L’Oreal aikoo pysäyttää hiustenlähdön 3D-tulostetuilla hiustupeilla

L'Oreal uskoo, että hiustuppeja voitaisiin biotulostaa

3D-teknologia tarjoaa jatkuvasti uusia innovaatioita, joista yksi mielenkiintoisimmista on 3D-biotulostus. 3D-tulostuksen kaltaisella menetelmällä luotuja hiustuppeja voidaan jonain päivänä mahdollisesti käyttää istutteina, väittää kosmetiikkajätti L’Oreal.

L’Oreal on aloittanut yhteistyön ranskalaisen Poietis-biotekniikkayrityksen kanssa, joka on kehittänyt lasertulostuksen muotoa solurakenteiden tulostamiseen.

Hiustuppeja ei ole aikaisemmin luotu tällä tavoin ja yritykset uskovat, että ensimmäisiä tuloksia saadaan aikaisintaan kolmen vuoden päästä. 3D-tulostettua ihoa tuotekehityksessään jo käyttävä L’Oreal on luonnollisesti optimistinen:

”Jos onnistumme biotulostamaan hiusfollikkelin, laajennamme tietämystämme sekä hiusten biologiasta ja kasvusta että hiustenlähdöstä”, L’Orealin tutkimus- ja innovaatio-osaston johtaja Jose Cotovio kertoi BBC:lle.

Aluksi biotulostettuja hiustuppeja voitaisiin käyttää uusien tuotteiden testaamiseen.

”Hiustenlähtö on joillekin hyvin tunnepitoista ja ahdistavaa – mikäli kykenemme löytämään ainesosia, jotka toimivat sitä vastaan, se tulee olemaan iso vallankumous.”

Cotovion mukaan seuraava askel olisi selvittää voidaanko hiustuppeja istuttaa.

Tekniikka hyödyntää Poietisin luomaa laser-avusteista biotulostusmenetelmää. Prosessi alkaa digitaalisen kartan luomisella, jossa selvitetään mihin elävät solut ja muut kudokset tulisi asettaa halutun biologisen rakenteen luomiseksi. Siinä otetaan myös huomioon, miten solujen odotetaan kasvavan ajan mittaan.

Kartta muutetaan tulostimien ymmärtämään muotoon, jotta se voi aloittaa solupohjaisen ”biomusteen” kerrostamisen pisara kerrallaan. Tulostusprosessiin liittyy peilin kautta linssin läpi toimiva pulssilaser, joka asettaa biomusteen paikalleen pisaroittain. Prosessissa luodaan noin 10 000 mikropisaraa sekunnissa. Tuloksena syntyvä orgaaninen kudos tarvitsee aikaa ennen kuin hiustupet ovat valmiita kasvamaan.

Poietis kertoo, että se on jo käyttänyt tekniikkaa ruston ja muiden elinkelpoisten solulinjojen muodostamiseen.

Yhden 1 cm pitkän ja 0,5 mm leveän ihonpalasen tulostaminen kestää noin 10 minuuttia. Koska hiustupet ovat monimutkaisia ja koostuvat 15 erilaisesta solurakenteesta, niiden tulostamiseen menee todennäköisesti pidempään.

Poietis ei ole ainoa biotulostusalan yhtiöistä, mutta suurin osa muista käyttää tulostukseen laserin sijasta ekstruusiota, jossa biomuste työnnetään eräänlaisen suuttimen läpi. Poietiksen mukaan lasertulostus rasittaa eloperäistä ainesta vähemmän, jolloin riski sen vahingoittumiseen on pienempi.

Yhtiön toimitusjohtaja Fabien Guillemot myöntää, että hiusfollikkelin tulostaminen tulee olemaan haastavaa.

”Se on monimutkaisin kaikista biotulostusprojekteista, mitä meillä on ollut.”

BBC:n mukaan hiustenlähtöön tukea ja neuvoja antavalla hyväntekeväisyysjärjestö Alopecia UK:lla oli keksinnöstä ristiriitaiset tunteet.

”On rohkaisevaa, että L’Orealin kaltaiset yritykset panostavat teknologiaan, joka voisi auttaa hiustenlähdöstä kärsiviä tulevaisuudessa. Mielestämme on liian aikaista olla innoissaan ja tässä vaihessa on epäselvää voitaisiinko teknologiaa käyttää kaikenlaisiin hiustenlähdön tyyppeihin”, kommentoi Alopecia UK:n tiedottaja Amy Johnson.

”Ottaen huomioon nykyisten hiustensiirtotekniikoiden hinnan, kuinka monella hiustenlähdön kanssa taistelevalla olisi realistisesti varaa uuden teknologian mahdollisesti mukanaan tuomiin hoitoihin? Seuraamme tätä kuitenkin suurella mielenkiinnolla”, hän jatkaa.

Lähde: BBC, Kuva: L’Oreal