Brotzu (Trinov) tulossa markkinoille 2018?

Hiustenlähtöfoorumeilla jo vuosia paljon keskustelua ja positiivisia odotuksia herättänyt, monentyyppisen hiustenlähdön hoitoon suunnattu ”Brotzu-voide” saattaa olla tulossa markkinoille vuoden 2018 aikana.

Mikä voiteesta tekee mielenkiintoisen on, että sen on kehittänyt arvostettu ja tunnettu italialainen verisuonikirurgi Giovanni Brotzu, joka esitteli löydöksensä lupaavia tuloksia Italian Torinossa vuonna 2016 järjestetyssä konferenssissa (YouTube-video italiaksi, alkaen kohdasta 4:45). Voidetta käsittelevä artikkeli on julkaistu myös The Dermatologist -julkaisussa. Kliinisen testauksen kalleuden johdosta Brotzu lähestyi italialaista lääkeyhtiö Fidiaa, joka vastaa nyt tuotteen testauksesta ja kaupallistamisesta.

Mikä on Brotzu-voide?

Etsiessään ratkaisuja diabetes-lääkkeen sivuvaikutuksiin, tohtori Brotzu huomasi käyttämänsä aineen parantavan raajojen verenkiertoa, mutta kasvattavan niihin yllättäen myös uusia karvoja. Hän testasi voidetta kaljuuntuvalla miespuolisella hoitajalla ja pani merkille lisääntynyttä hiusten kasvua.

Voiteen sisältämiä ainesosia ovat DGLA, (S)-Equol ja L-Propionyl-Carnitine (muita aineita lisää patentissa). Kaikki ainesosat ovat hyvin tunnettuja, mutta niiden yhteyttä hiustenlähtöön ei ole aikaisemmin tiedetty.

Brotzu on saanut kehittämälleen teknologialle ensimmäisen patentin jo vuonna 2013 ja viimeisin (myös DGLA-ainesosan maininnut) patentti on hyväksytty vuonna 2015.

Mitä tiedämme voiteen sisältämistä ainesosista?

DGLA eli dihomo-gammalinoleenihappo on omega-6-rasvahappo ja monityydyttämätön rasvahappo. Se on erittäin harvinainen ja sitä esiintyy eläinkunnan tuotteissa vain pieniä määriä. DGLA on anti-inflammatorinen eli tulehduksia rauhoittava aine. Voiteessa sitä käytetään PGE1-prostaglandiinin esiasteena. DGLA muunnetaan PGE1:ksi COX-1 ja COX-2 syklo-oksigenaasien kautta. Aikuisilla miehillä PGE1 toimii vasodilaattorina (verisuonia laajentavana) ja sitä käytetään muun muassa erektiohäiriöiden hoidossa. Brotzun mukaan DGLA tekee endoteelisoluista elastisempia stimuloiden niiden toimintaa ja keratiinin eli hiusten rakennusaineen tuotantoa. Samalla se estää testosteronin muuttumista DHT:ksi.

(S)-Equol syntyy soijan isoflavoni daidtseiinistä ihmisen suolistossa. Se on steroideihin kuulumaton agonisti eli reseptorinaktivoija, joka kiinnittyy DHT:hen neutralisoiden molekyylin. WebMD:n mukaan equolia käytetään muun muassa naisten vaihdevuosien kuumien aaltojen, osteoporoosin, ihoryppyjen, diabeteksen, sydän- ja verisuonitautien, korkean kolesterolin sekä rinta- ja eturauhassyöpien hoidossa. Sitä tutkitaan parhaillaan myös eturauhasen hyvänlaatuisen liikakasvun hoitoon – samoin kuin tämän hetken tehokkainta kaljuuntumislääke finasteridiakin alkuperin.

L-karnitiini eli levokartiniini kehossa luontaisesti syntyvä on aminohappo, joka osallistuu nisäkkäillä rasva-aineenvaihduntaan. Sitä käytetään melko yleisesti myös lisäravinteena. Voiteessa karnitiini edistää libidiketjujen beta-oksidaatiota ja parantaa paikallista aineenvaihduntaa. WebMD:n mukaan l-karnitiinia käytetään sydän- ja verisuonitautien hoitoon, mukaan lukien rintakipuihin, sydämen vajaatoimintaan, kurkkumädän aiheuttamiin sydänongelmiin ja sydänkohtaukseen, sekä jalkojen verenkiertohäiriöihin ja korkeaan kolesteroliin. Keho voi muuntaa l-karnitiinia muiksi aminohapoiksi (asetyyli-l-karnitiini ja propionyl-l-kartiniiniksi).

Voiteen odotetaan toimivan siis osittain sekä finasteridin tavoin (estävän hiustuppeja kutistavia DHT:tä) että minoksidiilin tavoin (parantaen päänahan verenkiertoa ja edistäen hiusten kasvua).

Onko Brotzu-voide lääke, kosmeettinen valmiste vai jälleen yksi käärmeöljy?

Brotzu käytti voiteessaan alunperin PGE1:stä. Koska se luetaan lääkeaineeksi, valmiste olisi joutunut käymään läpi pitkät ja kalliit lääketutkimukset. Hänen mukaansa useat yritykset kartoittivat mahdollisuutta testata lääkettä, mutta arvioivat vaadittavien tutkimusten tulevan liian kalliiksi.

Tästä syystä Brotzu kokeili voiteessaan PGE1:n biokemiallista esiastetta, dihomo-gammalinoleenihappoa eli DGLA:ta. Se osoittautui yhtä hyväksi, ellei jopa paremmaksi. DGLA:n ansiosta tuotetta ei lueta lääkkeeksi, eikä se joudu läpikäymään monimutkaisia testejä ja lupia päästäkseen markkinoille. Näin ollen se tullee aikanaan saataville ilman reseptiä.

