kolmessa vaiheessa:

  • Ensimmäisessä vaiheessa hiustenlähtö minimoidaan, joka tapahtuu yleensä 4-18 viikon hoidon jälkeen.
  • Toiseessa vaiheessa hiusfollikkelien pienentyminen pysäytetään, josta seuraa paksummat, tuuheammat ja kiiltävämmät hiukset. Tämä tapahtuu yleensä 18-26 viikon jatkuvan käytön jälkeen.
  • Vasta kolmannessa vaiheessa 26-52 viikon käytön jälkeen alkaa uusien hiusten kasvu.

Tulokset voivat vaihdella käyttäjästä riippuen ja kuten muutkin hoidot, laser vaatii jatkuvaa käyttöä tulosten ylläpitämiseksi.

Yhteenveto ja todellisten käyttäjien kokemuksia

Theradome-laserkypärä vaikuttaa FDA-hyväksynnän ja suhteellisen realististen lupausten perusteella toimivalta ja turvalliselta tuotteelta, mutta kuten niin monen hiustenlähtötuotteen tavoin, luotettavien arvostelujen ja todellisten käyttäjien kokemusten löytäminen on hankalaa. Joitakin suhteellisen luotettavia arvosteluja tuotteesta kuitenkin löytyy.

Tässä blogissa on seurattu erään henkilön kokemuksia Theradome-laserkypärän käytöstä ja tuloksista 120 päivän ajan. Testaajan mukaan odotukset eivät täyttyneet, eikä hän ei saavuttanut sen avulla mitään mainittavia tuloksia. Arvioija päätyi lopulta palauttamaan tuotteen valmistajan tarjoaman tyytyväisyystakuun mukaisesti. Arvostelijalla oli myös ongelmia Theradomen asiakaspalvelun kanssa, mutta hän sai lopulta rahansa takaisin.

Arvostelusivusto HighYa.comiin jätetyt arvostelutkaan eivät ole tuotetta mairittelevia. Tällä hetkellä Theradomen laserkypärän keskimääräinen arvosana on 1,7/5 tähteä ja 15 käyttäjästä peräti 11 on antanut tuotteelle arvosanan 1/5.

Vaikka laser näyttäisi edistävän hieman hiusten uudelleenkasvua, sen tehokkuus miestyyppisen hiustenlähdön torjumisessa on hyvin rajallista. Näkyviä tuloksia saadaan yleensä vasta puolen vuoden käytön jälkeen, eivätkä laitteet toimi kaikilla käyttäjillä.

Saatavilla olevan informaation perusteella laserkypärällä näyttäisi olevan enemmän potentiaalia hiusten kasvun edistäjänä kuin hiustenlähdön hoitomuotona. Vaikka hiusten kasvun edistäminen on olennainen osa myös hiustenlähdön hoitoa, optimaalisia tuloksia saadaan todennäköisesti yhteiskäytössä lääkehoitojen kanssa.

Jos Theradomen reilun 900 euron hinta ei ole ongelma, kokeile sitä, mutta ihmeitä ei kannata odottaa. Tuotetta myydään esimerkiksi ShytoBuy.fi -nettikaupassa, jossa hinta on tällä hetkellä 909 euroa.

Uskotko laserkypärien olevan tehokas ratkaisu hiustenlähtöön?

Näytä tulokset

Loading ... Loading ...

Kuvat: Theradome.

Yksi ajatus koskien aihetta “Theradome-laserkypärä – mistä oikein on kysymys?”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.