Ainoat voiteen tehokkuudesta kertovat kuvat on toistaiseksi julkaistu The Dermatologist -julkaisussa maaliskuussa 2015. Lisäksi Follicle Thought -sivusto on julkaissut yhden kuvan pälvikaljuudesta (alopecia areata) kärsivästä lapsesta, joka on saanut hoitoja voiteella.

Kenelle voide on suunnattu ja miten hyvin se toimii?

Brotzun haastattelun mukaan (käännetty italiasta englanniksi) voide tehoaa sekä pälvikaljuun (alopecia areata) että androgeneettiseen kaljuuntumiseen (androgenic alopecia). Sen tehokkuuteen vaikuttavat potilaan ikä ja se, miten pitkälle hiustenlähtö on edennyt. Parhaiten se tehoaa alle 30-vuotiaille, joilla hiustenlähtö on vasta alkanut. Brotzun omien sanojen mukaan voiteella voidaan saada 18 kuukauden käytön jälkeen takaisin viiden vuoden aikana menetetyt hiukset.

Voiteella saavutetaan näkyviä tuloksia 30 päivän käytön jälkeen ja hoitoja on jatkettava usean kuukauden ajan. Hoito on toistettava vähintään kolme kertaa vuodessa ja niiden välillä on hyvä pitää vähintään kahden viikon tauko. Syytä tähän ei ole kerrottu. Valmisteen sivuvaikutuksista ei ainakaan toistaiseksi ole raportoitu.

Koska voide tulee markkinoille?

Voiteen julkaisua on siirretty useampaankin otteeseen. Sen piti alunperin tulla markkinoille vuoden 2016 alkupuoliskolla ja sen jälkeen joulukuussa 2017, mutta julkaisu on siirretty vuoteen 2018 johtuen sillä tehtävistä tutkimuksista.

Brotzu on itse keskittynyt testaamaan voidetta alopecia areatasta (pälvikalju) ja alopecia totaliksesta (koko pään alueen kaljuus) kärsivillä potilailla, kun lääkeyhtiö Fidia puolestaan testaa valmistetta perinnöllisestä hiustenlähdöstä kärsivillä.

Vastikään saatujen tietojen mukaan Fidia aikoo julkaista voidetta ja androgeenistä alopeciaa koskevat tutkimuksensa 14.-16.4.2018 järjestettävässä Sitri-konferenssissa. Saman lähteen mukaan voidetta on testattu 30 miehellä ja 30 naisella, ja se tullaan kaupallistamaan jo tulevan kesän aikana.

Edit 18.4.2018:

Brotzun esiteltyä Sitri-konferenssissa voiteella saavutettuja tuloksia monet pettyivät. Konferenssissa esitetyt heikkolaatuiset kuvasarjat 6 kuukautta voidetta käyttäneen yhden miehen ja yhden naisen päänahoista eivät osoittaneet niin merkittävää parannusta, kuin monet olivat ehkä toivoneet.

Brotzun mukaan voide kuitenkin kasvatti kasvuvaiheessa olevien hiusten määrää ja vähensi lepovaiheessa olevien hiusten määrää, hidasti hiustenlähtöä ja edisti uusien hiusten kasvua tieteellisesti merkittävissä määrin. Sillä ei ollut vaikutusta hiusten keskimääräiseen halkaisijaan. Tuote oli hyvin siedetty ja testiryhmän potilaat olivat itsearvioinneissa siihen yleisesti ottaen tyytyväisiä.

Jokainen tehköön tuotteesta omat johtopäätöksensä, mutta tämänhetkisellä näytöllä se ei näytä kilpailevan tehokkuudessa finasteridin ja minoksidiilin kanssa. Alla YouTube-video Brotzun esityksestä kokonaisuudessaan ja siinä esitetyt kalvot kuvineen löytyvät tältä italialaiselta foorumilta.

Edit 14.9.2018:

Uusimpien huhujen mukaan ”Brotzu-voiteen” nimeksi tulee Trinov, ja se tullaan mahdollisesti julkaisemaan lokakuussa 2018. Fidian omilla sivuilla Trinovista ei ole hiiskuttu.

Edit 27.9.2018:

Fidia on julkaissut verkkosivuillaan italiankielisen tiedotteen, jossa kerrotaan, että Brotzun patentoiman tuotteen nimeksi tulee todellakin Trinov.

Yhtiö on suorittanut tuotteella tarvittavat tehokkuus- ja siedettävyystestit sekä tutkimus- ja kokeiluhankkeen, joiden avulla varmistetaan tuotteen tehokas ja turvallinen käyttö. Trinov on edennyt tuotantovaiheeseen ja se tullee markkinoille vuoden 2018 loppuun mennessä. Tarkempi päivämäärä ilmoitetaan ”lähiviikkoina”.

Huhujen mukaan joulukuun alussa lanseerattava tuote soveltuu sekä miehille että naisille, ja se on tilattavissa kaikkialle maailmaan. 30 millilitran voiteen hinnaksi tulee melko suolaiset noin 70 euroa.

Edit 22.11.2018:

Fidia kertoo, että Trinov tulee saataville Italiassa vuoden 2018 loppuun mennessä ja pian sen jälkeen kansainvälisillä markkinoilla.

Monet nettikaupat ovat jo lisänneet tuotteen valikoimiinsa. Italialainen Tuttofarma on saanut haltuunsa myös kuvan pakkauksesta:

Trinov

Lisätietoa ja lähteet: